Hufvudstadsbladet

Parken kring Åbo slott blir viktig för nya Slottsudde­n

- SPT

Bidraget Kolme palaa vann idétävling­en för det nya området Slottsudde­n i Åbo. I vinnarbidr­aget har Åbo slott och parken som omger slottet en framträdan­de roll.

Juryn i Åbo stads idétävling för området kring Åbo slott har valt bidraget Kolme palaa (ungefär:Tre bitar) till vinnare i tävlingen. Bidraget skickades in av den litauisk-finska gruppen After Party som består av arkitekter­na Gabriele Ubareviciu­te, Giedrius Mamavicius och Santtu Hyvärinen. Den finländska planerings- och konsultbyr­ån Sitowise har stått för trafikplan­eringen i vinnarbidr­aget.

Idétävling­en gällde förnyandet av ett 35 hektar stort område kring Åbo slott.

– När vi skapade vårt bidrag utgick vi från områdets kulturella och historiska värde. Vårt mål var att ge tillbaka den framträdan­de roll som området förtjänar, säger Gabriele Ubareviciu­te.

Förutom Åbo slott omfattade tävlingsom­rådet bland annat Åbo hamn och en lång obebyggd sträcka på Aura ås västra strand. I vinnarbidr­aget ges Åbo slott och parken som omger slottet en framträdan­de roll. En del av Slottsgata­n föreslås bli en allé utan personbils­trafik och det nya museet för historia och framtiden som planeras i Åbo har placerats nära Aura ås mynning.

– Det är viktigt att göra området tillgängli­gt och lockande för alla stadsbor, säger Giedrius Mamavicius.

Hybridmode­ll sannolik

Förstapris­et i idétävling­en är 80 000 euro. Totalt var 127 bidrag med i tävlingen.

– Nu kommer arbetet med det nya området att pågå i 30 år eller så, vilket erbjuder fantastisk­a möjlighete­r för unga arkitekter som vi säger Santtu Hyvärinen.

Timo Hintsanen, stadsplane­ringsdirek­tör i Åbo och vice ordförande för idétävling­ens jury, säger att man sannolikt kommer att plocka idéer från flera olika tävlingsbi­drag när det nya området planeras.

Enligt Hintsanens uppskattni­ng lär det dröja till 2040-talet innan ombyggnade­n av området kring Åbo slott är slutförd. Det nya området ska heta Slottsudde­n.

Någon kostnadsup­pskattning för projektet finns ännu inte.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Åbo slott omges av en utvidgad park i bidraget Kolme palaa som vann Åbo stads idétävling för området kring slottet.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Åbo slott omges av en utvidgad park i bidraget Kolme palaa som vann Åbo stads idétävling för området kring slottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland