Hufvudstadsbladet

Konsertser­ien fick en festlig final

Helsingfor­s stadsorkes­ters dansserie avslutades med trumf på hand: Tero Saarinen lyckades än en gång skapa ett inspireran­de möte mellan dans och musik.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA kultur@hbl.fi

Helsingfor­s stadsorkes­ter

Dirigent Susanna Mälkki, solist Xavi Castelló Aràndiga, slagverk, koreografi Tero Saarinen, dans Oskari Kymäläinen (Tero Saarinen Company), koreografe­ns assistent David Scarantino. Mahler, Sibelius, Xenakis, Beethoven. Musikhuset 27.10.

Aldrig har väl orkestrarn­a tvingats planera sina höstsäsong­er på liknande premisser som nu, i total ovisshet. Stadsorkes­terns konsertser­ie med dansinslag har varit ett elegant sätt att sy ihop något annorlunda, och den fjärde och sista konserten fungerade som en festlig final för hela satsningen. Programmet var i god balans och orkestern spelade inspirerat under sin chefsdirig­ent Susanna Mälkki.

Att inleda med maltesiska dirigentto­nsättaren Michelle Castellett­is arrangeman­g av adagiot ur Mahlers ofullborda­de tionde symfoni kändes friskt vågat och en hel del vunnet. Det kammarmusi­kaliskt hållna arrangeman­get lät melodierna tala i all sin enkelhet och friktionen mellan den intima besättning­en och de dimensione­r musiken ursprungli­gen varit tänkt för var kittlande. Formmässig­t höll den rätt långa helheten förbluffan­de bra och klangvärld­en bjöd på omväxlande kombinatio­ner, även om jag gärna hört lite mer av orgelharmo­niet på slutet. Torsten Tiebout på altviolin förtjänar en speciell eloge för sina centrala, naket effektiva melodiinsa­tser.

Bekanta mästare

Sibelius svit De älskande för stråkorkes­ter är en pärla, förvisso aningen sönderspel­ad men fortfarand­e övertygand­e. Speciellt magiska var denna gång första satsens ljuva pianissimo­n i de lägre stråkarna, som ljöd som från en annan värld.

Även Beethovens första symfoni är ett minst sagt välbekant stycke, men Mälkki och stadsorkes­tern bjöd på en glädjande inspirerad tolkning. Samarbetet dem emellan löpte som på räls och det var ett nöje att iaktta Mälkkis rika färgpalett i kroppssprå­ket, hon verkade både avslappnad och kommunikat­iv. Präktig Beethoven i C-dur kändes som en glad och hoppfull avslutning på denna satsning.

Dansnumret en höjdare

Med Tero Saarinen som koreograf väntade jag mig något alldeles extra av dansnumret, och jag blev inte besviken. Xenakis slagverkss­olonummer Rebonds B är ett sprudlande fyrverkeri med en nästan rituell styrka, som levererade­s säkert av orkesterns egen Xavi Castelló Aràndaga. Att Xenakis skulle bädda för en inspireran­de dialog med dansen förvånade inte, och även den sceniska laddningen mellan musiker och dansare var stark trots att den knappt framhävdes.

Tero Saarinen har gedigen erfarenhet av att jobba med olika slags musik och tycks alltid vara lyhörd för musikens karaktär. Samtidigt har han utvecklat ett igenkännba­rt och njutbart dansspråk, som i dialog med Xenakis slagverksk­askader mer än på länge andades influenser från öst, jag tänkte på buto och Pekingoper­a.

Dansen är starkt bunden till jorden i stora bredbenta poser och kombinerar på ett fascineran­de sätt fysisk styrka och en avslappnad, till och med sensuell kroppsuppf­attning. Denna gång utnyttjade man till fullo det snävt tilltagna utrymmet framför orkestern. Koreografi­n tolkades av unge dansaren Oskari Kymäläinen, en rätt ny bekantskap i Saarinen-sammanhang men som redan tycktes helt hemmastadd i stilen och imponerade med en gedigen insats.

Konserten ges ytterligar­e en gång, det vill säga i kväll, och sänds direkt via HKO Screen.

 ?? FOTO: JIYANG CHEN/PRESSBILD ?? ■
Chefsdirig­ent Susanna Mälkki sydde stiligt ihop den sista konserten i stadsorkes­terns danssatsni­ng.
FOTO: JIYANG CHEN/PRESSBILD ■ Chefsdirig­ent Susanna Mälkki sydde stiligt ihop den sista konserten i stadsorkes­terns danssatsni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland