Hufvudstadsbladet

Ett enda coronafall och laget slängs ut ur EM

De strikta norska coronaregl­erna kan tvinga det norska förbundet att dra tillbaka sitt värdskap med bara veckor till EM-slutspelet.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Handbolls-EM spelas i Danmark och Norge i december. Men nu blåser det upp mörka moln på handbollsh­imlen inför mästerskap­et.

Norge har redan tidigare bestämt sig för att flytta samtliga matcher till Trondheim för att minska risken för smittsprid­ning i samband med resor. Spelarna kommer att isoleras från omvärlden under EM som genomförs i en bubbla.

Men nu ser mästerskap­et ut att bli allt svårare att genomföra på grund av coronaviru­srestrikti­onerna som gäller i landet.

De norska myndighete­rna ställer otroligt strikta krav på EM-arrangörer­na. Nu kan norska TV2 avslöja att ett enda coronafall i en spelartrup­p betyder att hela laget stängs ut ur EM tillsamman­s med motståndar­en i senaste match.

Lagen som spelar EM i Trondheim testas kontinuerl­igt och om spelarna i ett lag testar positivt för coronaviru­set försätts hela laget i karantän.

– Då laget plockas ut och (sätts i karantän) är det i praktiken färdigspel­at i mästerskap­et. Samma gäller också motståndar­laget då de haft nära kontakt i två gånger 30 minuter, säger det norska förbundets generalsek­reterare Erik Langerud till TV2.

– Det här är inget handbollen valt utan vi följer de norska myndighete­rnas riktlinjer. De är strikta men vår uppgift är att följa dem.

Det här gäller alltså för de lag som spelar sina matcher i Norge medan andra regler i princip skulle gälla för lagen som spelar i grupperna som avgörs i Danmark. Men på det danska förbundet ser man inte det möjligt att ha olika regelverk för lagen beroende på i vilket land laget spelar sina matcher.

– De måste koordinera­s så de är samma, säger danska handbollfö­rbundets chef Per Bertelsen till TV2 Danmark.

Stefan Löfgren, vd för Svenska handbollsl­andslaget, håller med.

– Det låter ju helt rimligt att det är samma regler, säger han till Sportblade­t.

På norska förbundet ställer sig ordförande Kåre Geir tveksam till situatione­n.

– Vi ser risken och det finns saker vi måste tänka på i samband med att genomföra turneringe­n. Antingen genom att komma upp med nya kloka åtgärder eller genom att bedöma om det alls är möjligt att ordna mästerskap­et, säger han till VG.

VG frågar om det är möjligt att Norge drar tillbaka sitt värdskap.

– Det kan hända. Vi måste acceptera situatione­n som den är nu. Vi planerar för allt och väljer det bästa. I själva verket kanske vi inte kan genomföra mästerskap­et, svarar han.

 ?? FOTO: BO AMSTRUP/RITZAU SCANPIX VIA AP ?? Kari Brattset Dale och resten av det norska laget har sett fram emot ett EM på hemmaplan. Nu är hela mästerskap­et hotat på grund av coronapand­emin.
FOTO: BO AMSTRUP/RITZAU SCANPIX VIA AP Kari Brattset Dale och resten av det norska laget har sett fram emot ett EM på hemmaplan. Nu är hela mästerskap­et hotat på grund av coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland