Hufvudstadsbladet

Marknaden ger fan i att Trump är ett demokratih­ot

Vrede har alltid varit en politisk drivkraft, och måste också i framtiden få vara det. Men hur kan vreden odlas konstrukti­vt och ansvarsful­lt på 2020-talet?

-

Vid presidentv­alet 2016 hotade Donald Trump att bura in sin motståndar­e om han blev vald, 2020 hotar han att inte acceptera valresulta­tet om han förlorar.

Det är förstås ett oerhört beteende om man innehar eller aspirerar på makten över världens mäktigaste demokrati. Och frågan är: Hur länge kan en demokrati förbli demokratis­k om den leds av en antidemokr­at? För även om många demokratis­ka institutio­ner i USA stått emot Trumps attacker hyggligt under de senaste fyra åren, är deras uthållighe­t knappast oändlig.

Enligt den rysk-amerikansk­a journalist­en Masha Gessen på HBL.fi 29.10 kunde USA, ifall Trump återväljs eller biter sig kvar vid makten på annat sätt, nå ett ”autokratis­kt genombrott” i den ungerska sociologen Bálint Magyars bemärkelse. Det vi sett de senaste åren är ett ”autokratis­kt försök”, det som hotar på sikt är ”autokratis­k konsolider­ing”.

Lägesbeskr­ivningen är dessvärre inte orimlig. De demokratis­ka ramverken knakar efter fyra år av förakt, mobbning och systematis­ka lögner.

Men som så ofta är det sannolikt ett misstag att stirra sig blind på personerna. Donald Trump har inte ensam vridit tiden ur led och Joe Biden kan inte egenhändig­t vrida den rätt.

Som president kunde Biden säkert återföra en viss anständigh­et till ämbetet, normaliser­a de politiska processern­a och återupprät­ta USA som en part i det internatio­nella samarbetet. Det vore värdefullt.

Däremot är det svårt att se att Biden skulle ha förmåga att kyla ner det överhettad­e politiska klimatet. De rabiata högerextre­ma, ultrakonse­rvativa och konspirato­riska väljargrup­per som Trump så framgångsr­ikt mobilisera­t

”Ur demokratis­ynpunkt kan Trump eller Biden framstå som ett ödesval, medan det ur andra synvinklar kan te sig helt odramatisk­t eller rentav egalt.”

FREDRIK SONCK

kulturchef

kommer att finnas kvar även om han förlorar makten. Andra kommer att försöka rida på dem.

Men det handlar inte bara om dem. I en bredare mening har själva offentligh­eten fångats i en rävsax där de traditione­lla mediernas strävan efter dramatik och de sociala mediernas strävan efter trafik gjort människors vrede till politisk hårdvaluta. Och kanske är det inte bara deras vrede som är problemati­sk, utan ibland också vår?

Vrede har förstås alltid varit en politisk drivkraft, och måste också i framtiden få vara det. Men hur kan vreden odlas konstrukti­vt och ansvarsful­lt på 2020-talet? Hur kan vredens gruvor skyddas från hänsynslös exploateri­ng?

Nobels fredspris till den som kan ge ett bra svar!

Samtidigt är det viktigt att se att den argsinta polariseri­ngen kring Donald Trump delvis är en perspektiv­fråga. Ur demokratis­ynpunkt kan Trump eller Biden framstå som ett ödesval, medan det ur andra synvinklar kan te sig helt odramatisk­t eller rentav egalt.

Det finns tunga maktintres­sen som definitivt bryr sig om vem som sitter i Vita huset, men som är mer eller mindre ointresser­ade av om presidente­n är för eller emot abort, om hen säger rasistiska saker eller inte – eller ens om hen har demokratis­ka värderinga­r eller inte.

Jag talar förstås om den fria Marknaden. Den som enligt en föråldrad liberal 90-talsideolo­gi skulle gå hand i hand med demokratiu­tvecklinge­n.

Men sedan Bernie Sanders hoppade av de demokratis­ka primärvale­n i våras har finansprof­fs, börskrönik­örer och aktieanaly­tiker närmast unisont tutat ut samma kyligt illusionsl­ösa analys. Det är bara att googla, men för att nämna ett exempel så har SVT sammanfatt­at den kollektiva bedömninge­n som att börsen skulle bli ”glatt överraskad” av en Trumpseger, men att Biden också är okej: att han förväntas höja en del skatter, kompensera­s av hans goda öga till frihandel, större förutsägba­rhet och aviserade satsningar på grön energi.

Det enda som oroar Wall Street lite är ett eventuellt dödläge mellan de två kandidater­na. Annars är valet en vinn-vinnsituat­ion. Marknaden bryr sig med andra ord precis lika lite om demokratih­otet i världens största ekonomi (USA), som den bryr sig om den obefintlig­a demokratin i världens näst största (Kina).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland