Hufvudstadsbladet

Bartomeu glömde bort en gyllene regel

-

Joan Laporta hade karisman och filmstjärn­eleendet. Och han visste hur man skulle agera i kulisserna. Efterträda­ren Sandro Rosell friades slutligen efter en lång process där han misstänkte­s för omfattande skattefusk. Josep Maria Bartomeu har fattat det ena konstiga beslutet efter det andra och nu är också hans saga all som ordförande för jätten FC Barcelona.

Rosell och Bartomeu återkommer aldrig som ordförande för klubben, däremot nämns Laportas namn i spekulatio­nerna då en ny ordförande ska väljas i mars.

Bartomeus stormiga tid vid spakarna tog slut på tisdagen då han meddelade att han avgår. Då hade folket, beslutsfat­tarna, spelarna och kanske till och med påven själv krävt hans avgång. I modern tid är det ingen ordförande som orsakat så stor osämja inom jätteklubb­en, en klubb som inte mår särskilt bra för tillfället.

Ekonomin är långt ifrån i balans, ett jättelikt byggprojek­t kring hemmaarena­n Camp Nou kommer att svälja flera euro per minut än ett engelskt svensexesä­llskap gör av med under ett blött veckoslut i den katalanska pärlan. Just nu är projektet lagt på is. Orsaken är naturligtv­is covid-19.

Facit under Bartomeus styre, som började 2014, är inte dåligt. Tre ligatitlar, en triumf i Champions League, fyra spanska cuptitlar, VM-titeln för klubblag och så vidare.

Men Bartomeus fall började 2017 då han mot superstjär­nan Lionel Messis vilja sålde Neymar till PSG. Pengarna slösades bort på dilettante­r som Ousmane Dembele och Philippe Coutinho.

Kritiken mot Bartomeu växte både externt och internt och förra säsongen kom det första verkliga lågvattenm­ärket då det framkom att han anlitat ett externt pr-bolag för att kasta ett negativt sken över spelarna.

Då han sedan i somras vägrade låta Messi lämna klubben beseglades hans öde. Ingen är större än Messi i Barcelona och vanliga dödliga gör sällan klokt i att utmana gudomliga varelser.

Bartomeus arv blir ett Barcelona i sitt sämsta skick sedan några turbulenta år i början av 2000-talet. Förtroende­t mellan spelare och styrelse är kört i botten, spelmässig­t imponerar laget inte, Messi lär sticka i sommar och i laguppstäl­lningen finns många spelare som inte levererar.

Vem som än tar över står inför en tuff uppgift att få klubben på rätt köl igen. Laporta har nämnts och han är en stark kandidat. Victor Fonte och Jordi Farre ett par andra.

Klubbikone­n Gerard Pique har höjt rösten för att klubben borde bli mera katalansk och att man borde locka tillbaka gamla hjältar som Xavi och Carleu Puyol. Xavi verkar som tränare på den arabiska halvön men det skulle inte förvåna nämnvärt om exempelvis Laporta lovar att hämta in Xavi som tränare om han väljs till ordförande. Då han år 2003 valdes till ordförande lovade han att hämta in David Beckham. Vald blev han men någon Beckham blev det inte. Men bra valfläsk är alltid bra valfläsk.

För nästa ordförande gäller det att i kampanjen spela starkt på de emotionell­a banden kring klubben. Och så gäller det att vinna den breda allmänhete­ns tillit.

Håller du pöbeln nöjd och allmänhete­n på din sida sitter du ofta säkert på din post. Något Josep Maria Bartomeu glömde bort i sin strävan efter totalkontr­oll över en klubb han aldrig hade kontroll över.

”Bartomeus fall började 2017 då han mot superstjär­nan Lionel Messis vilja sålde Neymar till PSG.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ?? FOTO: JOSEP LAGO/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Josep Maria Bartomeu går inte till historien som en av FC Barcelonas största ordförande­n.
FOTO: JOSEP LAGO/LEHTIKUVA-AFP ■ Josep Maria Bartomeu går inte till historien som en av FC Barcelonas största ordförande­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland