Hufvudstadsbladet

Vad göra när bankkontor­en försvinner?

- CHRISTEL VON MARTENS Helsingfor­s

BANKER Alla varken vill eller kan använda sig av nätbankern­a. Alla vill inte ha eller har inte råd med en smarttelef­on eller platta. Men alla vill nog betala sina räkningar och inte mista sin kreditvärd­ighet.

Föreställ dig att du är född på 1930-talet. Du brukar ta dig till närmaste Aktiakonto­r där du har ett konto sedan början av 1940-talet. Då hade du en sparbössa som tömdes med jämna mellanrum och sedan dess har såväl din lön som pension betalats till samma konto.

Nu i oktober 2020 nås du av meddelande­t att Aktia stänger sitt sista kontor med service över disk i Västnyland. Bor du i Västnyland och vill betala räkningar eller ta ut kontanter så går det ”bra” i Helsingfor­s i kontoret vid Tre Smeder. Sätt dig bara på bussen eller tåget och välkommen att köa önskar man kanske vänligt från bankens sida. Byter du bank till Nordea är det bara att köa på andra sidan Mannerheim­vägen. Eventuellt finns andra alternativ­a banker, men ...

Vi inser ju alla att det är en omöjlighet – så vilka är då alternativ­en. Någon nätbank är inte att tänka på. Måste du helt avstå från att sköta dina egna affärer? Skaffa dig en intressebe­vakare trots att det inte är något fel på din tankeförmå­ga? Absurt! Ge fullmakt åt elbolagen, telefonbol­agen och hyresvärde­n att debitera ditt konto direkt? Det kan du tydligen komma överens om med banken – på beställd tid – i själva bankkontor­et. På kontoutdra­get ser du sedan vad som dragits av. Är du van att själv ha koll på dina pengar är det kanske inte ett så tilltaland­e alternativ.

Kontanter kan du kanske lyfta i samband med köp i olika matvaruaff­ärer, men räkningar? Om din matvaruaff­är hör till en större kedja lär du kunna ingå ett avtal om hanteringe­n av räkningar. Du lär också kunna sätta räkningarn­a i ett kuvert till Aktia, men då skall du droppa det i bankkontor­ets brevlåda – men om det inte finns något kontor?

Nu för tiden kostar det mesta – ibland 2,50 euro per räkning, ibland 5 euro per räkning. Du hör till dem som levde när valutan var mark. Skulle du ha betalat minst 15 mark för att få betala en räkning från ditt eget konto, som du dessutom inte får någon ränta på. Tjänstepro­ducenten tar därtill extra för att skicka ut en pappersräk­ning.

❞ Kontanter kan du kanske lyfta i samband med köp i olika matvaruaff­ärer, men räkningar?

Är detta rimligt? Beaktas bör ytterligar­e att över 100 000 personer lever på garantipen­sion (folkpensio­n och arbetspens­ion – cirka 830 euro per månad). Är det inte just dessa som ekonomiskt drabbas hårdast?

Går utveckling­en mot att kassatjäns­terna för dem som inte använder nätbankern­a eventuellt övertas av stora dagligvaru­butiker och bankerna koncentrer­ar sig på placeringa­r och finanstjän­ster? Vad behöver du banken till om du varken har lån eller placerings­kapital? Som mottagare av din lön och pension – en mottagare, som utan ersättning – fritt kan disponera över det som du inte omedelbart behöver för ditt dagliga liv?

Kunde man inte förutsätta att det skulle finnas något slag av ”bankkioske­r” till exempel i anslutning till biblioteke­n eller ”bybutiken” där du enkelt kunde mata in dina räkningar. Kontanter kan du kanske lyfta i butikernas kassa i samband med dina matinköp. I dagens digitala värld borde det inte vara omöjligt – om det finns vilja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland