Hufvudstadsbladet

HJK kan inleda guldfirand­et då slutserier­na slopas

Det var Bollförbun­det som på torsdag skulle ta ställning till om ligasäsong­en kan förlängas fram till slutet av november. Men då ytterligar­e ett coronaviru­sfall uppdagades i ett ligalag, denna gång i RoPS, bestämde Veikkausli­iga att ta det säkra för det o

- JONAS VON WENDT FILIP SAXÉN

Det betyder, om inte covid-19 ställer till det ytterligar­e, att ligan avslutas fjärde november.

På onsdag kväll tog fotbollsli­gans styrelse beslutet om att ansöka om att förlänga tävlingssä­songen från 22.11 till 30.11 för att kunna genomföra en övre och en nedre slutserie. Det är Bollförbun­dets styrelse som har mandat att fatta dylika beslut.

Men då nyheten från RoPS kom hade ligan inget val. Ett konstatera­t coronaviru­sfall ger respektive klubb rätt att flytta sina matcher tills karantänti­den är över.

Att flytta matchen framåt hade samtidigt betytt att fortsättni­ngsseriern­a kunnat inledas så sent som 19 november. Det hade lett till att säsongen inte kunnat avslutas inom november månad. Med tanke på hur väder- och vindpinade de finska fotbollspl­anerna brukar vara i november, för att inte tala om december hade ligan inget annat val än att blåsa av säsongen i förtid.

– Coronafall­et innebar att vi var tvungna att tänka om. Planerna är på många håll knappt spelbara då säsongen går ända in i december, säger ligans vd Timo Marjamaa.

Fotbollsli­gan körde i gång flera månader för sent, i början av juli, då coronaviru­spandemin härjade i Finland under våren. Mot den bakgrunden kan fotbollsfo­lket känna sig rätt nöjda över att man verkar kunna genomföra en 22 omgångar lång grundserie.

Ligan följde säkerhetsf­öreskrifte­rna så gott det gick och klubbarna tog sitt ansvar och begränsade antalet åskådare. HJK, med ett snitt på cirka 5000 åskådare de senaste säsongerna, var de som led mest då man inte ens i derbyt mot HIFK tog in mera än knappt 3000 pers på läktarna. Utomhus är smittorisk­en mindre än inne i trånga utrymmen och ligan klarade sig utan coronaprob­lem fram till oktober. Då började fallen ploppa upp som de berömda svamparna i höstregnet och redan för några veckor sedan fanns det klubbar och beslutsfat­tare som tyckte att det får räcka med grundserie­n.

– I oktober började coronaviru­set göra sig påmint igen. Vi hade oerhört gärna spelat säsongen slut som planerat men då det inte går så går det inte, säger Marjamaa.

I och med beslutet tar HJK med oerhört stor sannolikhe­t hem ligatiteln. Laget toppar tabellen före KuPS. HJK har 44 poäng medan KuPS har 41. Kuopiolage­t har en match kvar att spela medan HJK har två. Om lagen stannar på samma poäng är det målskillna­den som fäller avgörandet. För tillfället har HJK en målskillna­d på +31 (47-16) medan KuPS målskillna­d är +14 (37-23).

HJK ska alltså förlora både mot IFK Mariehamn borta och Inter hemma samtidigt som KuPS formligen måste massakrera TPS för att savolaxarn­a ska försvara titeln.

Därmed lär HJK få sy in en tredje stjärna ovanför klubbemble­met på nästa säsongs spelskjort­a. Varje stjärna kräver tio inhemska ligatitlar. I höst kommer HJK upp i 30.

När, hur, var och i vilket format nästa säsong spelas återstår att se.

Att coronaviru­set slagit hårt mot många klubbars ekonomi är ingen nyhet. Kan bli en vinter som bjuder på en del negativa rubriker kring inhemsk fotboll.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? HJK är fotbollsmä­stare säsongen 2020 om laget inte åker på två enorma förluster i serieavslu­tningen.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA HJK är fotbollsmä­stare säsongen 2020 om laget inte åker på två enorma förluster i serieavslu­tningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland