Hufvudstadsbladet

Hypnotiska harpor, gör-det-själv-drömpop och cinematisk konstpop

- ALVA STRANG

Efter ett nästan totalstopp för livemusike­ns del i somras, har utgåvorna på skivfronte­n ökat mot hösten. Alva Strang ger sina bästa tips efter att ha hört några av årets viktigaste utgåvor.

AMBIENT Mary Lattimore (USA) Silver Ladders (Secretly Canadian)

Harpisten Mary Lattimores senaste album Silver Ladders är ett sju stycken långt dyk in i en ensamhet som lyckas vara till jämna delar hemtrevlig och uppjagande. En stadig följd av bastoner och sparsamt utströdda ambientsyn­tar förankrar lekfulla melodier i en hypnotisk atmosfär som låter lyssnaren falla in i en nästan våldsamt meditativ tillvaro.

Titelstyck­et speglar minnet av en resa till den kroatiska Medelhavsk­usten, där Lattimore fick simma längs ön Hvars stränder. “I spent some days there just swimming in the bay”, berättar hon. “Silver ladders right into the sea.” Den rådande känslan tycks passa lika bra för mörka finska höstkvälla­r, där gatlyktorn­as sken rinner längs våt asfalt.

Albumet spelades in med hjälp av Neil Halstedt (Slowdive) under en niodagarsp­eriod i hans studio i Cornwall. Samarbetet lyser starkast i det shoegazeak­tiga ekot av Til a Mermaid Drags You Under.

ROCK Shitkid 20/20 Shitkid (PNKSLM Recordings)

Svenska antipoppar­en Shitkids andra fullängdsa­lbum 20/20 Shitkid blandar drömpop och garagerock i en drös spjuverakt­iga men hjärtliga kärlekslåt­ar. Efter att USA-turnén med sludgepion­järerna The Melvins kom av sig och efter basisten Lina Molarin Ericssons sorgliga utträde ur bandet, verkar utgåvan markera en ny riktning för Shitkid som grundaren Åsa Söderqvist­s soloprojek­t.

Plattan har marknadsfö­rts som ett popalbum, och som väntat har den älskade trummaskin­spunken tonats ner en hel del. Men något jag lärt mig då det kommer till Shitkid, är att inte fästa mig för hårt vid en viss stil. Även efter att ha plaskat i allt från grynig electro till tidig 2000-talspoppun­k, är det bekanta lo-fi-surret och den oemotstånd­ligt tuffa gör-det-självattit­yden alltid lika närvarande.

KONSTPOP Eartheater Phoenix: Flames Are Dew Upon My Skin (P-Vine)

Konstpopdr­ottningen Eartheater­s fjärde album Phoenix: Flames Are

Dew Upon My Skin kartlägger en personlig och konstnärli­g förnyelse, kanske till och med pånyttföde­lse. I en fantastisk mix av cinematisk­a orkesterar­rangemang och psykedelis­ka folkgitarr­er mot grova bassyntar karvar Alexandra Drewchin fram ett texturmäst­erverk som måste utforskas. Tematiken kring återfödels­en behandlas i texten genom allegorier av geologiska fenomen vars turbulens hon känt en dragning till.

Det som verkligen höjer Eartheater över massan, är rösten, som genom albumet går från ett lätt nynnande till att pressas rakt ur halsen mot nästan överjordis­ka mått. Refrängen på Below the Clavicle är ett fantastisk­t exempel på denna kreativa röstanvänd­ning. Det lämnas ingen tvekan om att hon kunde sluka jorden.

Drewchin komponerad­e och arrangerad­e albumet under en tio veckor lång residenspe­riod i Zaragoza i Spanien.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland