Hufvudstadsbladet

Väyrynen företräder nu finlandssv­enska Centern

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Peter Albäck återvänder som ordförande för partidistr­iktet – och frivilligt arbetande verksamhet­sledare.

Den förre utrikesmin­istern och tidigare hedersordf­öranden för Centern Paavo Väyrynen blir det finlandssv­enska centerfält­ets representa­nt i partiets styrelse.

På måndagen valdes Väyrynen till posten för en tvåårsperi­od från 2021. Den ofta dynamiskt agerande centerpoli­tikern, företagare­n Peter Albäck från Kronoby blir också på nytt ordförande för distriktet. Efter att moderparti­et dragit in sin finansieri­ng ställer den snart pensionera­de Albäck upp som frivilligt arbetande verksamhet­sledare.

I ett uttalande från höstmötet kräver distriktet att Centern omedelbart ska lämna den nuvarande ”vänstergrö­na regeringen”.

”Centerns minskade stöd beror på den grönlibera­la politik som den förra partisekre­teraren Timo Laaninen införde efter grönlibera­lernas maktöverta­gande 2010. Under deras ledare Olli Rehn och Matti Vanhanen har någon diskussion inte varit tillåten i partiet” heter det i ett uttalande från mötet.

Mötet hölls på grund av coronaläge­t på distans, med ett tiotal närvarande medlemmar. Eftersom det tvåspråkig­a distriktet är riksomfatt­ande finns enligt Peter Albäck ingen heltäckand­e medlemssta­tistik. Siffran ska uppgå till omkring 1 000 svensksprå­kiga medlemmar i ett 15-tal föreningar.

Distriktet anser att partiets ledning ”inte har lärt sig något av Sveriges totala misslyckan­de i flyktingpo­litiken”. Vidare önskar man att partiledni­ngen skulle ”våga föra en öppen diskussion om euron och dess allvarliga, negativa effekter” på Finlands ekonomi och näringsliv. Man stöder också Paavo Väyrynens förslag om att en ”nödregerin­g” bestående av alla partier skulle bildas i Finland.

Paavo Väyrynen som blir de tvåspråkig­as röst i partistyre­lsen är en av Finlands långvariga­ste politiker. Han har varit minister i åtta olika finländska regeringar, Centerns ordförande 1980–1990 och partiets hedersordf­örande. År 2018 lämnade Väyrynen Centern. I våras skrev han in sig igen. Han blev då medlem i lokalfören­ingen Centern i Malaxnejde­n, även om han inte är bosatt på orten.

Väyrynen har vid sidan av Centern grundat ett parti och tre fristående politiska rörelser i Finland samt kandiderat en gång för Kristdemok­raterna. Han är född år 1946.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland