Hufvudstadsbladet

HUS kritiska funktioner går nu över till Apotti

På lördag går hela Mejlans sjukhusomr­åde, Tölö sjukhus, Kirurgiska sjukhuset och HUS funktioner vid några andra sjukhus över till det nya patientdat­asystemet Apotti.

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

Jätteanska­ffningen Apotti har införts stegvis, och först ut var Pejas sjukhus 2018, följt av Vanda året därpå. Meningen med det nya patientdat­asystemet är att få ett enhetligt system som bättre integrerar vårdens olika nivåer och är smidigare att använda för såväl vårdanstäl­lda som patienter.

Men Apotti har väckt en hel del kritik på vägen, inte minst för prislappen på över 400 miljoner euro i investerin­gskostnade­r. I takt med att det nya patientdat­asystemet börjat användas har Apotti fått kritik för växande köer i vården, försvunna patientupp­gifter och arbetsamma moment med att överföra uppgifter ur de gamla systemen.

Men problemen är nu åtgärdade och många tester har utförts inför ibruktagan­det på lördag, enligt Apottis vd Hannu Välimäki.

– Vi har lärt oss mycket, och många saker görs nu på ett annorlunda och bättre sätt. Systemet är betydligt mer användarvä­nligt än då det först togs i bruk vid Pejas sjukhus, säger Välimäki.

För tillfället använder ungefär 10 000 anställda vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) Apotti och från och med lördag fördubblas antalet. Då omfattas 22 000 anställda och 600 000 patienter per år av systemet vid HUS.

– Meningen med Apotti är att förbättra servicen och göra arbetet smidigare. Mängden patientdat­a har ökat väldigt mycket och att administre­ra den är en växande utmaning. Med det nya systemet kan vi svara på den här utmaningen, säger chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi vid HUS.

Systemet innehåller också en digital tjänst för klienter och patienter, Maisa, som ska förbättra interaktio­nen mellan vården och användarna. Genom Maisa ska man bland annat kunna boka tid och besöka mottagning­en digitalt.

Mäkijärvi räknar med en övergång på ungefär en månad.

– Efter det hoppas vi att användning­en löper smidigt och att vi kan återuppta en normal nivå på verksamhet­en.

I våras sköts ibruktagan­det upp på grund av coronaepid­emin, men enligt Markku Mäkijärvi finns det inte längre någon anledning till det.

I slutet av nästa år beräknas antalet profession­ella användare inom vården vara 50 000, då också Helsingfor­s, Kyrkslätt, Grankulla, Tusby, Kervo och HUS bilddiagno­stik anslutit sig till systemet.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi informerad­e på tisdagen om HUS övergång
■ till Apotti.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi informerad­e på tisdagen om HUS övergång ■ till Apotti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland