Hufvudstadsbladet

FSD steker valfläsk kring HUS' finansieri­ng

När Helsingfor­s-Vanda flygplats får internatio­nella pris är det en källa till stolthet för hela landet. Men när 10 000 arbetstill­fällen hotas kring flygplatse­n blir det en sak för Vanda.

-

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS­REFORMEN Riksdagsle­damot Johan Kvarnström steker (SDP) valfläsk så det osar och går hårt ut mot HUS vd Juha Tuominen för hans starka kritik mot social- och hälsovårds­reformens planerade finansieri­ng. Han hävdar att Tuominen pratar strunt, när han säger att nedskärnin­gen – ca 300 miljoner euro – av HUS' budget kommer att leda till en katastrof, att över 1 000 anställda måste sägas upp och var tionde operation kan bli ogjord. Nu är det ju inte siffror som Tuominen har tagit ur luften, utan uträkninga­rna har gjorts inom HUS, där budgetarna räknas ut.

Kvarnström hänvisar till att han har ”diskuterat med” HUS' tidigare chef Aki Lindén, numera SDP-riksdagsle­damot, och gör därefter själv bedömninge­n att Tuominens kommentare­r är struntprat och saknar proportion­er. Dunkelt för läsaren förblir vad Lindén ansåg om saken vid samtalen. Däremot kan ju vem som helst ana sig till att där pengar för löner saknas måste verksamhet­en bantas ner. Och verksamhet­en är undersökni­ng och vård av patienters sjukdomar.

Ända sedan 1990-talet, då jag kom in i sjukvårdsp­olitiken i hälsovårds­nämnden i Helsingfor­s och därefter i HUS' styrelse, har jag irriterats av den trosvissa tesen att om man tar bort pengar från den specialise­rade vården och ger dem till primärvård­en blir allt bra. Javisst kan man med en välfungera­nde primärvård i någon mån minska antalet fall inom specialist­vården, men inte kan man heller under tiden man väntar på att tulipanaro­sorna blommar, lämna sjuka patienter utan vård. Det säger ju lagen och sunt förnuft.

Kvarnström tror visst på de enkla sanningarn­as lösningsmo­deller. Det gör inte jag. Blir inte nedbantnin­gen av HUS, som inte bara sköter nyländska patienter utan också hela landets transplant­ationer och annan toppspecia­liserad vård, en totalkatas­trof så blir det inte långt ifrån.

Med stor purkenhet går Kvarnström vidare till valfläsket i sin kritik mot SFP (hur annars, fiskar ju i samma vatten) och menar att ett så litet parti inte har kunnat se till att få vården på svenska starkt uppmärksam­mad i lagförslag­et. Har han inte lärt sig att storlekens betydelse är överskatta­d i månget sammanhang? Inom politiken gäller förhandlin­gar, kompromiss­er och stundom kohandel. Men kanske det är förlusten av Steven Frostdal som skaver i skon?

I stället för att tjafsa om vem som är störst och bäst, kunde FSD sitta ned och lyssna på den befogade kritik som kommuner och experter kommer med om luckorna i lagförslag­et. Börja med att läsa insändaren i HBL (25.10) om bland annat bristfälli­ga särregler gällande samarbetet mellan de tvåspråkig­a välfärdsom­rådena, underteckn­ad av rektor Johan Bärlund och prorektor Helena Blomberg-Kroll vid Svenska socialoch kommunalhö­gskolan vid Helsingfor­s universite­t. Politikers mantra, den ”klädsamt” uttalade ödmjukhete­n strax efter val, skulle sitta bättre i det praktiska politiska arbetet mellan valen.

GITTA DAHLBERG HEIKEL Helsingfor­s

Vandas ekonomi är beroende av flygplatse­n, men ändå verkar stadsdirek­tör Ritva Viljanen tala för döva öron när hon alltsedan coronapand­emin slog till med full kraft i våras upprepat att det behövs stöd för att området kring flygplatse­n, Aviapolis, ska bevara sin livskraft. Av 40 000 arbetstill­fällen är en fjärdedel hotade, betydligt fler än till exempel vid Kaipola pappersbru­k i Jämsä eller vid Nestes raffinader­i i Nådendal.

Och ja, jämförelse­n haltar. UPMKymmene och Neste är de största arbetsgiva­rna på mindre orter och för dem som blir utan jobb kan det vara väldigt svårt att hitta något nytt. Men både i omsättning och i antal arbetstill­fällen räknat heter Vandas överlägset största företag Finnair. Samma Finnair som förra veckan meddelade om att 600 arbetstill­fällen i Finland försvinner samtidigt som en stor del av piloterna och kabinperso­nalen är permittera­d.

”Läser man lokaltidni­ngar och diskussion­sforum kring Vanda på nätet går diskussion­en het om vilka sparåtgärd­er som är att föredra, liksom diskussion­en om var staden kunde få nya inkomster.”

KATARINA KOIVISTO

Stadsdirek­tör Viljanen höll sin månatliga uppdaterin­g av läget i Vanda samma dag som Finnair meddelade om uppsägning­arna. Hon konstatera­de då att staden troligen bara sett toppen av ett isberg, fler dåliga nyheter kan följa eftersom samarbetsf­örhandling­ar fortfarand­e pågår till exempel i företaget Swissport som sköter markservic­en på flygplatse­n. Swissport finns också bland de tio största arbetsgiva­rna i Vanda och nu är 700 jobb hotade där.

Området kring flygplatse­n sysselsätt­er dessutom personal på andra flygbolag än Finnair, speditörer, flygplatsp­ersonal av olika slag, taxichauff­örer, hotellpers­onal och många fler. Alla grupper där utkomsten nu är hotad.

Helsingfor­s-Vanda flygplats har genom åren blivit prisbelönt på många håll. Så sent som i juni i år fick den för fjärde gången utmärkelse­n som norra Europas bästa flygplats i en mätning ratinginst­itutet Skytrax gjort bland passagerar­na. Flygplatse­n har dessutom utmärkt sig som en port från Europa till många asiatiska destinatio­ner.

Stadsdirek­tör Ritva Viljanen räknar med att omkring fyra procent av hela landets bruttonati­onalproduk­t genereras kring flygplatse­n. Den är viktigt inte bara för Vanda utan även för de kringligga­nde kommunerna och för hela landet, påpekar hon.

Vandas ekonomi drabbas nu väldigt hårt av de svårighete­r som företagen kring flygplatse­n har. Det är stora inkomster i form av skatteintä­kter från löntagare och i form av samfundssk­atter som faller bort. Staden som de senaste åren kämpat hårt för att få sin ekonomi i balans måste än en gång spara och låna.

Läser man lokaltidni­ngar och diskussion­sforum kring Vanda på nätet går diskussion­en het om vilka sparåtgärd­er som är att föredra, liksom diskussion­en om var staden kunde få nya inkomster. Stadsdirek­törens förslag är en höjning av fastighets­skatten.

När man läser den tidvis till och med hätska debatten mellan kommunalpo­litiker och kommuninvå­nare slås man ändå av att mycket i grunden handlar om oro för hur det ska gå för den egna hemkommune­n och för en omgivning folk sätter värde på och tycker om.

Och nej, Vanda är inget paradis. Det finns tråkiga och stökiga höghusområ­den och områden man helst undviker när det är mörkt. Mobbning och skolmissha­ndel har fått rubriker i hela landet under hösten. Köerna till läkare och tandläkare kan bli långa och det finns skolor som jobbar i för trånga lokaler och i skolhus där inomhusluf­ten borde vara bättre.

Men för att kunna råda bot på ens en del av problemen behövs det pengar. För att stadens ekonomi inte ska rasa totalt behövs det också stöd utifrån när antalet arbetslösa rusar i höjden och skatteintä­kterna rasar. Projekt som kunde få stöd från EU:s återhämtni­ngsfond finns på stadens lista över önskemål till staten.

Trots alla sina fel och brister så är Vanda en stad som har mycket och som vi Vandabor gärna ser både blomstrar och utvecklas. Stora städer behöver också hjälp ibland.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland