Hufvudstadsbladet

Biljettpri­serna höjs i huvudstads­regionen

Dyrare periodbilj­ett väntar i kollektivt­rafiken nästa år. Samtidigt införs en stor förändring för 70-plussarna.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Den biljett som du kan åka med i 30 dygn kommer att kosta 3 euro mer från och med 2021. Det beslutade styrelsen för Helsingfor­sregionens trafik (HRT) på tisdagen.

– Vi som var emot höjningen ansåg att det var ett konstigt beslut. Förra veckan kom ett nytt paket från staten för kollektivt­rafiken. Dessutom har vi ambitiösa utsläppsmå­l som förutsätte­r att användning­en av kollektivt­rafiken ökar, säger Amanda Pasanen (Gröna) till HBL.

Hon är en av de medlemmar som represente­rar Helsingfor­s i styrelsen. Det paket hon hänvisar till är det nationella coronastöd på 111 miljoner euro som regeringen kom överens om i sin tilläggsbu­dget. Av dem gick 58,9 miljoner euro till HRT.

Trafikmini­ster Timo Harakka (SDP) kallar HRT:s beslut för misslyckat. "Staten täckte redan upp för förlusten med 58 miljoner och 26.10 meddelade jag om beredskap för ett motsvarand­e stöd. Sannfinlän­darna och Samlingspa­rtiet vill ändå höja biljettpri­serna – just nu när vi behöver se till att tjänsterna är jämlika" skriver ministern på Twitter.

I en senare tweet korrigerad­e han dock informatio­nen med att Sannfinlän­darna inte har en representa­nt i styrelsen, utan Blå framtid.

I år har andelen för medlemskom­munernas stöd för kollektivt­rafiken ökat från 50 procent till cirka 64 procent. Vanligtvis har stödet utgjort drygt 50 procent av HRT:s driftskost­nader. Resten av inkomstern­a har kommit från biljettint­äkterna.

"År 2021 är på grund av coronan fortfarand­e väldigt svår och våra biljettint­äkter stannar på nivån för 2019. Utgifterna håller sig trots allt på nästan samma nivå, för vi försöker behålla en god serviceniv­å i kollektivt­rafiken", säger HRT-vd:n Suvi Rihtniemi i ett pressmedde­lande.

Nästa år kommer HRT att ha ett biljettund­erskott på 130 miljoner euro. För att täcka upp för det här behövs, enligt Rihtniemi, både en tillläggss­ubvention av kommunerna samt stöd från staten och från EU:s stödfond.

Mera omfattande rabatt för seniorer

Styrelsen röstade också igenom en rad andra förändring­ar i biljettpri­serna. En är att priset på års- och sparbiljet­ten blir billigare. Enkelt förklarat så betalar man från och med årsskiftet för tio månader medan man i dag betalar för elva månader.

Även för seniorer förnyas systemet. Från och med 2021 får den som fyllt 70 rabatt på periodbilj­etten i stället för på engångsbil­jetten.

I nuläget har 70-plussarna mellan klockan 9 och 14 fått köpa en enkelbilje­tt till halva priset. Men nu flyttas alltså rabatten till periodbilj­etterna, och rabatten minskar till 45 procent.

För en senior som rör sig i Helsingfor­s betyder det att en AB-biljett sjunker från 59,70 till 34,50 euro per månad.

Redan i fjol föreslog äldreråden i städerna Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla att rabatten skulle ändras så den inte enbart gäller vissa klockslag. Det skulle enligt råden uppmuntra seniorer att köra bil mindre.

En annan liten förändring gäller dygnsbilje­tterna. I dag kan du köpa en sådan som är giltig i 1–7 dagar. Men från och med nästa år gäller 1–13 dagar.

Beslutet om att höja priset på den vanliga periodbilj­etten var inte enhälligt i HRT:s styrelse. Samlingspa­rtiet, SFP och Blå framtid röstade för en höjning, medan De gröna, SDP och Vänsterför­bundet inte gjorde det.

– Vi befinner oss mitt i coronakris­en och då handlar det inte om att skära ner på servicen. De som drabbas av det höjda biljettpri­set är de som inte kan jobba på distans. Det är personer som jobbar i kvinnodomi­nerade yrken i vårdbransc­hen och som inte har så höga inkomster, säger Amanda Pasanen.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? Biljetten som gäller i 30 dagar blir snart dyrare.
■
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV Biljetten som gäller i 30 dagar blir snart dyrare. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland