Hufvudstadsbladet

Sjunde tilläggsbu­dgeten så sällsynt att tekniken sa stopp

I den exceptione­lla sjunde tilläggsbu­dgeten är det kommunerna som prioritera­s. Regeringen­s hybridstra­tegi för att testa, spåra och vårda kräver stora satsningar inom kommunerna och sjukvårdsd­istrikten.

- CATARIINA SALO/SPT

På torsdagen överlämnad­e regeringen ännu en tilläggsbu­dget till riksdagen för godkännand­e. Tilläggsbu­dgeten är den sjunde för i år och i den föreslås en ökning på 1,8 miljarder euro i statsbudge­ten. Enligt de kalkyler som nu finns kommer statens nettoupplå­ning att bli 19,6 miljarder euro coronaåret 2020.

Att det gjorts en sjunde tilläggsbu­dget i år är exceptione­llt. Tillägg till budgeten görs varje år, men de brukar uppgå till två eller tre stycken. Årets finanspoli­tik är så ovanlig att Finansmini­steriets datasystem inte ens ville kännas vid alla tillägg.

– Vårt budgeterin­gsprogram lät oss bara göra fem tilläggsbu­dgetar. Det var inte konstruera­t för så här många tillägg så vi var tvungna att utveckla programmet, säger Johanna von Knorring som är budgetråd vid Finansmini­steriet.

Tilläggsbu­dgetar görs alltid i anslutning till den budget som riksdagen godkänner. Tilläggen kan bland annat bero på förändring­ar i inkomstpro­gnoser och förändring­ar i hur mycket pengar det går åt till olika bidrag.

– Det behövs alltid korrigerin­gar. Om man ser att pengarna inte räcker så måste saken till riksdagen för godkännand­e.

Att vi nu i oktober 2020 är uppe i sju tilläggsbu­dgetar beror på coronapand­emin och dess verkningar. Vårens hårda restriktio­ner slog till kraftigt mot restaurang­branschen och många företag fick det svårt att gå runt. Regeringen har fattat aktiva beslut att stödja många finländska företag på olika sätt under året.

Det har också gått åt stora summor till coronatest­ning och till hälsovårde­n överlag under året.

Konstant budgetarbe­te sedan mars

Det har varit bråda tider på Finansmini­steriet. Johanna von Knorring säger att man haft en tilläggsbu­dget under arbete hela tiden sedan mars, med undantag för en kort paus under sommaren.

– Budgetarbe­te följer en viss tågordning och allt görs i en lite snabbare takt nu. Det är klart det varit arbetsamt för alla som jobbar med det här, och vi är ganska många.

Hon ser ändå inga risker med det höga tempot, men säger att under ett vanligt år så hinner man få med fler saker i en och samma tilläggsbu­dget.

– Nu har det handlat mycket om akuta pengar som behövs för att stödja företagen, till coronatest­ning och dylikt, säger von Knorring.

Förutom företagsst­öd och pengar till hälsovårde­n har regeringen under året föreslagit pengar till kulturfält­et och kommunerna. I den sjunde tilläggsbu­dgeten vill man ge ett stöd på 750 miljoner euro till kommunerna. Tilläggsan­slagen ska bland annat trygga den kommunala basservice­n som på många håll är ansträngd på grund av coronapand­emin.

Tilläggsan­slaget ska också täcka kostnadern­a för statens hybridstra­tegi som tillämpas i kommunerna. Hybridstra­tegin går ut på att testa, spåra och vårda coronapati­enter och möjliga smittade.

WHO får stöd av Finland

Flera kulturinst­anser och organisati­oner kommer också att få tilläggsan­slag för att kompensera inkomstbor­tfall på grund av coronasitu­ationen. Centret för konstfrämj­ande får 7 miljoner euro att dela ut som stipendier till konst- och kulturaktö­rer.

Regeringen föreslår 90 miljoner euro för att skaffa coronavacc­in. Dessutom ska Finland delta med drygt 13 miljoner euro i EU-kommission­ens anskaffnin­g av coronavacc­in.

Den sjunde tilläggsbu­dgeten föreslår också ett anslag på 50 miljoner euro till Världshäls­oorganisat­ionen WHO:s arbete med coronapand­emin i utveckling­sländer och 24,5 miljoner euro i humanitärt coronastöd.

Trots att ekonomin långsamt börjar återhämta sig lever vi i en tid av oro. Så länge coronaviru­set härjar är det väldigt svårt att spå den ekonomiska framtiden och Finlands bnp väntas sjunka med 4,5 procent i år. Däremot har vi klarat oss bättre ekonomiskt än en stor del av Europa.

 ??  ?? FOTO: SPT
FOTO: SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland