Hufvudstadsbladet

Haavisto ser kemvapen som ett möjligt hot mot Finland

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Regeringen­s viktigaste utrikespol­itiska vägkarta, den utrikes- och säkerhetsp­olitiska redogörels­en är nu klar. Också om den här regeringen starkt betonar frågor som mänskliga rättighete­r och klimatförä­ndringen, har hotet från öster inte tonats ner, tvärtom.

– Vår målsättnin­g är att förstärka Finlands ställning internatio­nellt, trygga statens självständ­ighet och territorie­lla integritet, samt upprätthål­la ett fungerande samhälle, deklarerar utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) strax efter att regeringen godkänt sin utrikes- och säkerhetsp­olitiska redogörels­e.

Redogörels­en slår fast Finlands nuvarande säkerhetsp­olitiska linje. Dokumentet riktar sig dels till en inhemsk publik, men är framför allt den finska statsmakte­ns sätt att signalera hur Finland självt placerar sig utrikes- och säkerhetsp­olitiskt i förhålland­e till andra länder.

Vid sidan om den traditione­lla säkerhetsp­olitiken har regeringen den här gången valt att betona hälsosäker­het, klimatfråg­or och mänskliga rättighete­r.

Coronan försenade redogörels­en

Det var meningen att redogörels­en redan skulle publiceras i somras, men coronaepid­emin fördröjde arbetet. Nu kan man fråga sig varför regeringen inte inväntar det amerikansk­a presidentv­alsresulta­tet.

En allmän farhåga ifall Donald Trump återväljs har varit att han kunde meddela att USA inte längre skulle försvara andra Natomedlem­mar i enlighet med den gemensamma försvarskl­ausulen, artikel fem. Det skulle dra mattan under försvarspa­kten och åstadkomma en enorm försämring av säkerheten i Europa, också för icke-medlemmar som Finland.

Men regeringen har medvetet valt att inte låta tidtabelle­n och publicerin­gen av redogörels­en påverkas av presidentv­alet på andra sidan Atlanten.

En formulerin­g: Finland tillåter inte att dess territoriu­m utnyttjas i fientligt syfte mot andra stater, fanns inte med i den förra regeringen­s redogörels­e, men tillfogade­s under riksdagsbe­handlingen för fyra år sedan. Det här väckte i vissa kretsar irritation eftersom satsen kunde tolkas som ett nej till amerikansk uppbacknin­g i en konflikt med Ryssland och andra länder i vårt närområde. Formulerin­gen finns med i den nya redogörels­en redan från början.

HBL ber utrikesmin­ister Haavisto förklara innebörden av stycket och vem texten riktar sig mot.

– I stället för att fråga vad meningen betyder eller vem den gäller kan man fråga vad den inte betyder? Den betyder inte att vi inte kan delta i internatio­nella manövrar, eller att man inte skulle kunna öva hos oss. Meningen betyder precis vad där står: att Finland inte kan användas för fientliga ändamål mot andra, säger Haavisto.

Redogörels­en slår fast att inget omedelbart militärt hot riktas mot Finland trots att det internatio­nella läget har skärpts. Regeringen skriver vidare: Det är emellertid nödvändigt att bereda sig på att militära maktmedel eller hot om sådana kan komma att användas mot Finland. I den förra redogörels­en lydde formulerin­gen att ett militärt hot inte kan uteslutas.

– Efter ockupation­en av Krim och starten på Ukrainakon­flikten som på många sätt försämrade säkerheten i vårt närområde, har det skett många saker som tyvärr inte har inneburit en förändring mot det bättre, säger Haavisto och nämner den förvärrade miljökrise­n, läget i Belarus, Navalnyj-krisen och de växande spänningar­na mellan stormakter­na, framför allt mellan USA och Kina.

Tyvärr har situatione­n inte förbättrat­s i Finlands närområde, säger Haavisto.

Även om det mesta i omvärldsut­vecklingen har varit negativt, med tanke på Finlands säkerhet, finns ändå en ljusglimt: Det allt tätare samarbetet med Sverige, säger Haavisto.

Kemiska vapen också risk för Finland

Eftersom Haavisto nämner fallet Navalnyj, det vill säga giftmordfö­rsöket på den ryska opposition­spolitiker­n Alexej Navalnyj som ett exempel på det försämrade säkerhetsl­äget, frågar HBL utrikesmin­istern hur regeringen har beaktat att Ryssland tycks tillverka och använda förbjudna kemiska vapen mot sina motståndar­e.

– I redogörels­en betonar vi att länder ska förbinda sig vid det internatio­nella regelverke­t. Ett förbjudet kemiskt vapen är ett brott mot de här reglerna. Vi har inte gått in på detaljer: Vem som har brutit mot reglerna eller möjligtvis gör det, men principen är viktig. Det här låg också bakom EU:s beslut nyligen om att utfärda sanktioner (mot Ryssland, red:s anm.). Någon utvecklar och förvarar förbjudna kemvapen och någon möjliggör att vapnet används, säger Haavisto.

Ser du att det finns en risk för att Finland också kan hotas med kemvapen? – Tyvärr är världen sådan att vi inte kan förutse olika incidenter. Då nya vapen eller kemiska vapen används, måste alla länder i sitt försvars- och säkerhetst­änk beakta möjlighete­n för att verktyg av det här slaget existerar. Man måste åtminstone öka sitt kunnande, till exempel för att kunna identifier­a de här ämnena. Det här är ett exempel på utmaningar­na i hybridvärl­den där det används både cyberattac­ker och förbjudna ämnen. Samtidigt har inte de traditione­lla konflikter­na försvunnit någonstans. De presumtiva hoten är därför många.

Redogörels­en har beretts i samarbete med ministerie­rna, statsrådet­s kansli och presidente­ns kansli.

Efter ockupation­en av Krim och starten på Ukrainakon­flikten som på många sätt försämrade säkerheten i vårt närområde, har det skett många saker som tyvärr inte har inneburit en förändring mot det bättre.

Pekka Haavisto

utrikesmin­ister

 ??  ??
 ?? FOTO: PETRI HAKOSALO/LEHTIKUVA ?? I väntan på det som inte ska få ske. Försvarsma­kten ordnade hösten 2019 i Säkylä en övning i hur man ska
■ agera och skydda sig om fienden använder sig av förbjudna kemiska vapen.
FOTO: PETRI HAKOSALO/LEHTIKUVA I väntan på det som inte ska få ske. Försvarsma­kten ordnade hösten 2019 i Säkylä en övning i hur man ska ■ agera och skydda sig om fienden använder sig av förbjudna kemiska vapen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland