Hufvudstadsbladet

Kazaker i USA rasar mot ”Borat”

- TT

Den nya Borat-filmen ”uppmuntrar till våld mot en mycket utsatt och underrepre­senterad etnisk minoritet”. I alla fall om man får tro The Kazakh American Associatio­n – en organisati­on för amerikaner med ursprung i Kazakstan, skriver Variety.

– Sacha Baron Cohen och hans gäng vitmålar vår etnicitet och gör det därför okej att driva med oss. Det skulle vara fullständi­gt politiskt inkorrekt om det handlade om asiater eller svarta, säger kazaken Gaukhar Noortas till tidningen.

Redan före premiären förra veckan lämnade organisati­onen över ett brev till Amazon, som distribuer­ar filmen via sin tv-tjänst, där man ifrågasätt­er att nätjätten visar "en rasistisk film". Man hävdar också att den första filmen från 2006 gav upphov till att barn med kazakiskt ursprung blev mobbade i skolan. Varken Sacha Baron Cohen eller Amazon har svarat på kritiken. I Kazakstan totalförbj­öd landets styre föregångar­en, men den här gången har man i samband med premiären lanserat en kampanj för turism i Kazakstan – där man använder Borats fras "very nice!" som slogan.

 ?? FOTO: AMAZON/TT-AP ?? ■ Sacha Baron Cohen i den nya "Borat"-filmen.
FOTO: AMAZON/TT-AP ■ Sacha Baron Cohen i den nya "Borat"-filmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland