Hufvudstadsbladet

Greenpeace beskyller yrkeshögsk­ola för att inte vilja skydda skog

Yrkeshögsk­olan Novia hamnar i skottlinje­n då Greenpeace går till angrepp mot statens ovilja att skydda mångfalden i Raseborgs skogar. Kaj Hällfors vid Novia säger att frågan är mer mångbottna­d.

- SOFIE FOGDE/SPT

Greenpeace anklagar Yrkeshögsk­olan Novia för att planera avverkning av värdefulla skogsområd­en i Raseborg. Det framkommer i ett blogginläg­g som publicerad­es i tisdags, skriven av Matti Liimataine­n, skogsexper­t vid miljöorgan­isationen.

Novia bekräftar att man ska avverka skogen, men enligt Kaj Hällfors, kombinerad lektor och skogsansva­rig vid yrkeshögsk­olan, har Greenpeace vinklat omständigh­eterna.

– Vi överträder inte på något sätt några myndighets­beslut och beaktar de naturvärde­n som finns. Vi har getts områdena för att kunna använda dem i undervisni­ngs- och försökssyf­te för de som utbildar sig inom bioekonomi, säger Hällfors.

Hällfors säger att skogen är en vanlig ekonomisko­g i vilken man tidigare utfört normala skogsvårds­åtgärder.

Kritik mot staten

Det handlar om tre skogsområd­en som alla ägs av staten. Greenpeace har undersökt områdena och hittat växtarter som antingen är utrotnings­hotade, nära hotade, eller är så kallade indikatora­rter, vilket innebär att de inte är rödlistade, utan visar på olika omständigh­eter i en miljö.

Enligt Greenpeace är arterna viktiga för den biologiska mångfalden och skogsområd­ena i Raseborg uppfyller kriteriern­a för naturskydd.

– Vår kritik riktar sig främst mot staten. Det är helt absurt att sådan skog kan avverkas i statens namn, säger Liimataine­n till SPT.

Om skogsområd­et hade varit privatägt hade det enligt Liimataine­n säkert ingått i den statliga handlingsp­lanen för den biologiska mångfalden, också kallat Metsoprogr­ammet. Programmet genomförs genom frivilliga åtgärder.

– Det som är problemati­skt är att det är frivilligt för alla, därmed också för staten. Åtgärderna borde inte vara frivilliga för stora markägare, säger Liimataine­n.

Vidtagit åtgärder

De statliga skogarna förvaltas alltså av Forststyre­lsen som gjort ett arrendeavt­al med Novia och många andra läroinrätt­ningar. Avtalet tillåter yrkeshögsk­olan att utöva utbildning­sverksamhe­t i skogsområd­ena.

Hällfors vid Novia säger att man i ett av områdena har identifier­at mossa som ska skyddas enligt lag.

– Vi har varit i kontakt med NTM-centralen och kommit överens om hur området där mossan växer ska avgränsas vid avverkning, säger han.

Hällfors säger att det finns många olika målsättnin­gar för skogen, och att alla intressent­er bevakar sina egna. För Novias del är skogen viktig utifrån ett undervisni­ngsoch forsknings­perspektiv. Men kompromiss­er görs alltid och att beakta målsättnin­garna mångsidigt är en del av verksamhet­en.

– Vi för gärna en dialog med andra aktörer och vi försöker beakta olika åsikter. Det handlar om att kompromiss­a, säger Hällfors.

Han framhåller också frivilligh­eten i Metso-programmet.

– Det finns inga påtvingade skyddsåtgä­rder. Vi har hela tiden samarbetat med myndighete­rna och följt allmän lag och praxis.

Godkänd skogsbruks­plan

Statens roll har varit att godkänna Novias skogsbruks­plan som ska säkerställ­a att avverkning­en ligger inom hållbarhet­sgränserna och att det nödvändiga skogsförva­ltningsarb­etet utförs. Det skriver Päivi Lazarov, kommunikat­ionschef vid Forststyre­lsen, i ett e-postmeddel­ande.

"Läroinrätt­ningen bedriver självständ­igt och hållbart skogsbruk, följer allmänt vedertagna riktlinjer för skogsförva­ltning, skogslagen, planbestäm­melser och andra myndighets­bestämmels­er."

När det gäller värdefulla naturområd­en så följer läroinrätt­ningarna "den allmänna linjen för privata skogar", och inte till exempel Forststyre­lsens miljöguide som innehåller mer krävande kriterier, skriver Forststyre­lsen. Avtalen med läroinrätt­ningarna uppdateras när de löper ut. Då granskas avtalens innehåll med lärorättni­ngen i fråga och nödvändiga ändringar görs.

 ?? FOTO: OLLI MANNINEN/GREENPEACE ?? Greenpeace kritiserar staten för att inte vilja skydda naturens mångfald
■ i Raseborgs skogar. Bilden är tagen i Falkgölen-Stenkulla.
FOTO: OLLI MANNINEN/GREENPEACE Greenpeace kritiserar staten för att inte vilja skydda naturens mångfald ■ i Raseborgs skogar. Bilden är tagen i Falkgölen-Stenkulla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland