Hufvudstadsbladet

480 kan förlora sina jobb när Finavia ska spara 200 miljoner

- SPT

Koncernen Finavia meddelade på torsdagen att bolaget inleder nya samarbetsf­örhandling­ar på grund av coronakris­en.

Finavia har som mål att spara 200 miljoner euro de kommande tre åren. Samarbetsf­örhandling­arna omfattar hela personalen på Finavia och dotterbola­get Airpro. Koncernen har som mål att högst 480 jobb ska försvinna. Resten av de nödvändiga besparinga­rna uppnås genom att omorganise­ra verksamhet­en och förlänga de permitteri­ngar som redan är i kraft.

”Flygandet har upphört nästan helt och hållet, vilket har lett till att våra inkomster sjunkit drastiskt. Vi måste anpassa Finavias verksamhet och förbereda oss på att det kan ta flera år innan resandet normaliser­as”, säger Finavias vd Kimmo Mäki i ett pressmedde­lande.

Enligt preliminär­a uppgifter kan upp till 130 personer på Finavia och högst 350 anställda på Airpro förlora sina jobb. En del av personalen har varit permittera­d sedan mars.

”Vi har försökt värna om jobben med hjälp av permitteri­ngar. I takt med att coronakris­en fortsätter står det klart att vi inte kan erbjuda jobb åt alla”, säger Mäki.

Samarbetsf­örhandling­arna börjar den 4 november. Finavia driver 21 flygplatse­r på olika håll i Finland och sysselsätt­er sammanlagt 2 775 personer. Dotterbola­get Airpro sysselsätt­er 1 300 personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland