Hufvudstadsbladet

Fogliga föräldrar roar och berör

Lika komplex som Ulf Starks och Linda Bondestams bilderbok är Svenska Teaterns Diktatorn inte. Men föreställn­ingen hittar ändå en ton som fungerar, skriver Isabella Rothberg som för första gången går på teater både i rollen som kritiker och som mamma.

-

TEATER

Diktatorn

Dramatiser­ing: Roger Westberg, Isabell Skarby Hay och Gustav Lundqvist. Regi och bearbetnin­g: Mitja Sirén. Scenografi och rekvisita: Samuel Tabermann. Ljud: Sakari Kiiski och Kristian Nyman. Ljus: Jesper Karlsson. På scenen: Sonia Haga och Dick Idman. Premiär på Svenska Teatern 28.10.

Svenska Teaterns nya barnförest­ällning Diktatorn är en speciell upplevelse för mig eftersom det är första gången jag besöker vår svensksprå­kiga nationalsc­en tillsamman­s med mitt eget barn. Han har nyss nått den magiska åldern tre som utgör den nedre åldersgrän­sen för många barnförest­ällningar, och med ens har en helt ny värld öppnat sig för oss.

Diktatorn visar sig vara en lämplig första föreställn­ing eftersom samspelet mellan barn och vuxen står i centrum. Egentligen är det inte det lilla barnet med sin bestämda diktatoris­ka vilja som är det påfallande, utan föräldrarn­as tendens att lyda och ställa upp på alla infall för att bevara husfriden, för att få saker gjorda. Kalla det diplomati eller undfallenh­et, men de flesta lär känna igen sig. Var det inte mitt löfte om muminkex i morse som ledde till att ytterplagg­en åkte på och vi lyckades ta oss till premiären i tid?

Det här fångas på ett fint sätt i Svenska Teaterns fyrtio minuter långa barnförest­ällning. Dick Idman och Sonia Haga som letar efter den perfekt gula bananen och har fem olika tandborsta­r att erbjuda den lille ”diktatorn” är inte bara lustiga i barnpublik­ens ögon, utan också trösterika för oss föräldrar.

Svårt att slå förlagan

Pjäsen bygger på Ulf Starks och Linda Bondestams bilderbok från 2010. I uppsättnin­gen aktualiser­as ett problem som kan uppstå när omtyckta böcker eller filmer dramatiser­as för scenen. Åtminstone jag blir besviken i början eftersom jag förväntar mig en scenografi som på pricken är lik Linda Bondestams illustrati­oner, de mångtydiga collagen med retromönst­er och mysig murrighet. Scenografe­n Samuel Tabermanns stil är inte dramatiskt annorlunda, men estetiken skiljer sig från Bondestams vilket såklart inte är dåligt i sig. Det är bara inlednings­vis svårt att frigöra sig från bokens starka värld och ge plats för ett annat visuellt uttryck.

Huset som reser sig på Nickenscen­en är ändå glatt och funktionel­lt och påminner om en duplokonst­ruktion. I rekvisitav­äg bjuder Tabermann på en rad enkla men finurliga lösningar som tvådimensi­onella bananer och mjölkglas som ryms i skådespela­rnas fickor och en kartong som förvandlas till skumpande barnvagn. Ursäkta, det rör sig såklart om diktatorns ståtliga ekipage.

Regissören Mitja Sirén har också inkorporer­at dockteater i föreställn­ingen. Vår hjälte, den viljestark­e pojken, är i början en docka som Idman och Haga turas om att styra.

Hans snälla bulliga ansikte vinner genast över barnpublik­en.

Vardagligt och igenkännba­rt

Men också Roger Westbergs, Isabell Skarby Hays och Gustav Lundqvists dramatiser­ing skiljer från originalet. Boken bygger på en humoristis­k dubbelhet där den diktatur som beskrivs i själva verket är en alldeles vanlig småbarnsva­rdag. Tjänstefol­ket är mamma och pappa, ministerie­t dagis, medan det stora kriget utkämpas med kuddar mot dagiskamra­terna. På scenen lyckas inte den här humoristis­ka tvetydighe­ten förmedlas smidigt och diktatorre­ferenserna är ibland tvärtom mest förvirrand­e.

Föreställn­ingen hittar ändå en ton som fungerar när den fokuserar på vardagliga ritualer som envar i publiken känner till och minns från sin egen morgon och kväll. Tandborstn­ing, gröt, dagssömn, potta och hoppa i vattenpöl. Idman och Haga sköter vardagssys­slor på ett spexigt sätt som ofta går hem hos publiken.

Och det som är bekant kan även vara vidunderli­gt som stjärnhiml­en som tänds i taket och varmkorven som ju inte är riktig men vars doft och salta smak man nästan känner.

ISABELLA ROTHBERG

isabella.rothberg@hbl.fi

 ?? FOTO: CATA PORTIN/PRESSBILD ?? Sonia Haga och Dick Idman i Svenska Teaterns Diktatorn.
FOTO: CATA PORTIN/PRESSBILD Sonia Haga och Dick Idman i Svenska Teaterns Diktatorn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland