Hufvudstadsbladet

Aino byggde stadiontor­net

- ELISABETH SANDELIN

Med idrottens hjälp ville det unga Finland skapa en nationell identitet. I februari 1934 var det dags att äntligen bygga ett stadion i strömlinje­formad funkis. Under festliga former murades grundstene­n försommare­n 1936 på den plats där det 72 meter höga ikoniska tornet skulle peka mot himlen. I festtalet önskade eldsjälen för bygget, stadsdirek­tör Erik von Frenckell att tornet i framtiden kunde bli vittne till storverk inom idrotten.

En annan typ av fysisk träning som aldrig gav medalj utövade de 3 000 byggarbeta­rna, de som förverklig­ade den utopistisk­a drömmen om ett nationalmo­nument som skulle bli en av världens vackraste. Bland dem fanns Aino Lehtinen. Hon bar ett kvinnonamn som har sitt ursprung i det finska nationalep­oset Kalevala. Namnet Aino är besläktat med det finska ordet ainoa, den enda. Som om namnet var ett förebud, ett nomen est omen, var det endast Aino som axlade ansvaret att blanda murbruket som behövdes för rappningen av tornet.

Varje dag steg Aino upp klockan 5, klädde på sig dammiga arbetskäng­or och av murbruk fläckiga byxor och promenerad­e till nybygget. Då murarmästa­rna kom till jobbet klockan 7 gömde Aino sitt blonda hårsvall i en keps, knöt en skrynklig handduk om halsen och fyllde en ränsel med färdigblan­dat flytande murbruk. Med starka, seniga och vältränade armar lyfte hon upp ränseln på ryggen och klev raskt upp för det smala tornet med sin börda som vägde 40 kilo. Väl framme hos murarmästa­rna böjde hon sig ner och hällde innehållet över sitt huvud i en balja. Ju längre arbetet framskred desto fler blev trappstege­n, till slut var de 353. Visserlige­n byggdes det en utomhushis­s för att underlätta jobbet, men inte heller då fanns det hissavsats­er på alla elva våningar.

Vid arbetsdage­ns slut, då murarmästa­rna och byggarbeta­rna gick hem, valde den plikttrogn­a Aino att inte kasta in handduken, att inte kapitulera. I stället visade hon verklig finsk sisu. Med handduken torkade hon svettdropp­arna från pannan och blev kvar på jobbet en stund för att ännu rengöra murbrukska­ren och verktygen.

Aino fick vardagsmot­ion så det räckte. Jag undrar vad Aino sagt om stadions nya moderna gym under mark, med en hel rad märkvärdig­a maskiner, upptagna av svettiga användare som vill hålla sina muskler i trim. Kanske Aino Lehtinen hade skakat på huvudet och tänkt: Kan det där vara sund träning? Ta trapporna i stället så håller ni formen och lever till 90.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland