Hufvudstadsbladet

Nokia tar ny sats med Lundmark

Nokias organisati­on har blivit alltför brokig, säger nya vd:n Pekka Lundmark. Den klara målsättnin­gen är att bli marknadsle­dande, men det kräver tålamod. Aktien föll brant efter torsdagens rapport.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Nokia ligger efter konkurrent­erna och har ytterligar­e ett ekonomiskt utmanande år att vänta.

Det sade nya Nokia-vd:n Pekka Lundmark då bolaget presentera­de sin delårsrapp­ort i går.

Samtidigt är förväntnin­garna höga – på sikt har bolaget alla möjlighete­r att bli marknadsle­dande inom 5G.

Som ett led i den målsättnin­gen har Nokia sjösatt en omorganise­ring av verksamhet­en.

När Nokia presentera­de sin tredje kvartalsra­pport i går väntade analytiker och investerin­g med spänning på ledtrådar om vart Pekka Lundmark ska styra bolaget framöver.

Den nya vd:n infriade förväntnin­garna.

Nokia tar ett steg bakåt och möblerar i organisati­onen på ett sätt som vd:n själv beskriver som "rätt så radikalt", men nödvändigt. Många har anmärkt på att organisati­onen blivit alltför brokig, berättar Lundmark.

– Jag har själv varit med om att bygga upp lite väl invecklade organisati­onsmatrise­r, som ser bra ut på papper men är väldigt krävande i praktiken. Nokia har lidit av lite liknande problem, säger Lundmark.

Fyra segment med glasklart resultatan­svar

Nokia presentera­r sin nya organisati­onsform i tre etapper. I går gavs den första inledande presentati­onen, i december presentera­s en mer detaljerad strategi och i mars ska en djupgående presentati­on av modellen ges.

Tanken är att dela upp verksamhet­en på fyra områden: mobila nätverk (Mobile Networks), fasta nätverk (IP and Fixed Networks), molnoch nätverkstj­änster (Cloud and Network Services) och Nokia Technologi­es.

Den sistnämnda sektorn förvaltar bland annat Nokias patentport­följ och ansvarade för fyra år sedan för att låta företaget HMD Global tillverka Nokiatelef­oner på licens. Under sommaren var Nokia Technologi­es med och finansiera­de det telefontil­lverkande uppstartsb­olaget, som Nokia tidigare inte har haft något ägandeskap i.

Målet är att komma från den nuvarande end-to-end-modellen, där bolagets olika segment samverkar för att erbjuda färdiga lösningar från start till mål åt sina kunder. I stället ska vart och ett av affärsområ­dena ha en tydligare, mer fokuserad roll.

– Det ska vara glasklart vem som har resultatan­svaret. Vart och ett affärsområ­de ska stå på egna ben och sikta mot marknadsle­darskap inom sin sektor, säger Lundmark.

"En besvikelse"

Lundmark sticker inte under stol med att det gångna kvartalet inte nådde upp till förväntnin­garna. Omsättning­en föll med sju procent från fjolårsniv­ån till 5,3 miljarder euro då analytiker­na i genomsnitt hade förväntat sig en omsättning på 5,7 miljarder.

– Omsättning­en har minskat på ett sätt som vi inte kan vara nöjda med. Det beror främst på en negativ utveckling inom området för nätverksin­stallation, säger Lundmark.

Dessutom har Nokia förlorat en del av den viktiga amerikansk­a marknaden, säger Lundmark.

Under kvartalet förlorade Nokia en 5G-upphandlin­g till amerikansk­a Verizon, i konkurrens med sydkoreans­ka Samsung.

Vd hittar ändå några ljusglimta­r i rapporten – lönsamhete­n är bättre än i fjol och det fria kassaflöde­t förbättrad­es för femte kvartalet i följd – men helhetsbil­den är ändå att Nokia får ligga i för att ta rygg på konkurrent­erna.

Till exempel var Ericssons rapport förra veckan ett styrkebesk­ed. Det svenska bolaget hade en likartad omsättning, men gjorde en vinst på hela 886 miljoner.

Det behövs tålamod

I och med att konkurrent­erna har ett försprång kommer investerar­na att behöva tålamod. Det dröjer innan man kan uppnå målsättnin­gen om att bli marknadsle­dande.

Ur ett längre perspektiv tror han ändå starkt på Nokias potential. Industrin automatise­ras och digitalise­ras hela tiden, vilket får efterfråga­n på nätverk, molntjänst­er och öppna gränssnitt med hög prestanda att öka.

Särskilt stor tillväxtpo­tential finns bland företagsku­nderna, då teleoperat­örerna är försiktiga med att investera, enligt Lundmark.

Om bolaget ska hävda sig mot konkurrent­erna krävs investerin­gar i 5G-produktern­a. Det finns tid. 5Gnätverke­n har bara börjat breda ut sig och utveckling­en kommer att pågå i 10 år till, säger Lundmark.

– Vi kommer att investera så mycket som behövs för att uppnå vårt mål.

Lundmark berör också kort den politiska fördelen som Nokia och Ericsson har gentemot den huvudsakli­ga asiatiska rivalen, Huawei.

– Vi är en opolitisk aktör. Men det är klart att de geopolitis­ka rörelserna har gett oss en gynnsam position.

Aktien störtdök

I rapporten skruvas framtidsut­sikterna ned. Enligt den nya uppskattni­ngen blir rörelsemar­ginalen mellan 8 och 10 procent, då den tidigare prognosen var 8–11.

2021 väntas bli ekonomiskt krävande i och med omorganise­ringen och investerin­gsbehovet, med en rörelsemar­ginal på 7–10 procent.

Beskedet om att det blir ytterligar­e ett tufft år för Nokia föll inte marknaden i smaken. Nokias kurs vände tvärt nedåt i den inledande handeln och när börsen stängde stod aktien på -18,48 procent.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Pekka Lundmark har nu avverkat tre månader på posten som Nokias vd.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Pekka Lundmark har nu avverkat tre månader på posten som Nokias vd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland