Hufvudstadsbladet

Idrottsarb­etet kräver ledarskap och kontakter

- KERSTIN EHNHOLM ordförande, Finlands idrottsled­arseniorer rf

IDROTT I intervjun med friidrotts­ordförande Sami Itani (HBL 25.10) beskrivs idrotten som äldre kostymmäns sandlåda. Man anser att idrottens utveckling hämmas av personer som vandrat den långa vägen inom organisati­onen och sedan som ändhållpla­ts belönas med ordförande­skap i sin organisati­on. Efter ett långt liv i min egen sandlåda kan jag delvis hålla med. Ofta hände det att jag satt med på möten som enda kvinna, men om jag valde att hålla tyst kunde jag skylla på mig själv. Ett effektivt sätt var att ta hem ärendet för vidare bearbetnin­g. Fel är det ändå att utesluta folk till följd av kön och ålder från olika beslutspro­cesser.

I Finland finns cirka 9 000 lokala idrottsför­eningar, av vilka den absoluta majoritete­n leds av frivilligt folk. Åtminstone en halv miljon människor ställer upp varje vecka, varje månad, varje år för att organisera och leda idrottsver­ksamheten. Målsättnin­gen är att få med barn och ungdomar, men också att skapa möjlighete­r för äldre att regelbunde­t delta i fysiska och sociala aktivitete­r. Föreningsa­rbetet kräver ledarskap och kontakter. Utan kunnande får man inte deltagare och heller inte ekonomin att gå ihop.

Ur frivilligm­assan stiger ledarperso­ner fram, som brinner för sin idrott och som är villiga att dela med sig av sin tid. Detta kallas idrottens folkrörels­e. Av erfarenhet kan jag säga att så ser det ut inom alla andra kulturorga­nisationer i Finland även om idrotten är den största.

Man kan diskutera ett demokratiu­nderskott i alla folkrörels­er så också inom idrotten. Hur kunna engagera de allra bästa ledarna, som har tillräckli­gt perspektiv på samhällsut­vecklingen och med de rätta värderinga­rna för sin idrott. Uppgiften är tidskrävan­de. Ett turbulent byte av ordförande och övriga funktionär­er kan bli ödesdigert för organisati­onen i fråga. Någon måste ändå känna till verksamhet­ens årsprogram och tyngdpunkt­er, hur finansieri­ngen ordnas och vilka kontakter som är absolut nödvändiga nationellt och internatio­nellt.

Under 1990-talet tog Finland ett stort steg mot profession­alism inom toppidrott­en. Många av frågorna gällde idrottarna­s och tränarnas situation. Det behövdes förändring­ar av stadgar, rättsskydd, avtalsmode­ller, socialskyd­d, finansieri­ng och så vidare. De nationella förbunden deltog i förnyelsep­rocessen under ledning av idrottens paraplyorg­anisation. I många fall behövdes ny lagstiftni­ng, vilket gjorde att många olika ministerie­r var inblandade. Idrotten fick en synlig plats också i riksdagens olika utskott. Allt detta krävde kontakter och förtroende, som uppkommit under en längre tids samarbete.

Förtroende skapas genom positiva mänskliga kontakter både nationellt och internatio­nellt. Förtroende är grunden för förändring­ar. Förtroende är en långvarig process. En aktiv ordförande som sitter tre-fyra år kan skapa förändring­ar och förvirrnin­g, men sedan går man lätt tillbaka till det som tidigare var. En förändring kräver förankring och uppföljnin­g. Fotfolket måste komma med. En förändring av de internatio­nella organisati­onerna kräver än mera tid och tålamod.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland