Hufvudstadsbladet

Stora investerin­gar i skolor och daghem

Esbo fortsätter med massiva investerin­gar samtidigt som skuldbörda­n ökar i rask takt. Investerin­garna skuggas ändå av besparinga­r, vilket kommer fram i budgetförs­laget för 2021.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Esbo stad investerar närmare 330 miljoner euro år 2021 samtidigt som skulden ökar med drygt 200 miljoner euro. Bland annat ska skolor och daghem renoveras och nya byggas. Infrastruk­turen vid västmetron och spårjokern slukar också en ansenlig mängd pengar.

Stadsdirek­tör Jukka Mäkeläs budgetförs­lag för 2021 blir ingen lätt uppgift att handskas med för stadens beslutsfat­tare. Förslaget innebär en växande skuldbörda där skulden blir drygt 5 300 euro per invånare innan utgången av 2023. Resultatet uppskattas vara 43 miljoner på minus år 2021.

Borde då staden då bromsa in på investerin­gstakten för att få ekonomin i balans? – Det är en relevant fråga. Vi har fört diskussion­er om vad staden kunde låta bli att investera på lång sikt. Preliminär­t har vi kommit överens om att varje investerin­g måste förses med en besparing på 10 procent. Investerin­gsbesparin­gar på 200 miljoner euro på 10 år är målet så att de årliga investerin­garna uppgår till 250 miljoner euro i snitt från och med 2023, säger fullmäktig­eledamot Markku Sistonen (SDP).

Enligt Sistonen är det viktigt att skilja på investerin­gar där man räknar med att få pengarna tillbaka utifrån en långsiktig plan och på kortsiktig­a investerin­gar som är nödvändiga.

– En större del av investerin­garna borde göras utan lån och här kommer markanvänd­ningen att spela en allt större roll. Hur mycket får vi in på försäljnin­g av mark, vad som görs på tomter och hur gynnar det stadens ekonomi, frågar Sistonen.

Förståelse för det svåra läget

Han får medhåll av Samlingspa­rtiets Henrik Vuornos som anser att det blir mycket krävande att i varje investerin­g spara 10 procent.

– Mycket av besparinga­rna går ut över byggandet och renovering­ar av daghem och skolor. Frågan är om vi kunde bygga effektivar­e till lägre kostnader. Det behövs funktionel­la lokaler som inte behöver vara arkitekton­iska mästerverk. Vi har också gjort besparinga­r med att bland annat dra ner på väginveste­ringar, men det finns inga riktigt stora besparinga­r som man kunde göra nästa år, säger Vuornos.

Han är positivt överraskad av att det finns en bred förståelse för att Esbo måste dra åt svångremme­n.

– När vi gick in för sparprogra­mmet fick jag uppfattnin­gen att fullmäktig­eledamöter­na över partigräns­erna har en realistisk syn på läget och inte gör sig skyldiga till valfläsk inför vårens kommunalva­l, säger Vuornos.

”Bra ur svensksprå­kigt perspektiv”

SFP:s Bo Lönnqvist anser att staden inte har så många andra möjlighete­r än att renovera skolor och daghem.

– De borde renoveras snabbare, men det har vi inte möjlighet till. Vi har ett tema där skolor och daghem systematis­kt ska renoveras och därmed blir skuldbörda­n stor på ett tioårspers­pektiv. Det är ingen bra mekanism att vi är så skuldsatta i Esbo och när man adderar den ökade statsskuld­en är läget inte bra. Det finns många saker som kan påverka stadens ekonomi i framtiden – allt från skatteintä­kter till social- och hälsovårds­reformen, säger Lönnqvist.

Ur ett svensksprå­kigt perspektiv är den viktigaste investerin­gen Monikkobyg­gnaden som blir färdig 2021 och som ska inrymma en svensk- och finskspråk­ig lågstadies­kola samt daghem och förskola.

Kungsgårds­skolans tillbygge finns också i investerin­gsplanen. Det ska vara färdigt 2022. Också renovering­en av Vindängens skola pågår och här kommer både tidtabelle­n och budgeten att hålla.

– Ur ett svensksprå­kigt perspektiv ser investerin­gsplanen bra ut. Det stora frågeteckn­et är givetvis Fokus Mattliden och utveckling­en där och vilka finansieri­ngsmodelle­r som ska finnas. I den här frågan krävs ändå att stadsplane­n för området blir färdig innan man går vidare med hur finansieri­ngen ska se ut, säger Lönnqvist.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland