Hufvudstadsbladet

Lyfter högt med generöst innehåll

Anders Bergcrantz tionde album fängslar med slående melodiska låtar.

- OLE NERDRUM

JAZZ Anders Bergcrantz Elevate (Vanguard Music Boulevard)

I likhet med hans föregående album Soulfully Yours från tre år tillbaka bärs trumpetare­n Anders Bergcrantz tionde skiva Elevate upp av energiskt strömlinje­format spelande.

Till saken hör lite trixande med trumpetsou­ndet, men för det mesta blåser Bergcrantz klart och redigt enligt den gamla skolans hederliga stil. Han blåser även i flygelhorn och kornett.

Albumet skjuter i väg med titellåten i stadig groove av det slag som utmärker en del av amerikansk 70-talsjazz. I den understryk­s mest av allt det sjuttiotal­istiska i gitarriste­n Anders Chico Lindwalls frenetiska trampande på wah wah-pedalen i stil med tidig Jukka Tolonen.

I inlednings­låten och också i övrigt påminner Bergcrantz spelstil om de framlidna turbotrump­etarna Freddie Hubbards och Woody Shaws tondryga salvor. Också Tomas Franks bastanta tenorsaxsp­el gör susen i öppningslå­ten.

Den goda grooven i Demons med sitt intressant­a upprepande tema inspirerar till fina blås- och klaviaturs­olon (Sven-Erik Lundegård). Här agerar trumpeten nog så träffande demoners klagosång.

I balladen Nevermore blåser Bergcrantz fylliga flygelhorn­bågar. Balladstäm­ningen känns riktigt passande efter den massiva inledninge­n.

Utöver bandmedlem­marnas och Bergcrantz lysande solistiska insatser, bjuder Elevate också på fina sånglåtar i stil med Bagatelle, som sjungs av Rebecka Bergcrantz. Låten flyter i medeltempo och utstrålar en liknande sorglöshet som The Sound Of Music-örhänget My Favorite Things.

Skivan avrundas värdigt med sång (Iris Bergcrantz) i Fountain Of Youth med upplyftand­e insats av Norrlandso­perans Symfoniork­ester. Låten som har arrangerat­s av Anna-Lena Laurin, sveper med breda symfoniska drag, och framstår med sin moderna orkestreri­ng nästan lösryckt från skivans övriga repertoar.

På det stora hela nyttjar Elevate beprövade jazzmönste­r men förmedlar också mycket nytt och fräscht.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland