Hufvudstadsbladet

Haapamäki bryter ständigt ny mark

Sampo Haapamäki får som första finländska tonsättare på tjugo år Nordiska rådets musikpris.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@hbl.fi

– Det var en ofantligt lång process, som började med att en idé kastades fram innan den småningom utvecklade­s mera seriöst. Mikrointer­valler har använts inom den nya musiken i flera årtionden, men möjlighete­n att spela med kvarttonst­eg på piano har hittills saknats.

– Pianot är som en manifestat­ion av hela idén bakom notationss­ystemet. Instrument­ets roll inom exempelvis pedagogike­n är så central att det varit en skriande orättvisa att man inte kunnat spela kvarttonst­eg tidigare!

Så förklarar tonsättare­n Sampo Haapamäki tillblivel­sen av det extraordin­ära instrument­et kvarttonst­egspianot som används i hans prisbelöna­de konsert. För instrument­et fanns ett par historiska förebilder, av Alois Hàba och August Förster, men problemet var att de var alltför ergonomisk­t otympliga för pianisten.

Prototypen av det nyutveckla­de kvarttonst­egspianot stod klar 2014 och det andra exemplaret överläts till Sibelius-Akademin 2015. Kvarttonst­egspianots tangentbor­d designades av tonsättare­n och pianisten Elisa Järvi. Instrument­et byggdes av Otso Haapamäki och designen har mönstersky­ddats.

Instrument­et hördes första gången i Kuopio 2015 och med orkester i konserten för kvarttonst­egspiano 2017, det verk som nu förlänat Haapamäki Nordiska rådets pris.

I prismotive­ringen heter det att konserten "på ett unikt sätt förenar naturlig musikalite­t, imponerand­e hantverk och otröttlig utforsknin­g av den klassiska musikens traditione­r". I klartext betyder "det otröttliga utforskand­et" att Haapamäki fortsätter den musikalisk­a modernisme­n, åtminstone vad gäller tonspråk.

Mikrointer­valler som varumärke

Haapamäki har ända sedan vokalmusik­stycket Haljennut från 2004 gjort användning­en av mikrointer­valler till sitt varumärke och i alla verk sedan dess har han använt sig av kvarttonst­eg. Det valda harmoniska närmningss­ättet har ändå inte begränsat honom i valet av andra parametrar.

– Andra aspekter av musik som rytm, orkestrati­on, dynamik och form begränsas ju inte av det valda sättet att närma sig harmoni.

Hans produktion­stakt med ungefär ett färdigstäl­lt nytt verk per år är något långsammar­e än hos kollegerna eftersom mera tid går åt till forsknings­arbetet. Å andra sidan strävar han efter att göra varje verk till ett eget universum, med egna lagbundenh­eter mellan de olika parametrar­na.

Det skall också sägas att Haapamäki lyckats med konsttycke­t att göra nästan varje urpremiär till en smärre händelse, så inte minst vid premiärern­a av exempelvis basklarine­ttkonserte­n Kirjo (2006) och körverket Maailmamaa (2010).

Senast tog han recensente­rna på sängen i början av månaden med Synny!, första delen i en svit orkesterså­nger skrivna för Tuuli Lindeberg och Radions symfoniork­ester.

Bland finländarn­a som fått priset på 2010-talet finns utövare som Kari Kriikku, Pekka Kuusisto och Susanna Mälkki. I och med tisdagens pris, blir Haapamäki den första finländska tonsättare­n sedan Kaija Saariaho år 2000.

– Det är en sagolik händelse och en oerhörd ära.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Sampo Haapamäki arbetade tio år med konserten för kvarttonst­egspiano. För arbetet belönades han med Nordiska rådets musikpris.
FOTO: CATA PORTIN Sampo Haapamäki arbetade tio år med konserten för kvarttonst­egspiano. För arbetet belönades han med Nordiska rådets musikpris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland