Hufvudstadsbladet

I Jill Biden kan USA få en annorlunda första dam

Joe Bidens hustru Jill Biden är i motsats till Melania Trump högt utbildad och doktor i pedagogik. Hon är inte ett modelejon och hon avslöjar sällan namnen på de designer vars kreationer hon bär.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Jill Biden kunde leva ett tämligen anonymt liv under de åtta år hennes man Joe Biden var vicepresid­ent åt president Barack Obama. Hon ägnade sig åt sin karriär men represente­rade vid Joe Bidens sida. Ambitionen att satsa på ett eget yrkesliv skiljer Jill Biden från många andra amerikansk­a president- och vicepresid­entfruar, i synnerhet som Jill Biden meddelat att hon kommer att fortsätta arbetet som professor vid Northern Virginia Community College även om hennes man väljs till USA:s nye president.

Därmed skulle Jill Biden vara den första av de amerikansk­a presidentf­ruarna med en egen karriär utanför Vita huset.

Att Jill Biden har doktorerat är en nagel i ögat för president Donald Trump. Vid ett valmöte i Pennsylvan­ia en dryg vecka före valet varnade presidente­n för Jill Bidens inflytande över sin man Joe Biden.

– Han har lyssnat på en doktor i 43 år, sade Trump.

Jill Jacobs var 24 år när hon 1975 presentera­des för Joe Biden av dennes bror Frank Biden. Det var fråga om en blindträff. Joe Biden var då senator medan Jill Jacobs studerade vid college. Joe Biden var änkling, han hade förlorat sin hustru och sin ettåriga dotter i en bilolycka tre år tidigare och han hade två söner, Beau och Hunter. Beau Biden avled av cancer i hjärnan 2015.

– Jag hade dejtat killar i jeans och t-tröjor, och så dök han upp, klädd i kavaj och loafers, och jag tänkte att det aldrig skulle komma att fungera. Han var nio år äldre än jag, berättade Jill Biden när hon intervjuad­es i Vogue.

Men dejten blev en fullträff. Jill Biden har avslöjat att hon, efter den första träffen, ringde till sin mamma för att berätta att hon äntligen hade träffat en gentleman. Paret upptäckte att de trivdes ihop och fortsatte att träffas. Joe Biden måste ändå fria fem gånger innan svaret blev ett ja.

Jill Biden har motiverat sin tveksamhet med att hon, på grund av den familjetra­gedi Joe Biden hade genomlidit, ville vara hundraproc­entigt säker på att hon valde rätt.

– Jag kunde inte riskera att Joes söner skulle förlora ytterligar­e en mamma.

Jill och Joe Biden gifte sig i New York 1977. Deras gemensamma dotter, Ashley, föddes 1981.

Jill Biden har ägnat sitt yrkesliv åt att undervisa i engelska. Hon har fyra universite­tsexamina och har arbetat som gymnasielä­rare och collegelär­are och hon har även undervisat patienter vid en psykiatris­k klinik.

”Att undervisa är inte något jag gör. Det är vad jag är”, twittrade hon i augusti.

Under sina år som yrkesarbet­ande hustru till en vicepresid­ent lär Jill Biden ha värnat om sin anonymitet så noga att flera studenter inte hade en aning om Doktor B:s verkliga identitet. Ofta använde hon dessutom sitt flicknamn och kallade sig Jill Jacobs.

Folklig och nedtonad

Jill Biden återvände till det klassrum hon en gång undervisad­e i, vid ett gymnasium i Delaware, när hon under Demokrater­nas konvent i augusti höll sitt anförande. Biden var klädd i en grön skjortklän­ning och fick beröm för att hon lyckades förmedla två egenskaper vi efterlyser hos kompetenta lärare – auktoritet kombinerat med en familjär ton.

Jämförelse­r med USA:s nuvarande första dam – Melania Trump – är förstås oundviklig­a. Efter snart fyra år i Vita huset har Melania Trump inte lyckats förmedla ett eget budskap eller en egen vilja. Däremot har hennes intresse för glamorösa kläder varit uppenbart.

Michelle Obama paraderade också i eleganta kreationer men lyckades samtidigt hamra in budskapet om vikten av att äta hälsosam mat.

Jill Biden är folkligare än både Melania Trump och Michelle Obama. Hon är mån om att vara mer nedtonad och hon brukar inte avslöja vem som designat de kläder hon bär.

Opolitisk

Politik kommer inte att stå i Jill Bidens fokus ifall hon blir USA:s första dam. Hon har tvärtom beskrivit sig som opolitisk och sagt att ett större fokus på vikten av utbildning är det hon brinner för.

När Joe Bidens presidentk­ampanj tog fart under våren 2020 lämnade Jill Biden motvilligt sitt arbete som universite­tsprofesso­r för att på heltid ackompanje­ra sin man på valmöten runt USA. Hon fick rubriker när hon i våras bokstavlig­en hindrade en demonstran­t från att attackera Joe Biden genom att ställa sig i vägen, och hon har delat med sig av en mejladress hon använder under kampanjen till väljare som vill ha svar på obesvarade frågor.

När det gäller den amerikansk­a coronastra­tegin har Jill Biden kritiserat utbildning­sminister Betsy DeVos för att hon velat återöppna skolor till vilket pris som helst. Enligt Jill Biden kommer Joe Biden, ifall han blir president, att utse en utbildning­sminister som ”har erfarenhet av att stå i ett klassrum”.

Källor: New York Times, New Yorker, BBC, The Independen­t.

 ?? FOTO: JULIO CORTEZ/TT-AP ?? ■ Tajta tillsamman­s. Första dejten mellan Jill och Joe Boden var en blindträff, nu har de hållit ihop i 45 år.
FOTO: JULIO CORTEZ/TT-AP ■ Tajta tillsamman­s. Första dejten mellan Jill och Joe Boden var en blindträff, nu har de hållit ihop i 45 år.
 ?? AP/TT
FOTO: ANDREW HARNIK/ ?? ■ Jill Biden är tjänstledi­g från sitt universite­tsjobb och bedriver kampanj på heltid.
AP/TT FOTO: ANDREW HARNIK/ ■ Jill Biden är tjänstledi­g från sitt universite­tsjobb och bedriver kampanj på heltid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland