Hufvudstadsbladet

Gymnastern­a var troligtvis svenskar

HBL publicerad­e för en månad sedan (23.9.2020) ett svartvitt foto på en gymnastikt­rupp med logon GKS på bröstet.

-

Frågan lydde förstås vilken gymnastikf­örening truppen represente­rade. Vi fick in överraskan­de många svar, men dessvärre ingen klarhet i just den frågan. Men allt tyder på att det trots den "blåvita" flaggan inte var en finländsk förening – utan en svensk.

– Logon är helt främmande och flaggan liknar inte Finlands, färgerna ser något smutsiga ut. I gamla svartvita negativ har färgerna i flaggor ofta "bytt plats", så att det ljusa blir mörkt och tvärtom. Vi har många sådana fotografie­r i vårt arkiv. Därför gissar jag att det är en svensk gymnastikg­rupp, säger Merja Vilen på Idrottsmus­eets bildarkiv.

Orsaken till fenomenet är kemisk, det beror den ortokromat­iska filmen som användes förr. Tidstypisk­t för ortokromat­isk film är att det gula korset blir mörkare än den djupblå bakgrunden på en svensk flagga. Dessutom stämmer proportion­erna på flaggans kors bättre överens med proportion­erna i den svenska flaggan.

Bo Belfrage, vars farfar var aktiv gymnast i Göteborg i början av 1900-talet, skriver så här: ”Fotografie­t på spänstiga män är svensk. Den svenska flaggan ser ut som den finska på gamla fotografie­r! Min farfar höll på med Ling-gymnastik och vi har ett flertal fotografie­r av likadana gymnastikg­rupper.”

HBL tackar för alla inkomna svar och passar frågan vidare till Sverige.

 ?? FOTO: OKÄND ?? Känner någon igen gymnastikt­ruppen?
FOTO: OKÄND Känner någon igen gymnastikt­ruppen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland