Hufvudstadsbladet

Amazon har öppnat i Sverige

Amazon har officiellt gjort intåg i Sverige, och slagit upp portarna till sin svenska sajt.

- TT

Från och med onsdagsmor­gonen kunde man surfa in på e-handelsjät­ten Amazons svenska sajt.

– Vi är väldigt spända inför att lansera i Sverige, och vi är väldigt väldigt nöjda med det intresse som svenska handlare och varumärken har visat, säger Alex Ootes, vice vd för Amazons europeiska expansion.

Som ett rinnande vatten rabblar han företagets fördelar: 150 miljoner produkter, låga priser och snabba leveranser. Fokuset ligger dock inte på omsättning eller marknadsan­delar, berättar han.

– Det här kan jag säga helhjärtat, att när vi lanserar i ett nytt land fokuserar vi bara på en sak: kundupplev­elsen. Från våra tidigare lanseringa­r vet vi att om vi lyckas med kundupplev­elsen så följer resten naturligt.

Leveranser ett problem

Att få till snabba leveranser i ett väldigt avlångt och på sina håll glest befolkat land visade sig vara en utmaning. Leveranser­na kommer att ske till stor del med Postnord.

Redan nu har företaget ”flera hundra” anställda i Sverige, enligt Ootes, och de planerar att anställa ännu fler i takt med expansione­n.

Amazon har genom åren kritiserat­s hårt för dåliga anställnin­gsvillkor och för att de i USA har förbjudit anställda att ansluta sig till fackorgani­sationer.

Ootes slår ifrån sig kritiken – han pratar hellre om att de knipit silverplat­sen när tidningen Forbes utsåg världens bästa arbetsgiva­re.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Alex Ootes är chef för Amazons Europaexpa­nsion.
■
FOTO: PRESSBILD Alex Ootes är chef för Amazons Europaexpa­nsion. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland