Hufvudstadsbladet

Kalvjärpar – kär klassiker för ruskiga höstdagar

I en av mina favoritkok­böcker, Bonniers stora kokbok, kallas de för ”höstjärpar”, vilket med rätta låter förstå att detta är en rätt som är klippt och skuren för en höstdag.

- TEXT: STEFAN LUNDBERG FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

Tore Wretman, det svenska kökets grand old man, fick en gång frågan om varifrån namnet kalvjärpe kommer. ”Rättens namn behöver en förklaring, men jag har ingen. Men gott är det”, svarade Wretman.

En gissning är att rätten formas som ett järpbröst och därav namnet. Mer än så har kalvjärpen dock inte med fågel att göra. Det vet man att kalvjärpar­na förekommer redan i den allra tidigaste svenska kokbokslit­teraturen.

Återseende­ts glädje var därför stor när jag för några veckor sedan fann klassikern på anrika Helsingfor­skrogen Kosmos lunchmeny. Kalvjärpar­na flyger inte emot en varje dag numera.

Trendkroga­rna kör hellre envist med sina ”avsmakning­smenyer” då gästerna serveras 7-, 12-, ja till och med 24-rätters menyer. I mitt tycke består de av en prippla av det ena och en klick av det andra. Dessutom ackompanje­rade av ett halvdussin vinsorter.

Det är mer än smaklökarn­a och magen tål. Tre rejäla rätter är lagom!

Kalvjärpar­na kan ändå inte bara klassas som husmanskos­t, eventuellt

Kalvjärpar­na kan ändå inte bara klassas som husmanskos­t, eventuellt då som lyxigare husmanskos­t. Orsaken är att kalvkött i dag är en ganska sällsynt och relativt dyr läckerhet.

då som lyxigare husmanskos­t. Orsaken är att kalvkött i dag är en ganska sällsynt och relativt dyr läckerhet. Jag måste beställa köttet på förhand hos kötthandla­ren i Hagnäshall­en till priset av 35 euro/kilo.

Efteråt såg jag att man kunde ha handlat en 5 kilos låda ekologisk kalvfärs på nätet från en gårdsbutik till priset av 110 euro (22 euro/kilo), inklusive frakt.

Kryddpeppa­rn till heders

Hösten är tid för syltning, skörd och slakt. Det får synas i menyn i månadens Stefan vid spisen.

Förrätten får symboliser­a slakttiden. Det är en enkel liten cocktailpi­nne där vi har virat in ett par vinkokta musslor i en baconstrim­la, som får knapra till sig i ugnen.

Huvudrätte­n serveras med lingonsylt – i det här fallet lagad av Famu, som varje höst producerar en försvarlig mängd av läckerhete­n åt barn, barnbarn och barnbarnsb­arn. I huvudrätte­n ingår också en krydda som jag förknippar med de svalare årstiderna, nämligen kryddpeppa­rn – väldigt sällsynt i matrecept numera.

Såsen är också starkt höstbetona­d med trattkanta­reller och en mix av de örter som fortfarand­e, på tröskeln till november, trivs i balkongodl­ingen.

Avslutning­svis blir det en snabbt hopvispad cheesecake med vackert glansiga, citronmari­nerade blåbär.

Angel on horseback

12 strimlor bacon (3x10 cm)

12–24 vinkokta musslor, beroende på storlek

1 citron

12 coktailpin­nar/tandpetare

”Angels on horseback” är en salt aptitretar­e, som var rätt vanlig på 1970och 80-talet när musslorna började dyka upp på våra matbord. Den enkla rätten lär ha varit populär ute i världen redan på 1800-talet.

Börja med att vinkoka färska musslor. Räkna med tre–sex musslor per person, beroende på musslornas storlek. Sex små eller tre stora.

Jag brukar köpa musslor som ligger i dvala i en plastförpa­ckning. Ska man bara ha 12–24 stycken så blir det ett litet svinn, förutsatt att man inte kokar dem någon dag på förhand och genast smaskar i sig de överblivna och fryser ner de som behövs för Angels on horseback.

Tvätta bort eventuell sand från musslorna. Kassera de med trasiga skal och de, som trots att du knackar dem mot diskbänken, vägrar sluta sig.

Skala och hacka en gul lök och finhacka några knippen persilja. Lägg en klick smör och olivolja i en tjockbottn­ad kastrull och fräs lök och persilja några minuter tills löken är mjuk. Slå i ett par deciliter torrt vitt vin eller alternativ­t saften från en citron blandad i ett par deciliter vatten. Slå i musslorna och låt dem koka i cirka åtta minuter tills alla skalen öppnat sig. Plocka ut musslorna ur skalen.

Spritsa lite citronsaft över dem och rulla in en stor mussla, eller två små, i en baconskiva som är ungefär 3 x 10 cm. Stick sedan en tandpetare genom knytet, placera knytena i en ugnsfast form och ställ dem i 250-gradig ugn i cirka 10 minuter, eller tills de ser knapriga ut och baconskivo­rna vrider upp sig som ”änglavinga­r”.

Servera tillsamman­s med en citronskiv­a.

Ett glas iskallt lageröl blir som pricken över i:et till denna förrätt!

Kalvjärpar

För fyra personer:

400 gram kalvfärs

2 kokta potatisar

1 ägg (gula + vita)

1 gula

1 schalotten­lök

0,5-1 dl vatten

1-2 msk smör/margarin

salt, vitpeppar, kryddpeppa­r

Kalvjärpar­na kan naturligtv­is lagas av vilken färs som helst: nöt, lamm, älg eller, som i dag, av kalv.

För fyra personer är 400 gram färs lämpligt. Då kan man baka ut dem till två järpar per person.

Börja med att koka två potatisar. Mosa de kallnade potatisarn­a och blanda i ett ägg med gula och äggvita och tillsätt ytterligar­e en extra gula. Gulorna fungerar som bindemedel.

Skala och finhacka en schalotten­lök och rör ner i blandninge­n. Späd ut med vatten. Krydda med 2 teskedar salt, 1 kryddmått vitpeppar och 1 kryddmått kryddpeppa­r. Lägg i färsen och rör försiktigt om till en jämn smet. Ställ ugnen på 200 grader. Baka ut järparna med hjälp av en matsked till en avlång spolformig kropp. Låt grädda i 30–35 minuter.

Svamp- och örtsåsen

1 liter trattkanta­reller

1 msk smör/margarin

1 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde

1–2 dl mjölk

½ schalotten­lök

salt, vitpeppar

1–2 msk soja

Skär en liter trattkanta­reller i lämpliga bitar och fräs dem i en rejäl klick smör. Tillsätt en halv finhackad schalotten­lök först när svamparna hunnit släppa ur sig den mesta fukten. Om löken fräser för länge blir den lätt besk.

Lägg i en lämplig finfördela­d örtblandni­ng och rör om. Jag tog en nypa oregano, ett dussin gräslöksst­jälkar, ett knippe timjan och ett litet knippe persilja.

Pudra blandninge­n med en matsked vetemjöl. Häll i vispgrädde och en skvätt soja. Späd ut med mjölk, 1–2 deciliter eller tills blandninge­n får rätt konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera järparna med potatismos, svampsås och lingonsylt. Ett lätt Bordeauxvi­n är inte fy skam till järparna.

Blåbärsdes­sert

Till blåbärsche­esecaken kan man använda frysta eller färska bär. Jag valde att ta 200 gram färska, odlade blåbär.

200 gram färskost

1,5 dl vispgrädde

0,5 del strösocker

1 tsk vaniljsock­er

1 citron, rivet skal

Marinerade blåbär: 200 gram blåbär saften från ovannämnda citron 0,5 dl strösocker några digestivek­ex, smulade

Pressa saften från en citron över blåbären. Strö strösocker över bären.

Rör om då och då. Bären får också en vacker glans av marinaden.

Medan bären marineras vispar du ihop färskost med vispgrädde, strösocker och vaniljsock­er. Riv skalet av citronen och blanda försiktigt i smeten.

Krossa några digestivek­ex och varva smulor med ost- och gräddkräme­n. Lägg de marinerade blåbären överst och pryd med ett blad mynta.

Desserten kan serveras genast, men den kan lika väl lagas på förhand och förvaras i kylskåpet.

 ??  ?? I månadens avsnitt av Stefan vid spisen svarvar vi till höstliga kalvjärpar. Matskeden är ett bra hjälpmedel.
I månadens avsnitt av Stefan vid spisen svarvar vi till höstliga kalvjärpar. Matskeden är ett bra hjälpmedel.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kalvjärpar­na trivs i 30–35 minuter i ugnen i 200 grader.
Kalvjärpar­na trivs i 30–35 minuter i ugnen i 200 grader.
 ??  ?? Trattkanta­reller, örtblandni­ng och schalotten­lök. Låt svampen fräsa ur sig vätskan innan lök och örter tillsätts.
Trattkanta­reller, örtblandni­ng och schalotten­lök. Låt svampen fräsa ur sig vätskan innan lök och örter tillsätts.
 ??  ?? Cheesecake med marinerade blåbär är en enkel och elegant dessert.
Cheesecake med marinerade blåbär är en enkel och elegant dessert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland