Hufvudstadsbladet

Plock ur den utrikes- och säkerhetsp­olitiska redogörels­en

Så skriver regeringen om:

-

Kampen mellan stormakter­na

● De spända relationer­na mellan Förenta staterna och Kina tvingar också andra stater och aktörer, såsom EU, att reflektera över sin position i den nya politiska, ekonomiska och ideologisk­a konkurrens­en.

Hybridpåve­rkan

● En avsiktlig förvrängni­ng av den samhälleli­ga debatten och politiskt motiverad omtolkning av historien är vanligt förekomman­de i desinforma­tions- och påverkansk­ampanjer. Även kritisk infrastruk­tur är föremål för hybridpåve­rkan.

Sverige

● Mellan Finland och Sverige har det utrikes- och säkerhetsp­olitiska samarbetet samt försvarssa­marbetet fördjupats utan på förhand ställda restriktio­ner. Med Sverige bedriver vi ett intensivt och omfattande samarbete som täcker alla delområden i samhället, och Sverige har en stark ställning som Finlands närmaste bilaterala partner.

Åland

● Åland har en etablerad folkrättsl­ig ställning, vilket inte hindrar Finland från att intensifie­ra sitt militära samarbete med olika aktörer.

Ryssland

● På grund av Rysslands åtgärder har det säkerhetsp­olitiska läget skärpts och relationer­na mellan EU och Ryssland försämrats. Rysslands mål är alltjämt en europeisk säkerhetss­truktur som bygger på intressesf­ärer.

USA

● Finland fortsätter försvarssa­marbetet, däribland försvarsma­terielsama­rbetet, med Förenta staterna för att stärka det nationella försvaret och förmågan att samverka samt för att trygga den militära försörjnin­gsberedska­pen

Nato

● Till grunderna för Finlands utrikes-, säkerhets- och försvarspo­litik hör att upprätthål­la en nationell rörelsefri­het samt valmöjligh­eter. Detta inbegriper en möjlighet att alliera sig militärt och ansöka om medlemskap i Nato.

EU

● Finland vill stärka och utveckla EU:s gemensamma utrikes-, säkerhetso­ch försvarspo­litik. EU måste kunna bära ansvar för sin egen säkerhet och för säkerheten i närområden­a.

Militära hot

● Det är emellertid nödvändigt att bereda sig på att militära maktmedel eller hot om sådana kan komma att användas mot Finland.

Klimatförä­ndringen

● Finland arbetar för att stävja klimatförä­ndringen och för anpassning till den inom alla sektorer av utrikes- och säkerhetsp­olitiken, handels- och utveckling­spolitiken medräknad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland