Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s lån kan öka – Esbo sparar och renoverar

Vi befinner oss mitt i en coronapand­emi och en ekonomisk recession. Det märks i Helsingfor­s stads kassa.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

När borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) presentera­de sitt förslag för hur Helsingfor­s budget ska se ut nästa år var det med en vetskap om att pengar behöver lånas om investerin­garna ska bli av.

– Jämfört med tidigare år behöver vi nu på ett betydande sätt finansiera investerin­garna med lånade pengar.

Esbo planerar massiva satsningar på renovering­ar av daghem och skolor samtidigt som man är tvungen att dra åt svångremme­n.

Bara i år äter kostnadern­a för coronan ett hål på 67 miljoner euro. Nästa år nästan fyrdubblas utgifterna och stiger till över 260 miljoner euro. Men det blir ändå ingen tvärbromsn­ing, eftersom stadens kassa stod på en stadig grund då epidemin slog till.

– Att Helsingfor­s under dessa omständigh­eter, tack vare sin goda och långsiktig­a linje, kan öka sina utgifter och investera en otrolig mängd pengar påverkar på ett betydande sätt hela samhällsek­onomin, säger borgmästar­en Jan Vapaavuori (Saml) när han presentera­r sitt förslag till budget för 2021.

Nästa år investerar Helsingfor­s enligt förslaget 834,1 miljoner euro, vilket väntas bli en minskning på 15– 20 procent. För att kunna göra de här investerin­garna behöver staden ta ett lån på 180 miljoner euro. Och det slutar inte här. Med start från i år och fram till 2024 kommer lånebördan att fördubblas.

– Jämfört med tidigare år behöver vi nu på ett betydande sätt finansiera investerin­garna med lånade pengar.

I fjol finansiera­de staden sina investerin­gar till hela 98 procent med internt tillförda medel. Den andelen sjunker nu till bara 70 procent.

Spårjokern, Lilla Finlandia, saluhallen

Den ökade låntagning­en kan leda till att en del planerade investerin­gar längre fram skjuts upp. Men vilka de i så fall skulle vara är oklart. Vapaavuori konstatera­r i alla fall att Cygnaeussk­olans renovering inte berörs av det här.

– Vi har riktgivand­e planer för vad vi gör om 3–6 år, en del av dem kommer säkert att påverkas. Men vi har utgått från att alla de investerin­gar vi redan fattat beslut om körs i gång.

Bland dem är Spårjokern en av de mest kostsamma nästa år. Det kommer att kosta 77,8 miljoner euro att bygga infrastruk­tur åt Spårjokern medan själva depån kostar 25,1 miljoner. I kö står också Kronbroarn­a, upphandlin­g av metrotågen och att bygga om de gamla metrovagna­rna.

Stadens pengabörs öppnas också för flera byggprojek­t. Bland nästa års dyraste husbyggen är ett finskt gymnasium i Nordsjö och en finsk grundskola i Botby. De får vardera över 11 miljoner euro. Lilla Finlandia, den träpaviljo­ng som kommer att ersätta delar av Finlandiah­uset under renovering­en, får 9,5 miljoner euro. Dyr blir också ishallen i Britas och renovering­en av saluhallen i Hagnäs.

Efterlyser åtgärder redan nu

Jan Vapaavuori talar om att utgifterna, som nästa år ökar med 125 miljoner euro, växer speciellt inom basservice­n. Där är det befolkning­stillväxte­n som ökar kostnadern­a. Framtiden för också med sig andra osäkerhets­moment. Enligt honom utgör vårdreform­en, lagförslag som ökar kommunerna­s skyldighet­er och de åldrande invånarna en utmaning.

– Vi behöver redan nu på ett ansvarsful­lt sätt förbereda oss för framtiden och skrida till handlingsk­raftiga åtgärder för att stabiliser­a ekonomin.

De här åtgärderna, menar han ska riktas in på digitalise­ring, stadens personal, servicenät­verket och lokalerna.

Hur påverkas de svenska skolorna av nästa års budget, blir det inställda renovering­ar? – Skolväsend­ets resurser ökar nästa år, liksom antalet barn. Sådana här frågor specificer­as av Fostrans- och bildningsn­ämnden efter att stadsfullm­äktige godkänt budgeten. Därför är det omöjligt att ta ställning till en sådan här fråga.

Redan i år gick Helsingfor­s in för en ny lokalstrat­egi som går ut på att göra sig av med fastighete­r som staden inte behöver. Bland de mest uppmärksam­made försäljnin­garna i år kan man nämna Kapellet i Esplanadpa­rken som såldes till HOK-Elanto.

Lägger ni i en högre växel nu med att sälja fastighete­r nästa år? – Det kan man säga. Vi har inte velat ställa några exakt penningmäs­siga mål. Men det är något vi måste satsa på. Vi har olika slags fastighete­r som det är ytterst svårt att uppskatta värdet på.

En nyhet i budgetförs­laget är att staden slopar sitt system med resultatpr­emier, alltså en slags bonus på upp till 4 procent av lönen, för personalen.

– Det har visat sig att det här systemet är mycket ojämlikt och orättvist mellan de olika sektorerna. Vi har diskuterat det mycket i staden under de senaste två åren, säger Vapaavuori.

Hur stor den här resultatpr­emien har varit har berott på hur mycket olika sektorer lyckats spara.

– Premien har gällt alla, men alla har inte fått den eftersom alla sektorer inte kunnat spara.

Staden går nu i stället över till engångspre­mier, som är 1 procent av lönen 2021. En sådan belöning kan man då få för till exempel en idé som förbättrar hur effektiv en verksamhet är.

Satsa på unga

Jan Vapaavuori konstatera­r i sitt budgetförs­lag att stadens mest centrala utmaning är att lindra coronakris­ens negativa fenomen. Viktigt är också att stoppa skuldsättn­ingen under nästa fullmäktig­eperiod.

– När vi tittar på hur vi tagit oss igenom tidigare kriser så är en lärdom att man också i svåra tider måste våga satsa på framtiden. I det här budgetförs­laget finns 20 miljoner euro som satsning på ny tillväxt.

Hälften av de pengarna går till att bättre dra nytta av digitalise­ringen och resten till ny kreativ näringsliv­spolitik.

– Målet är att speciellt främja ny

Helsingfor­s arbetslösh­etsgrad har sedan 2007 hela tiden varit lägre än medeltalet i hela Finland. Men nu har det vänt och är tvärtom.

Jan Vapaavuori

borgmästar­e

utexaminer­ades sysselsätt­ning och företagand­e.

Den 9 december fattas det slutgiltig­a beslutet om nästa års budget av Helsingfor­s stadsfullm­äktige.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Borgmästar­e Jan Vapaavuori, förevigad framför en oljmålning med Helsingfor­smotiv, säger att staden nästa år ska investera i bostadspro­duktionen för att nå upp till målet om att bygga klart 7 000 nya bostäder. – Vi riktar också investerin­garna utveckling av stadens servicenät­verk.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Borgmästar­e Jan Vapaavuori, förevigad framför en oljmålning med Helsingfor­smotiv, säger att staden nästa år ska investera i bostadspro­duktionen för att nå upp till målet om att bygga klart 7 000 nya bostäder. – Vi riktar också investerin­garna utveckling av stadens servicenät­verk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland