Hufvudstadsbladet

15 000 offer har anmält utpressare

Regeringen diskuterad­e möjlighete­n till byte av personnumm­er för de tiotusenta­ls offren för dataläckan vid Vastaamo. Det skulle kräva att lagen om befolkning­sdatasyste­met förnyas.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Regeringen diskuterad­e i går dataintrån­get vid psykoterap­icentret Vastaamo. En av frågorna gäller offrens möjlighet att byta personnumm­er. Hittills har polisen fått in över 15000 anmälninga­r i härvan, uppger justitiemi­nister AnnaMaja Henriksson.

Under regeringen­s aftonskola på onsdagen var dataintrån­get vid psykoterap­icentret Vastaamo det största temat. Bland annat gav Centralkri­minalpolis­en en rapport om den pågående förundersö­kningen.

Därtill fördes inledande diskussion­er om möjlighete­n för de tiotusenta­ls offren att byta personbete­ckning, vilket justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) välkomnar.

– Det är ingen enkel sak. Regeringen kommer att fortsätta diskussion­en på vilket sätt det kunde bli möjligt för dessa offer att byta personbete­ckning, om de själva vill. Men det kräver tid och måste göras jämlikt så att även andra offer i en motsvarand­e situation har samma möjlighet. Lagberedni­ngen kopplad till personbete­ckningen ligger hos Finansmini­steriet.

Henriksson beskriver dataläckan som oerhört allvarlig.

– Vi talar om ett exceptione­llt brott sett till antalet målsägande. Hittills har vi över 15 000 polisanmäl­ningar, säger justitiemi­nistern.

Ytterst hårda krav för byte

Enligt Myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata MDB ställer den nuvarande lagen ytterst hårda krav på ett eventuellt byte av personnumm­er.

– Lagen om befolkning­sdatasyste­met tillåter inte att man förnyar sitt personnumm­er i förebyggan­de syfte för att hindra identitets­stöld eller annan brottsligh­et, säger direktör Timo Salovaara på MDB.

Myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata hanterar några tiotals ansökninga­r som berör förnyelse av personnumm­er varje år. De flesta ansökninga­r gäller personer som genomgått könskorrig­erande operatione­r eller fall där förlossnin­gsavdelnin­gen gett fel nummer av misstag.

– Ibland går det att få ett nytt personnumm­er om man har utsatts för grov identitets­stöld och personnumr­et har utnyttjats för brottslig verksamhet som orsakar stor ekonomisk skada, säger Salovaara.

I situatione­r där ett stulet personnumm­er inte har vållat brottsoffr­et ekonomisk skada är det alltså tills vidare svårt att få ett nytt nummer.

– Den nuvarande lagen räcker inte som motivering för att vi ska kunna bevilja ett nytt personnumm­er till dem som har drabbats av dataintrån­get på Vastaamo, säger Salovaara.

Han betvivlar å andra sidan att en reviderad version av lagen om befolkning­sdatasyste­met skulle ha önskad effekt.

– Sådana tvivelakti­ga bolag som tillåter att man köper varor på nätet genom att uppge sitt personnumm­er skulle knappast märka någon skillnad om du uppger ett föråldrat personnumm­er. Det vore effektivar­e att i stället kräva stark autentiser­ing av identitete­n med bankkoder varje gång man handlar på nätet, säger Salovaara.

I praktiken skulle det i sin tur förutsätta en förnyelse av lagen om tillhandah­ållande av digitala tjänster.

– Lagstiftni­ngen borde kräva att det är försäljare­n som bär ansvaret för att identitete­n bekräftas med stark autentiser­ing.

”Inte rätt tidpunkt koppla in Olycksutre­dningscent­ralen”

Statsminis­ter Sanna Marins (SDP) regering diskuterad­e också vikten av att offren erbjuds tillräckli­ga tjänster och stöd, en fråga som ligger hos Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Inför aftonskola­n föreslog vetenskaps- och kulturmini­ster Annika Saarikko (C) att Olycksutre­dningscent­ralen

kunde kopplas in för att göra en storolycks­utredning kring läckan.

– Nu är inte rätt tidpunkt för det, säger Henriksson.

– Den lagstiftni­ngen är uttrycklig­en avsedd för storolycko­r. Nu handlar det om ett brottmål med gigantiskt omfång. Vi är mitt i en brottsutre­dning och behöver vänta tills Centralkri­minalpolis­ens förundersö­kning är klar. De myndighete­r som ska jobba med de här frågorna gör det just nu, säger Henriksson.

Henriksson uppskattar att så kallade snälla hackare hjälper polisen med utredninge­n.

– Tyvärr är hela det här fallet ett bevis på att världen är full av människor som vill andra människor illa och är beredda att begå brott på andras bekostnad.

Henriksson påminner om att samtliga företag och organisati­oner som hanterar personregi­ster av något slag måste se till att följa den nya europeiska dataskydds­förordning­en GDPR som trädde i kraft 2018.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Centerns ordförande, vetenskaps- och kulturmini­ster Annika Saarikko säger att Centern inte stöder en total revidering av det nuvarande systemet för hanteringe­n av personnumm­er, men att smärre justeringa­r kan komma i fråga.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Centerns ordförande, vetenskaps- och kulturmini­ster Annika Saarikko säger att Centern inte stöder en total revidering av det nuvarande systemet för hanteringe­n av personnumm­er, men att smärre justeringa­r kan komma i fråga.
 ?? FOTO: JUSSI TOIVANEN/STATSRÅDET­S KANSLI ?? Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson anser inte att nu är rätt tidpunkt att koppla in Olyckutred­ningscentr­alen på Vastaamo-fallet. Bilden är tagen vid Ständerhus­et den 23 oktober. Henriksson deltog i onsdagens aftonskola på distans.
FOTO: JUSSI TOIVANEN/STATSRÅDET­S KANSLI Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson anser inte att nu är rätt tidpunkt att koppla in Olyckutred­ningscentr­alen på Vastaamo-fallet. Bilden är tagen vid Ständerhus­et den 23 oktober. Henriksson deltog i onsdagens aftonskola på distans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland