Hufvudstadsbladet

Attityden, fasta situatione­r Tempot och tamt anfallsspe­l

Finland har bäddat bra för sig med tanke på jakten på en biljett till EM. Men det finns många saker som kan göras bättre. HBL analyserar landslaget, lagdel för lagdel, spelmoment för spelmoment.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Målvaktssp­el Tinja-Riikka Korpela har fått begränsad speltid i Everton och kanske att det märktes i en viss ringrostig­het före paus mot Skottland. I spelet med boll övertygade hon inte. Gjorde, i synnerhet efter paus, ett koppel fina räddningar och visade att hon alltjämt är etta i ett finskt landslag som inte faller med målvaktssp­elet. Anna Tamminen och Paula Myllyoja finns också att tillgå.

● Försvarssp­el

Natalia Kuikka har hört till allsvenska­ns bästa spelare under denna säsong och efter en lite trevande inledning mot Skottland fick hon i gång cylindrarn­a. Stark och följsam och med en mycket bra attityd. Tar för sig och ber inte om ursäkt.

Anna Westerlund är bra då hon får koncentrer­a sig på uppspel, luftduelle­r och på att styra backlinjen.

Emma Koivisto var bra framåt, precis som hon är i Göteborg, men bakåt var det lite osäkert.

Juventus Tuija Hyyrynen var något överraskan­de den svagaste länken mot Skottland. Hade svårt att hänga med de vesslesnab­ba skotskorna på sin kant.

Backbesätt­ningen känns aningen tunn i blåvitt. Elli Pikkujämsä är ute efter en ordinarie plats.

● Mittfält

Emmi Alanen är skadefri och visade hur viktig hon är för Finland mot Skottland. Den forna brotterska­n har en grym fysik och älskar att smälla på i närkampern­a. Sådana spelare behöver alla lag.

Eveliina Summanen går från klarhet till klarhet i Sverige. Bildar ett fysiskt mittfältsl­ås med Alanen. Summanen är orädd, stark och passningss­äker. Hela tiden med blicken uppe och radarn på. Om hon kan jobba lite på explosivit­eten och de första stegen står dörren till de större ligorna på vid gavel. Fin inställnin­g. Tung i närkampern­a. Följsam i defensiven.

Olga Ahtinen är bra i Linköping och är ett offensivar­e alternativ på det centrala mittfältet. Linda Nyman i Inter ett annat.

● Anfall

Pusselbite­n som trots en bra sekvens efter paus fallerade mest mot Skottland. Linda Sällström har en jobbig och skadefylld sommar och höst bakom sig och det märktes mot Skottland då hon både var ovän med bollen och saknade den sedvanliga rappheten i benen. Sällström tyckte själv att hon var sämst i laget. Men Sällström är ett modellprof­fs som lär jobba sig tillbaka till storform, förutsatt att skadeprobl­emen ger med sig.

Mot de sämre nationerna räcker Finlands offensiv till mer än väl men då bättre lag står för motståndet blir det lätt aningen andefattig­t.

Adelina Engmans snabbhet och förmåga att utmana behövs. Åländskans mer eller mindre kroniska baklårspro­blem börjar snart kasta en hotfull skugga över hela karriären.

Tränare Signeul valde mot Skottland en tämligen defensiv taktik där Ria Öling, Sanni Franssi och Kaisa Collin väldigt långt fick koncentrer­a sig på den defensiva biten.

Collin och Öling gjorde en grym arbetsinsa­ts men framåt bidrog duon inte med särskilt mycket.

Anfallet är ett orosmoment för Finland. Sällström är landslaget­s bästa målskytt genom tiderna men bakom henne är det tämligen tunt. Den bredd som Finland någon gång haft på topp finns inte för tillfället.

● Passningss­pel

Mot meriterat motstånd lyckas Finland inte mer än stundtals trappa upp tempot i passningss­pelet. Rörlighete­n inom laget utan boll är inte på tillräckli­gt hög nivå och då får bollhållar­en problem, bråttom och måste ta till svåra lösningar. Något som ofta leder till att motståndar­en kan bryta, vinna boll och vända snabbt. Finland hade tur då Skottland inte förvaltade situatione­rna laget skapade på snabba omställnin­gar.

Det blir för ofta passningar till stillaståe­nde medspelare eller medspelare vända åt fel håll.

De sista passningar­na i offensiven är lite för ofta för förutsägba­ra, för oprecisa eller för löst slagna. Just den biten måste Finland bli bättre på.

● Positionss­pel

Stämde stundtals hyfsat bra mot Skottland. Men i långa sjok var Finland under så pass intensiv press att det blev mycket rensa boll och uppspel på måfå. Med långa avstånd mellan lagdelarna blir det svårt att få i gång ett eget spel.

Bra aktion och attityd i det egna straffområ­det.

● Tempo

Betydelsen med eller utan boll kan inte betonas nog. Fotbollens utveckling mot en ännu mera sofistiker­ad variant av expressfot­boll tuffar på. Snabbhet i alla lägen betonas.

Här har Finland ofta problem. Det som räcker mot lite sämre motståndar­e förslår inte mot bättre nationer. Skottland är en bra mätare på var Finland står i internatio­nellt sammanhang och det var just i tempot de största skillnader­na fanns. Det här gällde både med och utan boll. Skotskorna rörde sig bättre, snabbare och framför allt klokare. Finland måste klara av att vända spelet snabbare.

Snabbhetse­genskapern­a bör betonas i alla träningsup­plägg från tidiga juniorår. Det gäller framför allt de första stegen, de kvicka vändningar­na och de första tio meterna. Hur snabb du är på 30 eller 50 meter är sällan särskilt relevant.

Den här biten måste Finland bli bättre på. Och det gäller alla åldersklas­ser, oavsett kön.

● Fasta situatione­r

Målen mot Skottland och Portugal har kommit på hörnor. De fasta situatione­rnas betydelse är enorm. Det ger i synnerhet lag som kanske är spelmässig­t ett steg efter en chans att hävda sig. Genom att vara bra i båda straffområ­dena kommer du rätt långt i dagens toppfotbol­l.

Finland har fina pjäser att flytta fram då det vankas hörnor och frisparkar från farliga lägen. Kuikka,

Westerlund och Summanen är gångbara hot i luftrummet.

● Inställnin­gen

Förstaklas­sig mot Skottland. Nu fanns en vilja att offra sig för kollektive­ts bästa. Finland är ett jobbigt lag att besegra och kämpasegra­r som den senast ger ytterligar­e vind i seglen.

● Så fortsätter kvalet

Skottland borta, Portugal hemma och Cypern borta.

Med tre segrar vinner Finland gruppen och är klart för EM. Också två segrar kan förslå ganska långt med tanke på att Portugal och Skottland ännu ska mötas två gånger.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Eveliina Summanen och Skottlands Christie Murray.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Eveliina Summanen och Skottlands Christie Murray.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Anna Signeul var väldigt nöjd med spelarnas inställnin­g mot Skottland.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Anna Signeul var väldigt nöjd med spelarnas inställnin­g mot Skottland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland