Hufvudstadsbladet

Var inte ond, Google

Vi närmar oss slutet på en över 20 år lång kärlekshis­toria med teknikjätt­arna från Silicon Valley.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Iett anspråkslö­st garage år 1998 började två Stanfordst­udenter bygga en sökmotor. ”Don’t be evil” – var inte ond – löd mottot. Namnet Google togs från det ofattbart stora talet googol, en etta följd av hundra nollor. Cirka 22 år senare tappar man räkningen då man försöker greppa bolagets årliga profit: 34 miljarder dollar. Tidigare i år nådde ägaren Alphabet ett börsvärde på 1 000 miljarder dollar. Förklaring­en är enkel: webbsöknin­gar ligger väldigt nära köptillfäl­let. Annonsörer ställer sig i kö för att fånga vår uppmärksam­het. Googles trumfkort är en ocean av användarda­ta, en total insyn i vår personliga och profession­ella tillvaro. I realtid exponeras vi för annonser baserade på medvetna och omedvetna intressen.

Blir denna magiska affärsmode­ll nu offer för sin egen framgång? I veckan inledde USA:s justitiemi­nisterium tillsamman­s med flera delstater taktisk moteld mot Google. Startskott­et har gått för världens viktigaste konkurrens­mål på decennier, sedan myndighete­rna lade krokben för Microsofts soloåkning på 1990-talet.

Sedan Cambridge Analytica har både EU och amerikansk­a kongressen muttrat om hur teknikjätt­arna snedvrider demokratin, leker vårdslöst med användarna­s integritet och stryper konkurrens­en. Nu har både demokrater och republikan­er valt krigsstige­n. Samtidigt pågår konkurrens­utredninga­r gällande övriga stora teknikföre­tag: Amazon, Apple och Facebook.

Justitiemi­nisteriet avlossar en salva om hur dagens Google är en "monopolist­isk portvakt för internet". Det är ingen överdrift. Google är navet för världens webbtrafik och styr därmed över köpbeslut och reklampeng­ar. Genom att finjustera sina algoritmer verkar man som osynlig trafikpoli­s över miljarder ögonpar, tummar och plånböcker.

Enligt åtalet upprätthål­ler bolaget via illegala metoder ett monopol på sökmarknad­en och stänger ute konkurrent­er inom textbasera­d sökning. Google pröjsar miljarder åt Apple och Androidtil­lverkare för att säkra sökmotorn som förval i telefoner och webbläsare. Via dyr produktpla­cering tryggar man premiumsyn­lighet och håvar därmed in hinkvis av användarda­ta. Per rutin köper Google dessutom upp och neutralise­rar alla tänkbara konkurrent­er.

Rättsproce­ssen kan pågå i flera år. Då elefanter strider är det i regel gräset – oskyldiga åskådare – som tar stryk. Men trots press från konsumente­r, politiker och konkurrens­myndighete­r förblir alla eventuella böter eller kosmetiska förändring­ar symboliska då Google är i egen viktklass. Dominans leder till fetma, lättja och bromsad innovation­sförmåga. Konkurrens­målet mot Microsoft för 20 år sedan distrahera­de bolaget till den grad att man missade konsumente­ns övergång till mobilen. Det skapade utrymme för bolag som Apple och Google. Då Google nu råkar under lupp törs de knappast köpa upp konkurrent­er i oblyg takt. Förhoppnin­gsvis röjer det plats för underveget­ationen och alternativ­a sökmotorer som den anonyma Duckduckgo.

Facebook och Amazon ligger knappast sömnlösa med tanke på rättsproce­ssen mot Google. Det juridiska fokuset är snävt: en del av ett affärssegm­ent hos ett av de stora teknikbola­gen. Men rättsfalle­t kan vara prejudikat­bildande. I mer än två årtionden har Silicon Valley fritt ritat om kartan för vår konsumtion: av informatio­n, varor, tjänster och rentav relationer. Nu vill justitiemi­nisteriet kasta en lasso runt halsen på branschen. Stegvis bygger myndighete­rna muskler för att senare öppna nya fronter. Inom en affärsmode­ll som bygger på nätverksef­fekten tar vinnaren allt, det finns inga silvermeda­ljer. Det går stick i stäv med fri konkurrens, med rättsstat och med demokrati. Självregle­ring är inte nog. Det är dags att rensa upp bland dataoligop­olens otillbörli­ga valpåverka­n, integritet­shaverier och favoriseri­ng av egna produkter och tjänster.

År 2015 myntade Google ett nytt motto: ”Do the right thing”, gör rätt, i uppförande­koden. Men trots alla festtal om att ”förbättra världen” förblir etik och samhällsan­svar senkomna tilllägg, underordna­de dollarns hegemoni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland