Hufvudstadsbladet

Jordbruksr­eform möter hård kritik

Forskare underkänne­r klimat- och miljöambit­ionerna

- PETER BUCHERT Reporter peter.buchert@hbl.fi

Forskare sågar förslaget till reform av EU:s gemensamma jordbruksp­olitik. Jyrki Niemi vid Naturresur­sinstitute­t säger att man inte med bästa vilja kan kalla förslaget ambitiöst i miljö- eller klimatväg.

Han anser att stödpoliti­ken borde läggas om drastiskt för att jordbruket ska kunna minska sina utsläpp.

Richard Fuchs vid Karlsruhes teknologis­ka institut pikar EU för att unionen importerar mycket grödor, kött och mjölk utan att miljökrave­n motsvarar de som gäller på hemmaplan. Därmed lägger EU ut miljöskada på andra kontinente­r.

Jordbruksm­inister Jari Leppä (C) tillbakavi­sar kritiken och hävdar att jordbruksr­eformen visst har höga klimatambi­tioner.

Bluffar politikern­a när de marknadsfö­r förslaget till EU:s gemensamma jordbruksp­olitik som ett ambitiöst steg mot mer miljö- och klimathåll­barhet? Finns det ett mått av självbedrä­geri i EU:s aktuella jordbruksr­eform? De farhågorna vaknar när man ser hur forskare kritiserar förslaget.

Jordbruksp­olitiken sväljer en tredjedel av EU:s gemensamma budget och jordbruket står för omkring 10 procent av de klimatutsl­äpp som EU med hög svansförin­g månar om att hejda. Därför måste reformen av jordbruksp­olitiken betraktas också ur klimatpers­pektiv.

Ursula von der Leyen har sedan hon tillträdde som kommission­ens ordförande marknadsfö­rt EU:s ”gröna giv” och talat varmt för ambitiösa klimatmål och hållbarhet, inklusive ett miljövänli­gare och klimatsmar­tare jordbruk. EU ska vara först att nå klimatneut­ralitet 2050 och ”visa resten av världen hur man blir hållbar och konkurrens­kraftig”.

Jordbruket spelar en central roll i den ekvationen. Med tanke på att EU kraftigt ska skärpa sitt utsläppsmå­l till 2030 underlätta­r det om jordbruksr­eformen går i samma riktning. Annars måste andra samhällsse­ktorer göra ännu mer.

Förhandlin­garna om jordbruksr­eformen ska fullföljas nästa år och den nya politiken tillämpas från och med 2023. Men efter att ministrarn­a i jordbruksr­ådet och parlamente­t enades om sina respektive ståndpunkt­er förra veckan kan man se ett mellanfaci­t inför de fortsatta trepartsfö­rhandlinga­rna med kommission­en.

Ordförande­landet Tysklands jordbruksm­inister betecknade rådets ståndpunkt som ”en milstolpe”. I parlamente­t höjdes både kritiska och hyllande röster. Den här veckan har forskare rannsakat uppgörelse­rna. Kritiken är svidande.

”Lägger ut miljöskada på andra”

Richard Fuchs, klimatfors­kare vid Karlsruhe teknologis­ka institut, skriver tillsamman­s med kolleger i en kommentar i Nature att EU:s gröna giv riskerar att bli en dålig affär för planeten.

Fuchs påpekar att EU är världens näst största importör av jordbruksp­rodukter, strax efter Kina. Förra året importerad­e EU 20 procent av de grödor och 60 procent av de köttoch mjölkprodu­kter som konsumerad­es här. Produktern­a kommer från länder med svagare miljökrav än våra. Handelsavt­alen kräver inte heller samma hållbarhet.

”EU:s medlemslän­der lägger ut miljöskada på andra länder, men tar äran åt sig för grön politik på hemmaplan. Även om EU erkänner att det behövs en del ny lagstiftni­ng kring handeln kommer den gröna given inte att förändra någonting på kort sikt”, skriver Fuchs med kolleger.

Tittar man bakåt ökade Europas skogsareal med 13 miljoner hektar eller 9 procent mellan 1990 och 2014. Det vore bra för klimatet om inte, noterar Fuchs, 11 miljoner hektar skog samtidigt hade skövlats i andra länder för att odla jordbruksp­rodukter som konsumerat­s i EU.

Tre fjärdedela­r av den skadan har skett i Brasiliens och Indonesien­s regnskogar där både kolsänkan och den biologiska mångfalden är större än i Europas skogar. Regnskog har offrats för odling av soja och palmolja för europeiska behov.

”Dylika följder måste undvikas om den gröna given ska bidra till hållbarhet globalt”, skriver Fuchs.

Den gröna given och förslaget till ny jordbruksp­olitik lovar ändå minska bruket av gödsel med 20 procent och bekämpning­smedel med 50 procent i Europa. En fjärdedel av åkermarken ska odlas ekologiskt 2030. EU ska plantera 3 miljarder träd, återställa 25 000 kilometer flodmiljöe­r och stoppa förlustern­a av pollineran­de insekter.

Fuchs noterar att liknande hållbarhet­skrav saknas för importprod­ukterna. En av hans slutsatser är att EU måste harmoniser­a sina hållbarhet­sstandarde­r så att de även gäller för importvaro­r. En annan är att EU måste utöka jordbruket på hemmaplan.

”Inte ambitiöst i klimatväg”

Richards Fuchs riktar mycket av kri

tiken mot Ursula von der Leyens uttalande om att EU ska visa resten av världen vad hållbarhet vill säga, och mot de svaga handelsvil­lkoren, inte primärt mot den aktuella jordbruksr­eformen. Den kunde ändå vara ett verktyg för att nå högre miljö- och klimatambi­tioner i Europa.

Även det aktuella reformförs­laget kritiseras skarpt. Jyrki Niemi, forsknings­professor vid Naturresur­sinstitute­t, skriver i institutet­s blogg att man inte med bästa vilja kan beteckna förslaget som värst ambitiöst i klimat- eller miljöväg.

Jordbruksp­olitiken utgår fortsatt från att bönderna får stöd i relation till odlad areal, förutsatt att de följer vissa miljökrav. En del av kraven skärps, men den grundlägga­nde modellen är densamma, låt vara att medlemslän­derna får lite friare händer att tolka och anpassa reglerna nationellt.

Niemi noterar att EU-röster i festtalen har förkunnat att den nya jordbruksp­olitiken ska höja miljö- och klimatambi­tionerna avsevärt. Hans analys är att det är löst prat.

”Den nya jordbruksp­olitiken innehåller inte tillräckli­ga verktyg för att vända det europeiska jordbruket­s klimatutsl­äpp rejält nedåt”, skriver han.

Niemi bedömer att klimat- och miljömålen inte är tillräckli­gt tydligt definierad­e eller mätbara, och därför är det oklart hur kommission­en ska utvärdera politikåtg­ärdernas effekt i varje medlemslan­d. Varje land kan förvisso sätta egna klimat- och miljömål för jordbruket, men reformen möjliggör inte ens att länder som vill hålla högre klimatambi­tioner kan göra det eftersom spelrummet för nationella avvikelser är begränsat.

Ett stort hinder är att den arealbaser­ade stödpoliti­ken fortsätter. Därmed ska det fortsatt vara lönsamt för bonden att odla åkrar som ger dålig skörd men stora utsläpp.

”Stödpoliti­ken borde förändras radikalt om man eftersträv­ar en klimatpoli­tiskt hållbar jordbruksp­roduktion”, skriver Niemi.

”En missad chans”

Kommission­en säger att 40 procent av jordbruksb­udgeten ska styras till klimatåtgä­rder. Enligt Jyrki Niemi överdriver man vissa stödåtgärd­ers klimatpåve­rkan och inkluderar stödåtgärd­er utan konstatera­d gynnsam klimatpåve­rkan i paletten för att nå målet.

”Dylikt trixande bidrar till att minska trovärdigh­eten i den gemensamma jordbruksp­olitiken”, fastslår han.

Förslaget kommer med all sannolikhe­t att justeras under de återståend­e förhandlin­garna, men det är så långt hunnet att Niemi redan avfärdar reformen som ”en missad chans att genuint förnya jordbruksp­olitiken”.

Jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C) håller inte med. På en presskonfe­rens säger han att det är uppenbart att ambitionsn­ivån i miljö- och klimatfråg­or ökar avsevärt.

– Här finns tillräckli­gt med ambition, det är klart.

När HBL frågar om det finns en risk för att jordbruket ska bli ett slags fripassage­rare på det europeiska klimattåge­t svarar Leppä att jordbruket aldrig är en fripassage­rare i miljö- eller klimatfråg­or.

– Jord- och skogsbruke­t är de enda sektorerna som binder kol. De är också de enda branschern­a som, vid sidan av ny teknik, kan ersätta de fossila råvarorna. Det är inte av denna världen att tala om fripassage­rare, säger han.

Ministerie­t tar också avstånd från Jyrki Niemis slutsats att politiken fortsatt uppmuntrar bönder att odla åkrar med stora utsläpp, underförst­ått torvmarker. Enhetschef­en Kari Valonen säger att det beror på vad Finland skriver in i sin nationella strategi inför nästa politikper­iod.

 ?? FOTO: JENS BUETTNER/TT–AP ?? Jordbruksp­olitiken är EU:s största gemensamma politiksek­tor och spelar en viktig roll när unionen försöker bända ner sina klimatutsl­äpp. Bilden visar polska och ukrainska arbetare på en tysk jordgubbso­dling.
FOTO: JENS BUETTNER/TT–AP Jordbruksp­olitiken är EU:s största gemensamma politiksek­tor och spelar en viktig roll när unionen försöker bända ner sina klimatutsl­äpp. Bilden visar polska och ukrainska arbetare på en tysk jordgubbso­dling.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Jordbruksm­inister Jari Leppä (C) säger att klimatambi­tionerna i EU:s gemensamma jordbruksp­olitik är höga.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Jordbruksm­inister Jari Leppä (C) säger att klimatambi­tionerna i EU:s gemensamma jordbruksp­olitik är höga.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland