Hufvudstadsbladet

Antalet döda befaras stiga efter skalvet i Egeiska havet

Åtta personer är bekräftat döda efter en kraftig jordbävnin­g som skakat Turkiet och Grekland. Flera byggnader har kollapsat i staden Izmir och människor uppges vara fast under rasmassorn­a.

- TT-AFP-REUTERS

En kraftig jordbävnin­g inträffade i Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland. Det kändes i flera turkiska provinser och på de grekiska öarna Samos och Kreta samt i Greklands huvudstad Aten.

USA:s geologiska myndighet USGS registrera­de magnituden 7,0. Den turkiska katastrofm­yndigheten Afad angav 6,6.

Bilder i sociala medier visar hur vatten forsade fram på gatorna i Izmir efter svallvågor från havet. Den turkiska staden har runt tre miljoner invånare och är en turistmagn­et.

En video visade hur folk jublade lättat när en kvinna kunde dras ut levande från rasmassor. Enligt guvernör Yavuz Kosger hade ett sjuttiotal personer haft samma tur.

Liten tsunami

Turkiets katastrofm­yndighet uppgav på eftermidda­gen att minst sex personer påträffats döda. Antalet skadade var då uppe i över 200.

Skalvet skedde i Egeiska havet, 14 kilometer utanför grekiska staden Karlovasi på ön Samos, och utlöste en mindre tsunami i området.

– Väggarna på en del hus har rasat och flera byggnader har fått skador, säger Samos biträdande borgmästar­e Michalis Mitsios enligt den statliga tv-kanalen ERT.

Två tonåringar, 15 och 17 år, dog på ön efter att fått en vägg över sig, enligt räddningst­jänsten rapportera­r tv-kanalen ERT.

Grekisk kondoleans

Flygbilder från den turkiska tv-kanalen NTV visade hur hela kvarter i Izmir ligger i spillror. Och runt om i staden steg rök upp från demolerade byggnader.

Förödelsen är så stor att dödsoch skadesiffr­orna sannolikt kommer att öka; hur många människor som fastnat i hoprasade hus är oklart.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan twittrade att han är redo att hjälpa till ”med alla medel staten förfogar över”.

Greklands premiärmin­ister Kyriakos Mitsotakis ringde upp Erdogan och kondolerad­e förlusten av liv. ”Vilka skiljaktig­heter vi än må ha, är detta en tid när våra folk behöver samlas tillsamman­s”, skrev Mitsotakis på Twitter.

Spänningar­na är höga mellan länderna på grund av en tvist om rätten till gas- och oljefyndig­heter i östra Medelhavet.

Väggarna på en del hus har rasat och flera byggnader har fått skador.

Michalis Mitsios, biträdande borgmästar­e på den grekiska ön Samos

 ?? FOTO: AP/TT
FOTO: MERT CAKIR/LEHTIKUVA-AFP ?? Folk hjälps åt att leta i rasmassorn­a vid ett kollapsat hus i den turkiska staden Izmir. Förödelsen är så stor att man befarar att dödstalet kommer att stiga.
Ett hus i staden Izmir i Turkiet har rasat efter jordbävnin­gen.
FOTO: AP/TT FOTO: MERT CAKIR/LEHTIKUVA-AFP Folk hjälps åt att leta i rasmassorn­a vid ett kollapsat hus i den turkiska staden Izmir. Förödelsen är så stor att man befarar att dödstalet kommer att stiga. Ett hus i staden Izmir i Turkiet har rasat efter jordbävnin­gen.
 ?? FOTO: HLAS NEWS AGENCY/ LEHTIKUVA-AFP ?? Tiotals människor räddades ur rasmassorn­a i Izmir i går, uppger myndighete­rna.
FOTO: HLAS NEWS AGENCY/ LEHTIKUVA-AFP Tiotals människor räddades ur rasmassorn­a i Izmir i går, uppger myndighete­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland