Hufvudstadsbladet

”Undvik stora familjeträ­ffar det kommande halvåret”

Allhelgona­helgen, självständ­ighetsdage­n, julafton, nyår … Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, vill att finländarn­a undviker stora familjefes­ter också under högtiderna det kommande halvåret.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

188 nya fall av covid-19 har konstatera­ts i Finland under det senaste dygnet. Smittläget betecknas som stabilt sedan ett par veckor. Man kan till och med skönja en försiktig minskning i antalet nya fall.

Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, påminde ändå på en presskonfe­rens på torsdagen om att plötsliga smittklust­er snabbt kan förändra situatione­n i regionerna.

För tillfället kan majoritete­n av fallen där man lyckas spåra smittkälla­n, 60 procent, härledas till familjekre­tsen. På institutet­s webbplats finns tips om hur man minskar risken för coronasmit­ta inom familjen.

Salminen rekommende­rar att man redan nu börjar fundera på hur de traditione­lla högtiderna, med start från alla helgons dag kommande helg, kan firas utan att släkten samlas.

– Det är naturligtv­is tråkigt med tanke på att vi närmar oss festtider men vi rekommende­rar att man tänker sig för både en och två gånger innan man ordnar större släktfeste­r under det kommande vinterhalv­året. Vi rekommende­rar att man hittar andra kreativa lösningar för att vara tillsamman­s.

Södra Österbotte­n tillbaka på basnivån

Förra veckan rapportera­des 1 221 nya fall av covid-19, vilket kan jämföras med 1 257 veckan innan. Under samma period har incidensta­let sjunkit en aning, från 22,7 till 22.

Vasa sjukvårdsd­istrikt befinner sig ännu i samhällssp­ridningsfa­sen medan Södra Österbotte­ns sjukvårdsd­istrikt återgått från accelerati­onsfas till basnivå.

– Situatione­n i Vasa och flera andra regioner har lugnat ner sig tack vare snabba åtgärder. Behovet av sjukhusvår­d är måttligt i Finland. Medelålder­n för de som behöver intensivvå­rd är strax under 60 år, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategich­ef vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

I Helsingfor­sregionen har smittläget stabiliser­ats i Esbo och Vanda, medan antalet fall till och med minskat en aning i Helsingfor­s. Merparten av de nya fallen finns ändå fortsättni­ngsvis där.

Pasi Pohjola, direktör vid Socialoch hälsovårds­ministerie­t, anser att testningss­trategin som infördes i augusti fungerar.

– Spårningsa­rbetet inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt har förbättrat­s så att smittkälla­n förblir okänd i mindre än hälften av fallen. Andelen okända smittkällo­r minskar i hela landet och ligger på cirka 35–40 procent, säger Pohjola.

Han vill undvika situatione­r som den i augusti då det tillfällig­t blev rusning och testandet och resultaten drog ut på tiden.

– I augusti och september tog vi 10 000–18 000 test per dygn och fick resultaten inom något dygn. Resurserna är pressade till max och vi måste se till att de räcker. Vi fortsätter undersöka om ett snabbare antikropps­test kunde vara till nytta vid sidan av nuvarande PCR-test.

2,5 miljoner har laddat ner Coronablin­kern

Globalt härjar coronapand­emin. Sammanlagt har uppskattni­ngsvis 44 miljoner smittats, men sannolikt många fler då testningen var begränsad under våren.

I Europa har läget förvärrats bland annat i Frankrike, Spanien, Storbritan­nien, Italien, Tyskland, Tjeckien och Belgien.

I Finland har sammanlagt 15 566 personer bekräftats smittade. Myndighete­rna anser att Finland klarat av epidemin bra.

– Det beror på att många har låtit testa sig, smittspårn­ingen har lyckats och finländarn­a följt rekommenda­tionerna. Jag fick i onsdags veta att 2,5 miljoner finländare laddat ner Coronablin­kern. Det är världsreko­rd, säger Salminen.

– Nästan alla som får en kod med vilken de anonymt kan varna andra väljer också att använda den. Det visar att finländarn­a tar ansvar för att bekämpa epidemin. Jag vill också tacka hälsovårds­personalen och de regionala aktörer som fattat beslut som lett till att smittsprid­ningen dämpats.

Fortsättni­ngsvis rapportera­s flest nya fall bland personer i yngre åldersgrup­per och unga vuxna.

Salminen konstatera­r att i den mån uppsvinget i början av hösten hängde ihop med att utbildning­sinstituti­onerna körde i gång sin verksamhet med tillhörand­e evenemang, så är det skedet förbi.

– De begränsade öppettider­na för restaurang­erna bidrar sannolikt också till att dämpa spridninge­n. Förra veckan hade vi betydligt färre fall med direkt koppling till restaurang­er.

 ?? ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Hälsomyndi­gheterna rekommende­rar att man redan från och med allhelgona­helgen undviker att ordna stora familjeträ­ffar, för att minska risken för att coronaviru­set sprids.
ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Hälsomyndi­gheterna rekommende­rar att man redan från och med allhelgona­helgen undviker att ordna stora familjeträ­ffar, för att minska risken för att coronaviru­set sprids.
 ?? FOTO: LAURI HEIKKINEN/STATSRÅDET­S KANSLI ?? Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, hoppas att finländarn­a fortsätter följa regler och rekommenda­tioner om bland annat säkerhetsa­vstånd, handhygien och användning­en av munskydd.
FOTO: LAURI HEIKKINEN/STATSRÅDET­S KANSLI Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, hoppas att finländarn­a fortsätter följa regler och rekommenda­tioner om bland annat säkerhetsa­vstånd, handhygien och användning­en av munskydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland