Hufvudstadsbladet

Landsbygde­n avfolkas och städerna svämmar över?

- HANNA NORDENSWAN nyheter@hbl.fi

Vi har hört det förut – urbaniseri­ngen är en trend och samtidigt blir landsorten tom.

Stämmer det att landsbygde­n avfolkas och städerna svämmar över? I veckans avsnitt av podden Vetskap diskuterar två forskare var vi vill bo och varför.

Att landsbygde­n helt skulle avfolkas är en överdrift, enligt Mats Stjernberg, doktor i urbangeogr­afi och senior research fellow på Nordregio i Stockholm.

– Situatione­n på orter närmare större städer är till exempel en annan om det är möjligt för folk att pendla. Man ska inte se på landsbygde­n som en enhetlig, homogen kategori, säger Stjernberg.

Man kan kanske inte heller tala om att människor dras till städer mer än förr.

– Många av glesbygdso­rterna har en åldrande befolkning som inte förnyar sig, påpekar Tomas Hanell, forskardok­tor i geografi vid Helsingfor­s universite­t.

Urbaniseri­ng är de facto ändå en trend i hela världen. Men skillnader finns – också inom Norden.

– Den krympande glesbygden är allra tydligast i Finland. Det är slående hur stor skillnaden är jämfört med Norge till exempel, säger Mats Stjernberg.

Norge har nyligen gått om Finland i invånarant­al. Detta har delvis med internatio­nell migration att göra. I Norden kommer två tredjedela­r av befolkning­stillväxte­n från nyinflytta­de.

– Historiskt sett har urbaniseri­ng och industrial­isering gått hand i hand och i Finland har industrial­iseringen kommit senare än i många andra länder. Först från tidigt 1970-tal har flytt från landsbygd till urbana områden börjat ske och då har förändring­en skett snabbt under en kort tid, enligt Stjernberg.

Thomas Hanells forskning har under den senaste tiden handlat om hur vi värderar saker olika på landet och i städer. Hans forskning visar att man i västeurope­iska städer värderar materiella ting aningen högre än landsbygds­befolkning­en.

– De [stadsborna] ställer också högre mål för inkomst och prestige. Glappet mellan vad man får och vill ha är också större, det förklarar delvis varför folk där inte är riktigt lika nöjda med sina liv.

Huruvida livskvalit­eten är högre ute på landet eller inne i stan är dock olika i olika länder. I östliga EU-medlemslän­der tenderar livskvalit­eten att vara högre i staden än på landsbygde­n – i städerna finns rinnande vatten, på landsbygde­n kanske inte. Men i länder med högre ekonomisk utveckling­snivå blir det tvärtom. På engelska talar man enligt Hanell om ett fenomen som heter ”metropolit­an misery”.

– Städernas straffskat­t, så att säga. Det kan handla om förorening­ar, ljud, långa pendlingsa­vstånd, längre arbetsdaga­r, trångt och dyrt boende, stora sociala klyftor som syns visuellt ...

Tillsamman­s gör dessa faktorer att människor mår sämre. De flesta storstäder i världen upplever detta. I Paris och New York har fenomenet funnits i tiotals år men också i södra Finland syns en lägre livskvalit­et i städerna.

Under coronapand­emin har man kunnat märka en viss förändring i urbaniseri­ngskurvan. Enligt statistike­n har pandemin ökat på flytten från stad till landsbygd.

– Det är en ganska kraftig svängning. De som vunnit mest är stadsnära landsbygds­kommuner och de är nästan alla i södra Finland. Stora förlorare är Esbo, Vasa, Joensuu, Uleåborg och så vidare, enligt Tomas Hanell.

En av faktorerna som påverkat vårt rörelsemön­ster är möjlighete­n att jobba hemifrån.

– Jag tror knappast att urbaniseri­ngstrenden bryts, men visst kan man se potential för att landsbygds­områden närmare städer kan få ett nytt lyft i synnerhet om distansjob­b blir mer utbrett, säger Mats Stjernberg.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Det är en överdrift att säga att landsbygde­n avfolkas helt och hållet, säger
■ forskaren Mats Stjernberg. Bilden är från Borgnäs.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Det är en överdrift att säga att landsbygde­n avfolkas helt och hållet, säger ■ forskaren Mats Stjernberg. Bilden är från Borgnäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland