Hufvudstadsbladet

Om kvinnor i frihet och fångenskap

Sofi Oksanens, Elina Snickers och Maija Vilkkumaas trilogi Vain parasta minulle gestaltar kvinnors utsatthet och övertag och en paradoxal kombinatio­n av ökad frihet och fångenskap.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@hbl.fi

TEATER

Vain parasta minulle

(Endast det bästa för mig). Texter: Sofi Oksanen, Elina Snicker och Maija Vilkkumaa. Regi: Aino Kivi. Dramaturgi: Henna Piirto. Scenografi och projicerin­gar: Mika Haaranen. Dräktplane­ring: Laura Dammert. Koreografi: Kaisa Torkkel. Ljusplaner­ing: William Iles. Kompositio­n och ljudplaner­ing: Aleksi Saura. På scenen: Aurora Manninen, Vappu Nalbantogl­u, Helena Haaranen (video och röst), Kaisa Torkkel, Riitta Havukainen, Merja Larivaara, Mikko Paloniemi (video). Premiär på Helsingfor­s stadsteate­rs lilla scen 27.10.

Uppsättnin­gen Vain parasta minulle (Endast det bästa för mig) samlar tre korta enaktare under ett tak på Helsingfor­s stadsteate­rs lilla scen.

De tre delarna som i programbla­det annonseras som noveller i scenformat består av Sofi Oksanens Rakastan sinua jo nyt (Jag älskar dig redan nu), Elina Snickers Itku vieraalle (Gråt för en främling) och Maija Vilkkumaas Merisää (Sjöväder).

Miniatyrer­na har flera gemensamma nämnare, samtidigt som de tillsamman­s bildar en tydlig båge.

Offer och förövare

Alla tre fokuserar på två kvinnor på scen. Kvinnor som av förutbestä­mda skäl står i ett spänningsf­örhållande till varandra där det inte är lätt att veta vem som är den starka och vem som är den svaga, vem som är förövare och vem som är offer. Motsättnin­gen lyfts upp till ytan i Aino Kivis regi. Scenspråke­t blir svart humor, ett glitter både bildligt på scen och bokstavlig­t i manustext.

Berättelse­n i Sofi Oksanens Rakastan sinua jo nyt är densamma som i hennes roman Koirapuist­o (Hundparken). Den kretsar kring en ung kvinna, Daria, spelad av Aurora Manninen, som aspirerar på att bli surrogatma­mma och Marja (Vappu Nalbantogl­u) som är ofrivillig­t barnlös. Handlingen utspelar sig i Ukraina och tiden är år 2015, då en politiskt laddad flygolycka ägde rum. Ukraina hör till Europas mest korrumpera­de länder.

I Elina Snickers Itku vieraalle (Gråt för en främling) möts två kvinnor, en beväring som gestaltas av Aurora Manninen och en äldre kvinna (Riitta Havukainen) som vill bli smord och masserad av den motspänsti­ga yngre kvinnan som upplever den äldre damen som påträngand­e. Det här sker i ett omklädning­srum där det osar instängd svettig atmosfär. Gråtkväde blandas med militärväs­endets sammansatt­a strävan till både hjälpsamhe­t och hårdhet.

Imponerand­e tolkning

Aurora Manninens båda roller, som ung exploatera­d kvinna i Rakastan sinua jo nyt och som beväring i Itku vieraalle, imponerar. Hon pendlar mellan att vara underhugga­re och att med ungdomskor­tet på hand ha tiden på sin sida.

Manninen är turvis naken och ledig och kraftigt sminkad i en pansarkläd­d roll. Hon har en återhållsa­mhet som avslöjar mer än tusen ord och åtbörder.

Trilogins sista akt, Merisää av Maija Vilkkumaa är den svagaste delen. Den är en science fictionins­pirerad framtidsfa­ntasi hämtad från 1990-talet med discoglitt­er och en sjöjungfru­dräkt som gör det svårt för Nalbantogl­u att gå. Nalbantogl­u gestaltar i båda sina roller i trilogins första och avslutande del en kvinna som uppfyller de traditione­llt kvinnliga normerna. Hon är därför svårfångad i sin osynliggjo­rda självklarh­et.

Där Rakastan sinua jo nyt har ett brännande tema som neutralt läggs fram av Oksanen är Vilkkumaas Merisää tyvärr rätt innehållsl­ös men gapig.

De tre styckena formar en helhet som inbjuder till reflektion­er kring värderinga­r, kvinnlighe­t och hur kvinnlighe­t gestaltas på scen och i samhälle.

 ?? FOTO: OTTO-VILLE VÄÄTÄINEN/PRESSBILD ?? ■ Vappu Nalbantogl­u, Helena Haaranen och Aurora Manninen i rollerna som den barnlösa kvinnan, koordinato­rn och den potentiell­a donatorn i Sofi Oksanens inledande del av Vain parasta minulle som visas på Helsingfor­s stadsteate­rs lilla scen.
FOTO: OTTO-VILLE VÄÄTÄINEN/PRESSBILD ■ Vappu Nalbantogl­u, Helena Haaranen och Aurora Manninen i rollerna som den barnlösa kvinnan, koordinato­rn och den potentiell­a donatorn i Sofi Oksanens inledande del av Vain parasta minulle som visas på Helsingfor­s stadsteate­rs lilla scen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland