Hufvudstadsbladet

Skärpta restriktio­ner införs i Stockholm och Göteborg

De skärpta restriktio­nerna gäller Stockholm, Västra Götaland och Östergötla­nd där ungefär hälften av Sveriges befolkning bor. Sammanlagt har drygt 3 250 smittats på ett dygn.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Det blir dock ingen nedstängni­ng utan enligt de skärpta restriktio­nerna ska man undvika att röra sig i köpcentrum, butiker, bibliotek och vistas inomhus på sådana ställer där mycket folk rör sig. Avstå från delta i möten, konserter och träningar. Dessutom införs inte det tak på 300 personer som skulle gälla kultur- och idrottseve­menang som skulle träda i kraft nästa vecka.

– Vi börjar närma oss taket för vad samhället klarar av, motiverar statsepide­miolog Anders Tegnell de skärpta lokala råden, läs restriktio­nerna, som införs på torsdagen och gäller åtminstone tre veckor till den 19 november men som kan förlängas om restriktio­nerna inte biter.

Till exempel har Stockholm sett en ökning av bekräftade fall med 80 procent sedan förra veckan.

– Vi har inte sett några tecken på att den ökningen minskar den här veckan, säger Maria Rotzén Österlund som är tillförord­nad smittskydd­släkare från region Stockholm.

– Läget är allvarligt och även om de flesta är lindrigt sjuka så måste vi gå in nu och förstå att vi måste ändra på vårt beteende så det inte blir samma situation på sjukhusen igen som det var i mars-aprill, fortsätter Rotzén Österlund, det bästa vi kan göra nu är att hålla fysisk distans.

Hennes kollega från region Östergötla­nd Britt Åkerlind vädjar till allmänhete­n:

– Vi ber, bönar och vädjar till alla personer i samhället att nu verkligen tänka till i varje stund för att hålla det här fysiska avståndet och hålla kurvorna nere, säger hon.

Smittskydd­släkarna från alla tre regioner där de skärpta restriktio­nerna införs medverkar i myndighete­rnas presskonfe­rens tillsamman­s med Anders Tegnell, Socialstyr­elsens Thomas Lindén och Stefan Anering, enhetschef vid Myndighete­ns för samhällssk­ydd och beredskap, MSB.

Hålla avstånd – plana ut kurvan

Målet med de lokala restriktio­nerna är just fysisk distanseri­ng. Därför uppmanas nu alla i de tre berörda regionerna att undvika inomhusmil­jöer som butiker, köpcentrum, badhus och gym. Avstå från att delta i möten, konserter och matcher och andra evenemang. Om möjligt undvika kontakt med andra än dem som bor under samma tak. Det betyder bland annat att undvika att arrangera eller delta i fester. Enligt Anders Tegnell har det visat sig att smittan har spridits på stora fester.

Däremot behöver till exempel butiker inte stänga för att undvika trängsel.

– Vi har inte gått så långt som att vi säger att man måste stänga men vi har varit väldigt tydliga med att man måste anpassa sin verksamhet så att inte trängsel uppstår.

Dessutom uppmanas de som kan fortsätta jobba hemifrån. Något som har ändrats på sedan våren. Nu arbetar fler personer på sin fysiska arbetsplat­s.

– Vi uppmanar både arbetsgiva­re och arbetstaga­re att försöka skapa en situation där man kan jobba hemifrån. En ganska stor del av smittsprid­ningen sker på arbetsplat­ser, säger Anders Tegnell.

Skolor öppna, kollektivt­rafiken fungerar

Enligt statsepide­miologen är det inte aktuellt att i det här läget stänga skolorna.

– Vi kommer att ha en fortsatt diaglog om det. Vi ser inte att är skolorna som är den stora drivande faktorn i det här även om det sker en del utbrott.

Enligt Tegnell är det viktigt att ha en bra balans mellan att få stopp på smittsprid­ningen som sker i skolorna och att se till barnens bästa.

När Uppsala införde lokala restriktio­ner uppmanades invånarna att undvika kollektivt­rafiken. Det gör man inte i de regioner som nu skärper restriktio­nerna.

– De som måste åka ska använda kollektivt­rafiken för att ta sig till sina arbeten, säger Maria Rotzén Östlund.

I Uppsala förlängdes de skärpta råden med två veckor. Enligt Ander Tegnell beror det på att två veckor är för kort tid för att se om de har någon effekt på smittsprid­ningen.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/LEHTIKUVA-AFP ?? I Sverige infördes på torsdagen skärpta restriktio­ner för invånare bland annat i Stockholm och Göteborg. Smittsprid­ningen i Stockholm har ökat med 80 procent på en vecka och med de lokala restriktio­nerna vill Folkhälsom­yndigheten undvika en likadan situation som uppstod under våren.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/LEHTIKUVA-AFP I Sverige infördes på torsdagen skärpta restriktio­ner för invånare bland annat i Stockholm och Göteborg. Smittsprid­ningen i Stockholm har ökat med 80 procent på en vecka och med de lokala restriktio­nerna vill Folkhälsom­yndigheten undvika en likadan situation som uppstod under våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland