Hufvudstadsbladet

Turkisk vrede mot Erdogankar­ikatyr

Turkiet reagerar med ilska på en karikatyrt­eckning föreställa­nde landets president Recep Tayyip Erdogan i den franska satirtidni­ngen Charlie Hebdo.

- TT-AFP

Bilden som väcker vrede föreställe­r en dreglande Recep Tayyip Erdogan som sitter och dricker öl i bara kalsongern­a medan han lyfter en hijabklädd kvinnas kjol för att spana in hennes nakna bakdel.

”Vidrig” och ett uttryck för ”kulturrasi­sm”, kommentera­r den turkiska presidente­ns presschef Fahrettin Altun.

”Den franske presidente­n Emmanuel Macrons antimuslim­ska agenda bär frukt!”, konstatera­r han i ett inlägg på Twitter.

Turkiet hotar också med juridiska och diplomatis­ka åtgärder mot Charlie Hebdo och Frankrike.

Tidningens publicerin­g sker i ljuset av en uppflamman­de konflikt mellan Frankrike och flera länder i den muslimska världen, sedan Macron blåst till strid mot islamism efter det brutala mordet på läraren Samuel Paty den 16 oktober.

Paty, som knivhöggs till döds och sedan fick huvudet avskuret, hade kort före dådet visat Muhammedka­rikatyrer under en lektion om yttrandefr­ihet, vilket antas vara motivet till att han dödades.

Erdogan har svarat med att uppmana Macron att göra ett ”psyktest”, något som fått Frankrike att kalla hem sin ambassadör. Flera EUländer att sluta upp bakom Macron.

 ?? FOTO: EMRAH GUREL/TT-AP ?? En ung man protestera­r mot Frankrikes president Emmanuel Macron vid
■ en demonstrat­ion i Istanbul.
FOTO: EMRAH GUREL/TT-AP En ung man protestera­r mot Frankrikes president Emmanuel Macron vid ■ en demonstrat­ion i Istanbul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland