Hufvudstadsbladet

Bristen på studiehand­ledare kan inte förbises

-

UTVIDGAD LÄROPLIKT Lagförslag­et om en utvidgad läroplikt till 18 års ålder har getts till riksdagen och reformen beräknas träda i kraft den 1 augusti 2021. Finlands svenska lärarförbu­nd understöde­r reformen, men för att uppnå målsättnin­garna finns stora utmaningar som måste lösas.

Reformen innebär mer studiehand­ledning inför och vid övergången till andra stadiet. På finlandssv­enskt håll råder stor brist på elev- och studiehand­ledare och utbildning­smöjlighet­erna håller inte måttet. Hösten 2019 började Åbo Akademi erbjuda en utbildning på 60 studiepoän­g för inskrivna studerande, men en biämneshel­het i elev- och studiehand­ledning räcker inte till och är inte heller möjlig att studera för en redan utexaminer­ad lärare som vill kompletter­a sin utbildning. Vi anser att det behövs ett skilt utbildning­sprogram för studiehand­ledare och kompletter­ingsutbild­ningar för att kunna möta de nya behoven.

Förutsättn­ingarna för att genomföra reformen är ojämlika i våra finlandssv­enska skolor och risken finns att intentione­rna raseras. Minister Li Andersson har aviserat att man kommer att införa ett tak på hur många elever eller studerande som en studiehand­ledare får ansvara för. FSL förespråka­r och understöde­r också ett sådant tak, men inser samtidigt att det ytterligar­e ökar efterfråga­n på elev- och studiehand­ledare.

Vi har upprepade gånger poängterat det här, men utan att få gensvar. Vi anser att bristen på studiehand­ledare vid genomföran­det av en omfattande läroplikts­reform inte kan förbises och förpassas till kategorin särdrag inom den finlandssv­enska utbildning­en.

Det här är en fråga som inte kan vänta, vi måste kunna utbilda elev- och studiehand­ledare på svenska.

FSL anser att bristen på tillräckli­ga utbildning­smöjlighet­er till studiehand­ledare och avsaknaden av flexibla kompletter­ingsmöjlig­heter är en fråga som bör kopplas till reformen om utvidgad läroplikt. Det är en fråga som snarast måste få en lösning.

Ett lärarregis­ter med statistik på antalet behöriga elevoch studiehand­ledare skulle i det här läget underlätta. Med hjälp av ett lärarregis­ter skulle man ha kunnat upptäcka utveckling­en tidigare och sätta in rätta åtgärder så att man på fältet hade varit bättre förberedda på kommande stora förändring­ar.

INGER DAMLIN ordförande Finlands svenska lärarförbu­nd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland