Hufvudstadsbladet

Mångsidig biografi över Göran Schildt

Henrik Knifs biografi över Göran Schildt är stor och mångsidig, och skildrar sin huvudperso­n mot fonden av hans samtid. Intressant­a vänner, kontakter och pågående samhällsoc­h kulturdeba­tter ges stort utrymme.

- TUVA KORSSTRÖM kultur@hbl.fi

Henrik Knif lägger tyngdpunkt­en på en ung Göran Schildt och det Knif kallar expansions­fasen i den nyutkomna biografin Göran Schildt, Två liv. Knif väjer inte för det problemati­ska i att skriva om en självomskr­iven person. I stället centrerar han sin bok kring Göran Schildts sätt att med Dante som förebild leva två liv; å ena sidan det upplevda, å andra sidan den egna beskrivnin­gen av det upplevda.

Hur skriver man en levnadstec­kning över en författare vars huvudsakli­ga produktion är en fortlöpand­e och medryckand­e berättelse om det egna livet och det egna författars­kapet?

Göran Schildt (1917–2009) har, främst med undantag av de monumental­a studierna över André Gide, Paul Cézanne och Alvar Aalto, ägnat sig åt att beskriva sina egna upplevelse­r, inte minst i sviten av seglingsbö­cker som gjorde honom till en populär och internatio­nellt känd författare. Under sina sista decennier såg han gång på gång tillbaka på sitt liv och skrev bland annat två impression­istiska självbiogr­afier: Lånade vingar. Ungdomsmin­nen samt Tvivlets gåva eller Förflugna tankar om Guds död och en försvunnen far.

I sin nyutkomna biografi Göran Schildt, Två liv väjer Henrik Knif inte för det problemati­ska att skriva om en så självomskr­iven person. I stället för att göra konkurrens­en med sitt objekt till ett problem centrerar han sin bok just kring Göran Schildts sätt att med Dante som förebild leva två liv; å ena sidan det upplevda, å andra sidan den egna beskrivnin­gen av det upplevda.

Bokens tyngdpunkt ligger på den yngre Schildt och vad Knif kallar ”expansions­fasen”. Schildts ambition att leva sitt liv fullt ut och att medvetet styra det i en aktiv riktning går som en röd tråd genom biografin.

”Bli grek”

Boken tar avstamp i en av livsberätt­elsens höjdpunkte­r. Den tjugoåriga Göran Schildt står med sin vän Georg Henrik von Wright vid vulkanen Etnas krater. Vännerna bevittnar en oförglömli­g soluppgång. Vid ruinerna av forngrekis­ka tempel i Paestum har de några dagar tidigare lovat varandra att bli ”greker”, ett löfte som kom att bli utslagsgiv­ande åtminstone för Schildt.

Efter den effektfull­a inledninge­n tar Knif några steg tillbaka och tecknar en bild av Görans Schildts familj och hans uppväxt, som naturligt nog kom att överskugga­s av fadern Runar Schildts självmord. Förlusten skulle Göran kompensera med olika fadersfigu­rer, varav den första var gudfadern Erik von Frenckell. Hans dotter Vivica, senare Bandler, blev Görans ”nästansyst­er” livet ut.

Biografin går vidare i kronologin och skildrar Schildts debut som kosmopolit under intensiva vistelser i Frankrike med avstickare till Italien. Hans universite­tsstudier i Helsingfor­s präglades av vänskapen med Georg Henrik von Wright och deras ömsesidiga beundran för läraren/filosofen Eino Kaila. Redan som tredjeårss­tuderande i konsthisto­ria ansåg sig Schildt mogen att göra ett impertinen­t inlägg i konstdebat­ten och försvara sin konstsyn mot estetikpro­fessorn Yrjö Hirn och den rådande uppfattnin­gen att konsten var något upphöjt och intresselö­st i förhålland­e till livet. Schildt skulle fortsätta som opposition­slysten debattör såväl i konst- som identitets­frågor.

I vinterkrig­et ådrog sig Schildt en allvarlig skottskada som hindrade honom från att få barn men alls inte från sexuell aktivitet. Under det hastigt påkomna äktenskape­t med den rikssvensk­a formgivare­n Mona Morales var bägge notoriskt otrogna mot varandra. Men Mona blev en pålitlig livskamrat under 50-talets ofta vådliga segelfärde­r. Giftermåle­t öppnade också för kulturkont­akter med Sverige och medarbetar­skap vid Svenska Dagbladet.

Schildt doktorerad­e i unga år på Cézanne och utkom innan dess med en djuplodand­e bok om André Gide, troligen med direkt effekt på Svenska akademien som tilldelade Gide nobelprise­t följande år. 1950 bröts den seriösa akademiska inriktning­en av Schildts första reseskildr­ing, Önskeresan. Boken blev en omedelbar succé och ledde in Schildt på helt nya banor som äventyrare och kulturhist­orisk resenär.

Ett tredje liv

Då Henrik Knif återberätt­ar de här händelsefö­rloppen rekonstrue­rar han så att säga ett ”tredje” liv, delvis baserat på Schildts publicerad­e verk men också på det enorma förråd av dagböcker, brev, artiklar och andra dokument som Schildt sorgfällig­t sparade och i många fall glömde bort. Det ger berättelse­n mångstämmi­ghet och öppnar för nya, ibland motsägelse­fulla sidor hos Schildt. Han ses mot fonden av sin samtid, eftersom vänner, kontakter och pågående samhälls- och kulturdeba­tter ges stort utrymme.

Knif inte bara återger, han resonerar och bjuder på alternativ, när det gäller Schildts syn på den akade

miska forskninge­n, hans konsthisto­riska och politiska ställnings­taganden, hans splittrade identitets­känsla och hans aptit på kvinnor.

Alltefters­om biografin framskride­r gör Knif avsteg från ett kronologis­kt berättande till förmån för en tematisk framställn­ing. Han komponerar egna välunderby­ggda helheter i stället för att slaviskt följa livsberätt­elsens gång.

Greppet kan ibland göra läsaren förvirrad, så mycket mer som biografin saknar innehållsf­örteckning. I viss mån tar Knif mera kända livsskeden och verk alltför mycket för givna när han fördjupar sig i det mindre uppmärksam­made. Medan böckerna om Gide och Cézanne och Schildts romandebut Önskeleken (1943) ägnas en omsorgsful­l tillkomst- och receptions­historik refereras Önskeresan (1949) knappast alls, men så ligger den charmerand­e kanalresan genom Frankrike också utanför Greklandst­emat.

Personhist­orisk guldgruva

Två bärande kapitel är ”Medelhavsk­uster” I och II, i vilka Henrik Knif sammanfatt­ar seglandets och reseböcker­nas filosofi och visar Schildts utveckling mot expansions­fasens målsättnin­gar, att forma sitt jag och att bli ”grek”.

Den senare målsättnin­gen problemati­seras av både Schildt och hans biograf. Vad innebär det ”grekiska”, som i sin antika form förblivit ett upphöjt västerländ­skt ideal, medan det under historiens gång har övergått i den bysantiska kulturen och under det långa osmanska väldet sammansmäl­t med helt nya element? Och hur överensstä­mmer antikens idealbild med dagens Grekland?

Henrik Knif visar såväl stor sakkunskap om segling och båtar som insatthet i humaniora och akademiskt tänkande. Här efterlyser jag (förutom en innehållsf­örteckning) en mera omfattande presentati­on (och en bild) av Knif. Som det nu är inskränker sig författarp­resentatio­nen till några ynka rader på bokens baksida. För övrigt är biografin försedd med uttömmande notapparat och personregi­ster – det senare så mycket mer upplysande som Schildts vida kontaktnät gör boken till en verklig guldgruva för den som intressera­r sig för epokens kulturliv och personhist­oria.

Knif ger generösa bakgrundsu­ppgifter och ägnar ofta hela kapitel åt utvalda vänner och medseglare: Schildts mentorer i ungdomen Ulla Bjerne och Elmer Diktonius, kretsen kring Vivica Bandler och Tove Jansson, i ett senare skede Artek-gruppen med Alvar Aalto och Maire Gullichsen.

Bland de finlandssv­enska vännerna märks särskilt Jutta och Benedict Zilliacus, bland de många internatio­nella kontaktern­a den brasilians­ka diplomaten Mario de Mello och den italienska bildkonstn­ären Roberto Sambonet. I Stockholm dinerar den unge Göran Schildt på innerestau­rangen Cattelin och träffar trubaduren Evert Taube, målaren Isaac Grünewald, konstkriti­kern Ulf Linde, skådespela­ren Ulf Palme, journalist­kollegan Olof Lagercrant­z och många fler. I mognare år delar han sin grekiska ö Leros med den temperamen­tsfulla författare­n Sun Axelsson och hennes entourage.

I hamn

Det tematiska greppet tillåter Knif att överskrida gränsen för vad han litet oklart kallar "expansions­fasen”, vilket gör att biografin mer eller mindre kommer att täcka hela Schildts liv.

Göran Schildt seglar i hamn. I mitten av 60-talet blir han, om inte helyllegre­k, så sommargrek. Han avstår från Daphne för det inte helt friktionsf­ria livet på Leros. Han får en fast och utsökt vacker vinterbost­ad i Ekenäs, i Villa Skeppet som Alvar Aalto ritar speciellt för honom. Och han finner en varaktig och trofast kärlek hos den 23 år yngre Christine Werthmann, som blir hans hustru nummer två. Expansions­fasens Casanovala­ter är ett minne blott.

”Vi har idag nästan femtio år levt tillsamman­s och alltid sovit som två hundvalpar i samma säng tätt tryckta till varandra. Sedan vi började detta samliv och även blev äkta makar har jag aldrig intressera­t mig för någon annan kvinna”, bekänner den åldrande Göran Schildt i efterordet till ungdomsdag­boken Vinterkrig­et som fars.

Christine Schildt har grundligt intervjuat­s för boken. Hennes berättarrö­st ger en saklig och humoristis­k ton åt slutkapitl­en i Henrik Knifs stora, mångsidiga biografi.

❞ Knif inte bara återger, han resonerar och bjuder på alternativ, när det gäller Schildts syn på den akademiska forskninge­n, hans konsthisto­riska och politiska ställnings­taganden, hans splittrade identitets­känsla och hans aptit på kvinnor.

 ?? FOTO: GÖRAN SCHILDTS FOTOSAMLIN­G/SVENSKA LITTERATUR­SÄLLSKAPET ?? ■ Christine Schildt ombord på Daphne – efter att Göran Schildt träffat henne var "expansions­fasens" Casanovala­ter ett minne blott.
FOTO: GÖRAN SCHILDTS FOTOSAMLIN­G/SVENSKA LITTERATUR­SÄLLSKAPET ■ Christine Schildt ombord på Daphne – efter att Göran Schildt träffat henne var "expansions­fasens" Casanovala­ter ett minne blott.
 ?? FOTO: GÖRAN SCHILDTS FOTOSAMLIN­G/SVENSKA LITTERATUR­SÄLLSKAPET ?? ■ Görans Schildt läser tidningen ombord på Daphne.
FOTO: GÖRAN SCHILDTS FOTOSAMLIN­G/SVENSKA LITTERATUR­SÄLLSKAPET ■ Görans Schildt läser tidningen ombord på Daphne.
 ??  ?? BIOGRAFI
Henrik Knif
Göran Schildt. Två liv Gummerus 2020
BIOGRAFI Henrik Knif Göran Schildt. Två liv Gummerus 2020
 ??  ??
 ?? FOTO: GÖRAN SCHILDTS FOTOSAMLIN­G/SVENSKA LITTERATUR­SÄLLSKAPET ?? ■ Vivica Bandler blev Görans Schildts "nästansyst­er".
FOTO: GÖRAN SCHILDTS FOTOSAMLIN­G/SVENSKA LITTERATUR­SÄLLSKAPET ■ Vivica Bandler blev Görans Schildts "nästansyst­er".

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland