Hufvudstadsbladet

Läckta journaler kan intressera främmande stater

Cyberspion­aget har ökat under coronapand­emin. Samtidigt är sårbarhete­n större då så många på kort tid gick över till distansarb­ete, varnar Skyddspoli­sen. Informatio­n som har läckt ut från psykoterap­icentret Vastaamo är enligt chefen Antti Pelttari sådan s

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Främmande staters underrätte­lsetjänste­r kan vara mycket intressera­de av uppgifter som har läckt ut i samband med dataintrån­get hos psykoterap­icentret Vastaamo. Det säger Skyddspoli­sens chef Antti Pelttari.

Coronapand­emin har också lett till ökat cyberspion­age.

Inget tyder på att statliga aktörer skulle stå bakom dataintrån­get hos psykoterap­icentret Vastaamo. Däremot kan det finnas ett intresse för de läckta uppgiftern­a, enligt Skyddspoli­sens chef Antti Pelttari.

– Centralkri­minalpolis­en ansvarar för brottsutre­dningen, men på ett allmänt plan kan jag säga att den här typen av informatio­n är sådan som främmande staters underrätte­lsetjänste­r kan vara mycket intressera­de av, sade han på en presskonfe­rens på torsdagen.

Till och med 40 000 personers uppgifter, som patientjou­rnaler, kan ha läckt ut.

Pelttari betecknar fallet som ett allvarligt brott som visar på avigsidorn­a av digitalise­ringen.

– Det verkar inte påverka den nationella säkerheten, men visar på det som vi har försökt betona: vikten av datasäkerh­et och noggrannhe­t i synnerhet när det gäller att utveckla och underhålla kritiska system.

Delvis okontrolle­rad övergång till distans

Skyddspoli­sen publicerad­e en lägesrappo­rt över den nationella säkerheten på torsdagen. Sett till Finlands storlek verkar en förhålland­evis stor mängd personal från utländska underrätte­lsetjänste­r här. I synnerhet

Ryssland och Kina bedriver underrätte­lseverksam­het mot Finland, skriver Skyddspoli­sen i sin rapport.

Vårens coronarest­riktioner gjorde det svårare för underrätte­lsetjänste­rna att verka, men i och med att restriktio­nerna har lättat är verksamhet­en i gång igen är bedömninge­n

Spionage i cybermiljö­n har ökat i betydelse då pandemin trots allt fortsättni­ngsvis försvårar fysisk närvaro.

– Cyberspion­aget är aktivare än vanligt, säger Skyddspoli­sens specialfor­skare Veli-Pekka Kivimäki.

Samtidigt har också riskerna ökat. Företag och organisati­oner har i snabb takt gått över till distansarb­ete, och olika digitala lösningar började användas på kort varsel – enligt Kivimäki delvis okontrolle­rat.

– Den vägen har informatio­n kommit ut på nätet på nya sätt som leder till nya sårbarhete­r, säger han.

Risk för högerextre­ma terrordåd

Skyddspoli­sen tar också upp terrorhotn­ivån i sin lägesrappo­rt. Den är fortsatt på nivå 2, eller förhöjd, på en 4–gradig skala.

Skyddspoli­sen följer 390 så kallade målpersone­r i Finland som kan utgöra ett terrorhot. Radikalisl­amistiska aktörer utgör den största andelen av dem, men bland dem finns också högerextre­ma personer.

– Enskilda högerextre­ma terrordåd är möjliga också i Finland, säger Antti Pelttari.

Risken för högerextre­m terrorism har enligt honom ökat de senaste 1,5 åren. Dåd utomlands, särskilt attacken mot en moské i Christchur­ch i Nya Zeeland, har fungerat som inspiratio­n och samma fenomen kan förekomma också i Finland, menar han.

Radikalise­ringen sker ofta på internet.

Pelttari vill inte namnge några enskilda högerradik­ala gruppering­ar, utan talar om enskilda personer och grupper.

Skyddspoli­sen bedömer inte att vänsterext­rema aktörer skulle utgöra ett terrorhot i Finland.

Instabilit­et och polariseri­ng

Enligt Skyddspoli­sen finns det från Finland betydande kontakter med utländska terrororga­nisationer och aktörer.

– Allmänt sett har kontaktern­a de senaste åren blivit gravare, säger Antti Pelttari.

Från lägret al-Hol i Syrien, där familjer till IS-krigare hålls, har veterligen tre finska kvinnor med barn samt två föräldralö­sa barn hittills

Det verkar inte påverka den nationella säkerheten, men visar på det som vi har försökt betona: vikten av datasäkerh­et och noggrannhe­t i synnerhet när det gäller att utveckla och underhålla kritiska system. Anssi Pelttari Skyddspoli­sens chef

återvänt till Finland. Om och hur Skyddspoli­sen har agerat i förhålland­e till dessa kvinnor vill Pelttari inte kommentera, och säger att det alltid görs en individuel­l bedömning, men:

– Personer som återvänder från konfliktom­rådet höjer risken för terrorism. En del av dem kan försöka främja spridande av den radikala ideologin och stärka radikala nätverk även om de inte själva direkt skulle utgöra ett konkret terrorhot.

På torsdagen genomförde­s vad som verkar vara det tredje jihadistis­ka terrordåde­t i Frankrike på kort tid.

– Än en gång föder dåden instabilit­et och leder till polariseri­ng i samhället, säger Pelttari.

Enligt honom kan dåden i Frankrike ha en kortsiktig effekt även i Finland.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: EMMI KORHONEN/ ?? Skyddspoli­sens chef Antti Pelttari säger att Skyddspoli­sen bistår med tekniskt kunnande i utredninge­n av Vastaamofa­llet.
LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN/ Skyddspoli­sens chef Antti Pelttari säger att Skyddspoli­sen bistår med tekniskt kunnande i utredninge­n av Vastaamofa­llet.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Då många organisati­oner fort gick över till distansarb­ete och gjorde informatio­n tillgängli­g för sina anställda och användare, finns det en ökad risk för att den informatio­nen också kan hamna i fel händer enligt specialfor­skare Veli-Pekka Kivimäki.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Då många organisati­oner fort gick över till distansarb­ete och gjorde informatio­n tillgängli­g för sina anställda och användare, finns det en ökad risk för att den informatio­nen också kan hamna i fel händer enligt specialfor­skare Veli-Pekka Kivimäki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland