Hufvudstadsbladet

I Helsingfor­s mest spännande kvarter får svenskan ta plats

Svenskt dagis. Svensk skola. Strand för rullstolsb­urna. Kronbergss­trandens södra delar på Degerö växer så det knakar.

- TEXT: SOFIA HOLMLUND FOTO: TIMO KARI

IOK behöver nya värderinga­r, ett större ansvarstag­ande och en genuin vilja att leva upp till de egna ledorden. Är det något Multala, Rahkamo, Vapaavuori eller Kanerva kan, vill eller vågar göra?

Filip Saxén i kolumnen på sidan 28

En byggmaskin ger ifrån sig ett hiskeligt oljud. Den dränker ljudet från oss då vi försöker fånga uppmärksam­heten hos två män som står på en balkong. Deras höghus med loftbostäd­er står ut bland mängden halvfärdig­a byggnader.

Vi befinner oss i Håkansvik i den allra sydligaste delen av Kronbergss­tranden. Det här är Helsingfor­s kanske mest spännande område just nu.

– Vi har alltid drömt om ett loft. Det är en luftig och lite rå inrednings­stil som går på höjden. Vi gillar det bägge två, säger Jaakko Hannuksela som bott i bostaden med sin make i ett halvt år.

Möjlighete­n att bo i ett helt nytt bostadsomr­åde var det som lockade paret. Efter att ha kollat planläggni­ngen av området slog paret till och köpte bostaden av en investerar­e.

Kronbergss­tranden, med sina åtta bostadsomr­åden, är långt ifrån klart. Byggandet kommer att fortgå ända till 2030-talet då invånarant­alet ökar till 13 500 personer.

Både Håkansvik och grannområd­et Silverdal saknar service. Den närmsta matbutiken, en Alepa, ligger cirka 20 minuters promenad bort.

Det är som om Kronbergss­tranden håller andan i sex år till. Då först börjar spårvagnar­na gå över Kronbroarn­a från centrum.

Kan man bo här utan bil? – Allt är en fråga om val. Självfalle­t kan du det, men visst är det så att en bil underlätta­r mycket, säger Jaakko Hannuksela.

Spektakulä­r utsikt

Att ta bilen längs huvudstråk­et Hundholmsv­ägen in till Kronbergss­tranden är en smått förvirrand­e upplevelse. Det finns fyra körfält: två i mitten av vägen och två på bägge sidor av den.

– Det här är tillfällig­a arrangeman­g, säger arkitekten Tyko Saarikko, som kommer gående emot oss i den snåla blåsten.

Han har jobbat med planeringe­n av området i 15 år och förklarar att mittenpart­iet på vägen är till för spårvagnar­na. De behöver få susa fram obehindrat utan bilar i samma körfält. Det är därför de kommer att kunna köra så snabbt, man räknar med bara 15 minuter mellan Järnvägsto­rget och Kronbergss­tranden.

Saarikko gör oss uppmärksam­ma på den spektakulä­ra utsikten från Hundholmsv­ägen: man kan se över

fjärden ända bort till den majestätis­ka vita domkyrkan.

– Centrum ligger överraskan­de nära.

I Silverdal, som egentligen består av ett enda kvarter, öppnar ett svenskt och finskt daghem nästa höst. I den stora träbyggnad­en som byggs finns 210 daghemspla­tser varav drygt 60 är vikta för svensktala­nde barn.

På det som tidigare var Stansvik gårds fält byggs snart en idrottspar­k som har allt från banor för att spela padel till petanquefä­lt. Inte långt härifrån fanns gamla villor från sekelskift­et som hörde till rika Helsingfor­ssläkter.

– Tråkigt nog har de förfallit och bränts ner de senaste tio åren.

Hela Kronbergss­tranden är en trakt med många berghällar och staden har velat bevara så mycket som möjligt av höjdskilln­aderna. På en innergård i Silverdal har man låtit en del av en tallbevuxe­n kulle stå kvar.

– I tät bebyggelse brukar parkeringe­n ligga under gården, men här löste vi det på annat sätt. Här kunde vi låta träden stå kvar.

Unikt för just Kronbergss­tranden är att nästan varje kvarter har sitt eget ljuskonstv­erk. Cirka en procent av byggprojek­tens anslag används till det här.

– Här väcks en silvertråd till liv när det blir mörkt, säger Saarikko och pekar mot marken.

Inte långt från innergårde­n, på fasaden till ett hus på Hundholmsv­ägen står det Yksin, yhes (på svenska ”ensam, tillsamman­s”) på en neonskylt. Intensitet­en i ljusstyrka­n ändras varje gång någon går in eller lämnar trapphuset. Det mest kända ljuskonstv­erket i området är ändå Cistern 468 i en gammal oljecister­n.

Ett kapell?

Invånarna i Kronbergss­tranden har likt dem som bor i Fiskehamne­n och Busholmen ett system som suger upp deras skräp. Det susar fram i 70 km/h genom olika tunnlar till kvarterets uppsamling­sstation.

– Jag måste berätta något lustigt.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Vad sägs om utsikt mot både domkyrkan och Sveaborg? Även om Kronbergss­tranden växer med 1000 invånare i året håller området ännu andan tills Kronbroarn­a börjar byggas. Jaakko Hannuksela säger att det råder en trevlig gemenskap i hans husbolag.
FOTO: TIMO KARI Vad sägs om utsikt mot både domkyrkan och Sveaborg? Även om Kronbergss­tranden växer med 1000 invånare i året håller området ännu andan tills Kronbroarn­a börjar byggas. Jaakko Hannuksela säger att det råder en trevlig gemenskap i hans husbolag.
 ??  ?? ■
Modernt, lite isolerat, men ack så vackert läge. Det säger de flesta invånare i Kronbergss­tranden som HBL talat med. Allt förändras när spårvagnar­na börjar gå hit om sex år.
■ Modernt, lite isolerat, men ack så vackert läge. Det säger de flesta invånare i Kronbergss­tranden som HBL talat med. Allt förändras när spårvagnar­na börjar gå hit om sex år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland