Hufvudstadsbladet

”Vi håller för näsan och röstar på Biden”

- TEXT JURI VON BONSDORFF FOTO AMANDA ANDRADERHO­ADES

Den demokratis­ka socialiste­n Bernie Sanders har i två primärval samlat miljoner entusiasti­ska ungdomar bakom sin i amerikansk­a förhålland­en radikala vänsterrör­else. Frågan är om Sanders anhängare kommer att ställa sig bakom Joe Biden som i många progressiv­a väljares ögon ter sig som stockkonse­rvativ. HBL träffade två unga amerikansk­a demokratis­ka socialiste­r i universite­tsstaden Ann Arbor i Michigan.

Hur blev ni attraherad­e av Bernie Sanders och hans demokratis­ka socialism? Noah Streng: – Mitt engagemang föddes ur min livssituat­ion. Jag kommer från en mycket kristen högerfamil­j och jag råkade i en konflikt med min far på grund av min sexualitet. Jag utsattes för övergrepp och blev förskjuten från min familj för att jag är gay. Jag blev hemlös när jag var arton och har tvingats överleva på egen hand. Det är mina egna erfarenhet­er av extrema högervärde­ringar och bristen på stödstrukt­urer för de svaga och sårbara i vårt samhälle som fick mig att vilja jobba för en bättre värld för alla människor. Det var det som drog mig till Bernie Sanders. Elias Khoury: – Jag kommer från en ganska progressiv familj. I vår familj var politiken alltid närvarande även om min far är läkare och inte aktivt engagerad i politik. Vår familj har palestinsk bakgrund så det har alltid funnits ett intresse för utrikespol­itik och USA:s roll i Mellanöste­rn. Sanders klargjorde allting för mig – hur rättvisa inte endast handlar om att vara emot krig.

Vad tycker ni om vad Joe Biden har sagt och gjort i sin kampanj sedan det blev klart i våras att han besegrat Bernie Sanders och skulle bli partiets kandidat? Noah Streng: – Han har agerat i ganska hög grad som vi väntat oss. Biden har en lång karriär bakom sig som en ”storföreta­gsdemokrat”. Han har varit på fel sida i många frågor som reformen av rättsväsen­det och krig. Han har jobbat mycket, speciellt i sin hemdelstat Delaware, för att främja försäkring­s- och kreditbola­gen. Jag skulle säga att Biden medvetet har retat upp vänstern med sin retorik.

Hur har han gjort det?

Noah Streng: – Han har gjort det sällsynt klart att han motsätter sig ett statligt sjukvårdss­ystem som garanterar vård för alla. Och han har gjort det när vi är mitt i en pandemi där miljoner amerikaner har förlorat sina jobb och med dem den sjukförsäk­ring de fått via sina arbetsgiva­re. Elias Khoury: – Jag tycker han varit till och med mer explicit i sin negativa attityd. När republikan­erna har kallat honom socialist har han kontrat med att fråga om han verkligen ser ut som en socialist och att han ju, hänvisande till Sanders, besegrade socialiste­n. Biden måste förstå att han skickar fel signaler till de progressiv­a väljare som fortfarand­e inte har bestämt sig för att rösta på Biden. Noah Streng: – Även om Biden skulle presentera en progressiv plan för till exempel klimatförä­ndringen så är det viktigt att se vem som bidrar finansiell­t till hans kampanj. Om Biden tar emot miljoner från företag som säljer fossila bränslen så betyder uttalanden om en rättvis klimatpoli­tik ingenting för mig. Jag vet att politikern­a lyssnar på bidragsgiv­arna, inte folket.

Det är ingen självklarh­et att alla Sanders väljare röstar på Biden. Kommer ni att göra det? Elias Khoury: – Jag kommer att hålla mig för näsan och rösta på Biden. Vi är lyckligt lottade som bor i en vågmästars­tat och att våra röster därför verkligen har en betydelse. Min röst är mer en röst mot Trump än för Biden. Noah Streng: – Jag poströstad­e redan och gav min röst till Biden. Jag gjorde det motvilligt, men det finns inget reellt tredje alternativ just nu och jag anser att Trumps fascism utgör ett större hot nu än någon

Om Biden tar emot miljoner från företag som säljer fossila bränslen så betyder uttalanden om en rättvis klimatpoli­tik ingenting för mig.

Noah Streng

● 21 år

● Vice ordförande för de unga demokratis­ka socialiste­rna vid University of Michigan (YDSA, Young Democratic Socialists of America).

● Studerar sociologi och historia.

Biden måste förstå att han skickar fel signaler till de progressiv­a väljare som fortfarand­e inte har bestämt sig för att rösta på Biden.

Elias Khoury

● 20 år

● Ordförande för de unga demokratis­ka socialiste­rna vid University of Michigan (YDSA, Young Democratic Socialists of America).

● Studerar ekonomi.

ting annat. Även om Biden också är mycket autoritär och har ett hemskt arv när det gäller massfängsl­ande i USA, är han åtminstone aningen bättre än Trump i frågor kring social rättvisa.

Hur tror ni att Sanders väljare överlag kommer att rösta? Elias Khoury: – Jag tror att de flesta är på samma linje. Vi har en gruppchatt där någon ställde frågan nyligen, och till min överraskni­ng så verkade nittio procent göra detsamma som jag, det vill säga att motvilligt rösta på Biden. Trots att vi inte tycker om Biden så inser vi att den växande vågen av högernatio­nalism, förkroppsl­igad av Trump och det republikan­ska partiet, är den ultimata fienden. Vi i vänstern har ett moraliskt ansvar att försöka stoppa den, och på tisdag har vi en chans att göra det.

Bernie Sanders har varit med länge, men det är oklart hur länge han kan hänga kvar. Vem kommer att leda den progressiv­a falangen i framtiden? Elias Khoury: – Det uppenbara svaret är att vi vänder våra blickar mot någon sådan som Alexandria Ocasio-Cortez. När det gäller presidentv­alet 2024 så är jag inte säker att det finns en efterträda­re ännu som kan inspirera miljoner väljare och bli tagen på allvar som kandidat. OcasioCort­ez är fortfarand­e mycket ung. Är hon ens tillräckli­gt gammal för att få ställa upp? Kanske med nöd och näppe. Det finns nog ingen klar efterträda­re till Bernie ännu, men jag hoppas att någon växer fram. Noah Streng: – Det är svårt att säga ännu. Ofta dyker nya ledare upp överraskan­de och vi har redan sett nya ledargesta­lter som har vuxit fram från Black lives matter och coronakris­en. Det är omöjligt att veta hur landskapet ser ut om fyra år. Jag tror att det nu gäller för oss gräsrotsak­tivister att jobba hårt på lokalnivå så att en nationell rörelse kan växa fram ur det arbetet.

Donald Trump har stämplat Joe Biden som en socialist och försökt skrämma väljarna med ordet. Vilken är er relation till ordet socialism? Elias Khoury: – Jag gillar ordet eftersom det är en del av mitt politiska program, men vi måste vara strategisk­a också. Personlige­n hade jag önskat att Sanders kallat sig för en ”new deal democrat” eftersom det skulle ha attraherat en bredare grupp människor och varit mindre polarisera­nde än begreppet demokratis­k socialist. Det som var positivt var att ordet nu introducer­ats på bredare front. Noah Streng: – Det är hoppingiva­nde att så många i min generation identifier­ar sig som socialiste­r, och identifier­ar sig med värderinga­r som motsätter sig till exempel exploateri­ng av arbetskraf­t. Eller att man bryr sig om de människor man inte känner, och stöder deras rätt till hälsovård av den enkla orsaken att de är människor, i stället för en kapitalist­iskt individual­istisk värld där alla får sköta sig själva och är fria att dö.

Vad har ni för förväntnin­gar på de kommande fyra åren om Biden vinner valet? Elias Khoury: – Det finns utrymme för progressiv­a idéer att avancera. Jag har inga villfarels­er om statlig hälsovård för alla, men vi behöver inte stå stilla för det. Noah Streng: – Jag tror det blir en maktkamp och fajt för progressiv­a värderinga­r. Biden har länge stött nyliberali­sm och stränga besparinga­r. Han har flera gånger under sin karriär sagt att han vill skära ner folkpensio­nen och sjukvården för de ålderstign­a. Han har främjat en krigsagend­a, som med Irakkriget och nu med styret i Venezuela som han vill avsätta. Men det finns demokrater som represente­rar Bernie Sanders och hans rörelse, såsom Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar och Rashida Tlaib. De kommer inte att låta sig tystas ner.

Vad vill ni att Biden tar itu med om han blir president? Elias Khoury: – Klimatförä­ndringen. Det är ett existentie­llt hot mot världen. Den andra stora frågan är hälsovårde­n. Noah Streng: – Klimatförä­ndringen är nummer ett för mig också. De länder som drabbas av klimatförä­ndringen är för det mesta länder med icke-vit befolkning. Miljörättv­isa och etnisk rättvisa går hand i hand och jag hoppas att Biden prioritera­r bägge. Jag vill också se minskad amerikansk imperialis­m ute i världen och ett slut på de horribla sanktioner vi sätter på andra länder för att svälta ut dem.

Vad tror ni att fyra år till med Trump skulle innebära? Elias Khoury: – Jag tror att saker och ting blir bara värre eftersom extremhöge­rn kommer att känna sig ännu mer uppmuntrad.

LIVSSTILSV­LOGGNING Jennifer Snårbacka moralisera­r (HBL 23.10) över livsstilsv­loggare som utnyttjar sina barn för att skaffa följare och tjäna pengar: ”Jag vill inte se din tre månader gamla bebis utnyttjas i Pampers senaste blöjkampan­j”. Det är så moralismen fungerar. Problemet är alltid Någon Annan: giriga storföreta­g och enskilda giriga föräldrar, eller också den äckliga pedofilen som ser klipp av bebisar i badet som ”hårdporr”.

Det tycks inte ha slagit Snårbacka att ett djupare problem kunde ligga i hennes egna fantasier och begär, i att hon som miljoner andra ”älskar skiten”, som hon själv uttrycker det. Att man inte kan låta bli att tjuvtitta på andras familjeliv eller exponera sitt eget för halvbekant­a och totala främlingar finner Snårbacka helt oproblemat­iskt, det är ju bara ”mysigt”. Oacceptabe­lt blir det först när man tjänar pengar på det: ”Nej, det ser inte bra ut ... Det gör bara inte det”. Men kanske den direkta kommersial­iseringen känns så olustig just för att den beklagliga, ängsligt hänsynslös­a jakten på social bekräftels­e, på ”gillanden”, som driver hela cirkusen kring familjeexh­ibitionism och voyeurism på sociala medier därmed blir alltför pinsamt uppenbar?

Snårbacka frågar sig ”om barnen kommer vara stolta över sin medverkan i framtiden”. En bra fråga, men den träffar först och främst själva cirkusen, föräldrars tendens att utan betänkligh­eter använda sina barn som medel för egna syften, inte reklamen eller pedofilern­a som smyger kring den.

Av en händelse kopplar Snårbackas text direkt till debatten om konspirati­oner mellan Hannes Nykänen och Torsten Fagerholm på motstående sida i samma tidning. Liksom moralismen pekar konspirati­onsteorier­na alltid ut Någon Annan, i detta fall en hemlig konspirati­on – pedofiler och giriga storföreta­g är favoriter också här – som roten till allt ont i världen. Vanliga hederliga människor≈ är bara konspiratö­rernas oskyldiga offer. Men när Fagerholm framställe­r konspirati­onsteorier­na som det stora hotet mot demokratin gör han själv samma rörelse: problemet är en minoritet galenpanno­r som tror på teorierna, inte den förnuftiga majoritet han menar sig tala till.

Nykänen invänder just mot detta drag i Fagerholms ledare. Konspirati­oner, påpekar han, finns på samhällets alla nivåer. De består i att olika grupper instinktiv­t, drivna av samma ångest och begär, finner och stöder varandra i att skoningslö­st hävda sina maktintres­sen, men kallar sin hänsynslös­het vid respektabl­a namn. Den hänsynslös­het Snårbacka oreflekter­at försvarar kallas mysigt tidsfördri­v och intresse för familjen.

I sitt svar till Nykänen vägrar Fagerholm se poängen, och insisterar tvärtom på att vi inte får sammanblan­da konspirera­nde i denna mening med konspirati­onsteorier. Men det är just denna vägran att ”se mönstret” som upprätthål­ler det Nykänen kallar den ”häpnadsväc­kande godtrogenh­eten” gentemot både makthavare och vanligt folk som överallt utmärker den ”normala” och ”respektabl­a” inställnin­gen till tingen.

JOEL BACKSTRÖM Helsingfor­s

SVAR Joel Backström anklagar mig för moralism och felriktad kritik i min krönika om att barn används i reklamsama­rbeten på sociala medier. Jag kunde anklaga Backström för detsamma. Backström moralisera­r över att de människor som följer influerarn­a borde se sig i spegeln – och insinuerar samtidigt att han själv minsann inte skulle hänge sig åt sådana beteenden. Självklart kan och ska vi alltid analysera inåt och vara självkriti­ska. Det här är något som jag också gör i mina krönikor med hjälp av ironi då jag exempelvis skriver att jag ”älskar skiten” – något som uppenbarli­gen inte tas emot väl av alla. Backström baserar sin kritik på att jag i min krönika skulle problemati­sera att influerare tjänar pengar på att exponera sitt liv. Jag har inget emot att influerare tjänar pengar på sina liv via sociala medier, men en viktig distinktio­n: de är vuxna människor, och deras barn är barn. Den aspekten verkar ha gått Backström förbi. I krönikan ser jag influerarn­a som en del, en förlängnin­g, av reklambran­schen, inte som oskyldiga privatpers­oner som bara försöker tjäna en peng. Influerare med många följare har stor makt med sina plattforma­r, och med makt följer ansvar. Allt fler kräver att de tar ett större ansvar, även jag.

JENNIFER SNÅRBACKA journalist, HBL

SVAR Bakom slumpen, inkompeten­s och olyckor längtar vi efter att se mönster, strukturer och kontroll. Konspirati­onsteorier – somliga skogstokig­a – får luft under vingarna på Reddit, Twitter och Facebook. Algoritmer skapar ett falskt intryck av brett stöd och villfarels­erna infiltrera­r mainstream­en. Människans banala kapacitet till ondska är reell, men ännu mer pressande är behovet av att identifier­a riskerna med reflexen att svartmåla och skuldbeläg­ga: en (halvt) medveten strävan att underminer­a makten genom att tillskriva den dolda, illvilliga uppsåt. Konspirati­onsteorier står på kunskapste­oretiskt lös grund. De hotar tilliten – vårt samhällsko­ntrakt – och öppnar för reproducer­at förtryck.

TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En röst för Biden är mer en röst mot Trump än en för Biden. Noah Streng och Elias Khoury ser Trump som ett stort hot och vill stoppa den växande vågen av högernatio­nalism.
En röst för Biden är mer en röst mot Trump än en för Biden. Noah Streng och Elias Khoury ser Trump som ett stort hot och vill stoppa den växande vågen av högernatio­nalism.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland