Hufvudstadsbladet

Covidsäson­gen gav mersmak – ”Hade kunnat förbättra”

Sara Kuivisto krossade sina personliga rekord – men ändå är hon inte helt nöjd med den senaste säsongen. – Jag var tvungen att springa ensam för ofta, säger hon.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Friidrott

PB på 600 meter, PB på 800 meter, samt PB och samtidigt finskt rekord på 1 000 meter. Akilleslöp­aren Sara Kuivisto kan inte precis klaga över sin säsong.

– Jag är mycket nöjd över att ha satt rekord på alla sträckor som jag hade som målsättnin­g, säger hon.

– Ändå grämer det lite. Jag sprang så ofta ensam i Finland.

Nästa sommar är det tjugo år sedan Tuuli Merikoski-Silius satte det finska rekordet på 800 meter, 2.00,59. Kuivisto är trea i alla tiders statistik i Finland med tiden 2.01,60, som hon satte i slovakiska Samorin i september.

– Jag tror absolut att jag kunde ha förbättrat ytterligar­e om jag hade fått springa fler bra lopp, säger Kuivisto.

Brist på hårt motstånd

På grund av covid-19-pandemin blev tävlingska­lendern betydligt tunnare än normalt. Kuivisto tävlade mestadels i Finland, där hon saknar hård konkurrens – det finska rekordet på 1 000 meter satte hon bokstavlig­en i ett sololopp.

Hon tävlade på sin huvudsträc­ka 800 meter i Sverige och Schweiz i juli, samt i Tyskland, Slovakien och Tjeckien i september. Det var bara loppet i Samorin hon var nöjd med.

– I tävlingarn­a i juli var det tydligen ingen som ville springa. Tävlingen i Tyskland var en fars, Slovakien gick bra, men i Tjeckien tvingades jag dra hela loppet, säger Kuivisto.

– Men onödigt att spekulera desto mera. Jag får vara nöjd att det åtminstone blev ett bra lopp.

Undviker löpmattan

Efter en två veckor lång övergångsp­eriod har Kuivisto redan kommit i gång med träningen för nästa säsong. Det blir sannolikt ganska få utlandsläg­er i vinter, men Kuivisto är inte bekymrad.

– Det går bra att träna i Finland också. Det är bara struntprat att det inte skulle gå att träna utan att vara utomlands på läger, säger Kuivisto, som till skillnad från många andra elitlöpare gärna springer utomhus också under vintern.

– Jag undviker löpmattan in i det sista. Jag brukar åka till Kvarnbäcke­n eller Esport Center för att köra hårdare träningspa­ss. Nu finns ju också den nya stadionban­an. Ibland tränar jag i Pajulahti.

800 meter i OS

OS i Tokyo är den stora målsättnin­gen för nästa år, även om resultatgr­änsen är stenhård (1.59,50), och det är förstås osäkert om sommarspel­en kan ordnas som planerat. Omkring hälften av deltagarna i friidrott kvalar in via världsrank­ningen.

– Enligt ställninge­n förra säsongen skulle jag vara med, både på 800 meter och på 1 500 meter, men det är 800 meter jag satsar på i OS.

– Också för rankningsp­oängens skull blir det bäst att fokusera på en sträcka.

I vinter siktar Sara Kuivisto också på att delta i inomhus-EM i Polen samt inomhus-VM i Kina. Båda mästerskap­en avgörs i mars.

– Jag vill fortsätta att utveckla mig på 800 meter tills jag uppnår ett resultat som jag är nöjd med. Sedan kan jag gå vidare till 1 500 meter.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Sara Kuivisto represente­rade Finland i VM i Doha 2019.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Sara Kuivisto represente­rade Finland i VM i Doha 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland