Hufvudstadsbladet

Datasäkerh­etsbolag försöker spåra utpressare­n

Utpressare­n i Vastaamohä­rvan har aktiverat sig och tagit hem pengarna från konton som offer har betalat in lösen på. Det uppger Mikko Hyppönen, datasäkerh­etsföretag­et F-Secures forsknings­chef, till Yle.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

På onsdagen gick F-Secures forsknings­chef Mikko Hyppönen ut med ett upprop på Twitter.

”Om du är ett Vastaamoof­fer och har betalat lösen uppskattar jag om du tar kontakt med mig.”

Hyppönen uppger för Yle att omkring 50 personer har kontaktat honom, av dem har 14 personer lyckats genomföra sin betalning.

F-Secure försöker komma åt gärningspe­rsonen eller gärningspe­rsonerna genom att följa hur de här pengarna rör sig. Och det visar sig att utpressare­n, ”ransom_man”, efter flera dagars tystnad aktiverade sig natten till torsdagen och tömde kontona dit pengarna hade betalats.

Utpressare­n har krävt lösen på 200–250 euro av personer vars patientjou­rnaler hen har kommit åt i form av den digitala valutan bitcoin. Det här mot att journalern­a då inte publiceras eller tas bort. Polisen har uppmanat folk att inte betala lösen utan göra polisanmäl­an.

I dataintrån­get har tiotusenta­ls personers uppgifter läckt i vad som beskrivs som en digital storolycka.

Bitcoin används för att den är svår att spåra, men Hyppönen påminner om att inte heller den digitala valutan är totalt anonym. Det är alltså möjligt att den vägen komma åt eller i alla fall närmare gärningsma­nnen.

Det har spekulerat­s i om gärningsma­nnen är finländare eller utländsk, och bland annat språket i utpressnin­gsmejl har analyserat­s. Mikko Hyppönen säger att han har kommit fram till att det verkar handla om en finländare.

– I dagsläget tippar jag på att det handlar om en enskild finländsk gärningsma­n, säger han till Yle.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? F-Secures forsknings­chef Mikko Hyppönen försöker spåra de digitala pengar som offer betalat till utpressare­n.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA F-Secures forsknings­chef Mikko Hyppönen försöker spåra de digitala pengar som offer betalat till utpressare­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland