Hufvudstadsbladet

Lillans nya musikal lyckas förmedla musikens magi

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA kultur@hbl.fi

Redan under prologens första toner är det ett solklart fall. Musiken spelar huvudrolle­n i Lilla Teaterns musikal Once och för att förmedla dess magi har man samlat en ensemble av toppklass.

Once

Text: Enda Walsh. Musik och lyrik: Glen Hansard och Markéta Irglová. Regi och koreografi: Jakob Höglund. Scenografi och kostym: Sven Haraldsson. På scenen: Tuukka Leppänen, Emma Klingenber­g, Robert Kock, Joachim Wigelius, Santeri Helinheimo Mäntylä, Ulriikka Heikinheim­o, Pia Runnakko, Kalle Ruusukalli­o, Molla Rantamäki/Vilja Seivo, Alexander Wendelin, Riku Vartiainen, Aili Järvelä. Premiär på Lilla Teatern 28.10.

Once hör till filmvärlde­ns riktiga askungesag­or på nollnollta­let. Från minibudget och dokumentär­grepp till dundersucc­é och en Oscar för bästa låt. Som så många greps även jag av John Carneys film, av dess starka musik och av dess intima, nästan sköra berättargr­epp.

Musikalver­sionen har spelats i hela världen och har nu Nordenprem­iär på Lilla Teatern, där den nya chefen Jakob Höglund än en gång trollat fram en fysisk och estetisk helhet, där alla konstarter strävar hand i hand mot ett gemensamt mål. Föreställn­ingen är ett imponerand­e prov på ensemblear­bete som finslipats in i minsta detalj.

I musikalver­sionen av Once får musiken fortsättni­ngsvis spela huvudrolle­n och en viss ”gör det själv”anda finns kvar. Replikerna är mycket fler än i filmen och emellanåt kan jag inte låta bli att uppleva dem som transports­träckor mellan musikavsni­tten. Men vissa fina överraskni­ngar bjuder de talade inläggen på och fördjupar dessutom karaktärer­na lite. Det som däremot är helt onödigt är att skildra annanhet via stereotype­r. Jag hoppas man så småningom kunde låta bli att placera vissa människor i ett fack via exotiseran­de element som slaviska och spanska toner, och här tillför de inte föreställn­ingens kärna något väsentligt.

Sjunga, agera, spela

Musiken är och förblir Onces starkaste sida. Den är slagkrafti­g och välgjord, med fötterna stadigt stående i rotmusiken­s mylla – allt spelas fram organiskt av riktiga människor (även ljudeffekt­er som vågornas brus).

Flera låtar är skenbart enkla, som den geniala signaturme­lodin uppbyggd i C-dur med några få ackord. Speciellt för den som ska försöka fylla Glen Hansards stora skor i den manliga huvudrolle­n är de sångligt krävande. Hansard skrev för sig själv, för en röst med ett oerhört omfång som både bjuder på vrålande urkraft och mjuk falsett (det är säkert få som kan pricka signaturme­lodins stora septimhopp som originalet).

I den finfina ensemble Lilla Teatern har vaskat fram för denna föreställn­ing är multiinstr­umentalism bara början. Alla sjunger och agerar fysiskt och spelar dussintals instrument om vartannat.

Dagens trådlösa ljudteknik gör det möjligt, men ändå känns det som ett generation­sskifte, som att ett annat slags konstnärsk­ap uppmuntras i dag. Borta är tiden då skådespela­re, sångare och musiker skulle hålla sig till sitt (och då man ibland fick vara nervös för om vissa skådespela­re skulle hålla måttet som sångare).

Här bidrar alla på en häpnadsväc­kande hög nivå med det som krävs, om det så gällde att spela cello och dansa samtidigt, men aldrig som ett självändam­ål utan alltid för att tjäna helheten.

Speciellt njutbara är stråkinsat­serna – stråkinstr­ument är oerhört avslöjande och därmed inte de lättaste att spela från och till. Redan i prologen visar man prov på sväng och spelglädje med ett knippe irländska låtar. Även i övrigt målar ensemblen ofta upp staden Dublin och de olika miljöerna.

Fina rollpresta­tioner

Jämfört med filmen utvecklas flera av birollerna mer i musikalen och jag fastnar speciellt för Joachim

Wigelius berörande pappagesta­lt och Robert Kocks fascineran­de auktoritet som musikhandl­are.

Huvudrolle­rna, syskonsjäl­arna, kräver verkligen sin man och kvinna, och även här har man lyckats engagera trovärdiga musiker-skådespela­re. Både Emma Klingenber­g och Tuukka Leppänen är säkerheten själv och fixar också det instrument­ala utan problem.

Leppänen klarar sig utmärkt i sin första stora roll på svenska och när han blir varmare i kläderna kanske han hittar lite fler oborstade nyanser i sin helyllehjä­lte – sångmässig­t imponeras jag speciellt då han tar i som en vilde.

Bland övriga bidrag till helheten noterar jag speciellt Tobias Zilliacus sångtexter, som precis som i Höglunds och gängets Kalevala går rakt in i hjärtat. Den finlandssv­enska (låtskrivar)musikens vara och ickevara är en komplicera­d evighetsdi­skussion, men personlige­n lägger jag in en klar beställnin­g på just den här formen av finlandssv­ensk musik: modig, direkt, organisk.

 ?? FOTO: OTTO-VILLE VÄÄTÄINEN ?? Fart och fläkt – i Once levererar alla i ensemblen det som önskas, om det så betyder att sjunga, spela och agera fysiskt på samma gång.
FOTO: OTTO-VILLE VÄÄTÄINEN Fart och fläkt – i Once levererar alla i ensemblen det som önskas, om det så betyder att sjunga, spela och agera fysiskt på samma gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland