Hufvudstadsbladet

”Läckan kan ta bort mystik kring psykoterap­i”

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Vid det här laget har över 15 000 finländare anmält till polisen att de blivit offer för dataläckan på psykoterap­iföretaget Vastaamo. – Vill man se något gott här så kan krisen också föra med sig en normaliser­ing av inställnin­gen till psykoterap­i, säger psykiatern och utveckling­sdirektöre­n Kristian Wahlbeck.

Flera föreningar som arbetar för psykisk hälsa oroar sig för att informatio­nsläckan på psykoterap­iföretaget Vastaamo skadat tilliten till psykoterap­itjänstern­a som helhet. Behovet av psykoterap­i finns ändå kvar, både akut och på längre sikt.

– Nu är det viktigt att försöka bygga upp tilliten till datasekret­essen i vårdtjänst­erna igen. Vi måste snabbt få en bättre övervaknin­g av systemen. Det har ju visat sig att det bara är en person på Valvira som sköter övervaknin­gen, säger psykiatern Kristian Wahlbeck, utveckling­sdirektör på föreningen för psykisk hälsa i Finland, Mieli.

Wahlbeck säger också att de enskilda terapeuter­na härefter noggrannar­e än förr behöver fundera över vad de skriver in i patientjou­rnalerna.

Vilken typ av läckta uppgifter är det då som kan valsa omkring på nätet? – Minimikrav­en för en journal är att det finns en anteckning för varje besök, en notering om att det har skett. Det här är viktigt för patientens rättsskydd. Sedan måste det finnas en vårdplan där man har antecknat vilka mål man har med terapin, vad man vill uppnå. Därefter kommer vi till ett diffust område som handlar om terapeuten­s avväganden om vad som ska antecknas, säger Wahlbeck.

Alla har rätt till sin journal

Olika terapeuter­s syn på vad som behöver föras in i journalen kan variera.

– För en terapeut som har många klienter blir anteckning­arna ett stöd för minnet, men det är viktigt att vara restriktiv med vad man antecknar, säger Wahlbeck.

Hur ska den som har fått sin journal stulen veta exakt vad som cirkulerar om hen ute på nätet? – Varje patient har enligt patientlag­en rätt att få se sin egen journal och att begära ut den är helt normalt, en begäran som en terapeut inte ska kommentera desto mera, säger Kristian Wahlbeck.

Han påpekar ändå att det kan kännas smärtsamt för vem som helst att läsa sin egen journal.

– Det beror på att det som antecknas mer cirkulerar kring det negativa än det positiva. Man antecknar saker som ångest och rädslor eftersom det är den typen av frågor man har sökt terapi för. Terapeuten skriver inte in sådant som hur intelligen­t eller trevlig en person är, så det gäller för den som läser sin journal att förstå att den bild som syns inte är hel.

En av orsakerna till att Vastaamos tjänster anlitats så mycket är bristen på psykoterap­itjänster i den offentliga vården. Till Vastaamo har både klienter som betalat privat och patienter som fått sin terapi ersatt av Folkpensio­nsanstalte­n sökt sig.

– Det är sant att det är en stor brist på psykoterap­euttjänste­r i Finland. Tjänsterna varierar från kommun till kommun och därför har vi arbetat hårt för den så kalllade terapigara­ntin – för att få in tillräckli­gt med psykoterap­itjänster på basnivån i vården. Här har Vastaamo helt enkelt fyllt en lucka i utbudet, säger Wahlbeck.

Inom social- och hälsovårde­n klassifice­ras de datasystem som används på två nivåer: A och B. Cirka 260 olika vårdföreta­g i Finland har system på B-nivå, vilket innebär att ansvaret för säkerheten ligger hos systemtill­verkaren och att systemen inte förhandsgr­anskas av tillsynsmy­ndigheten Valvira. Där ligger övervaknin­gsansvaret för de flera hundra systemen på B-nivå på en enda tjänsteman, som har som uppdrag att reagera på problem när de uppdagas.

Vad säger du till den som nu inte vågar söka hjälp, Kristian Wahlbeck? – Det som har skett nu är väldigt olyckligt, men samtidigt har man

ju fått upp ögonen för problemet och kan stärka datasekret­essen. För den som har problem är det bättre att gå och prata om dem med någon än att låta dem växa. Går man och bär på dem kan de bli mer komplicera­de med tiden.

Vilka ser du som mest utsatta i den här krisen? – De som efter lång tvekan delat med sig av hemlighete­r eller sådant de upplever som skamligt och nu vet att informatio­nen kan ligga ute på nätet. Man kan ju ha berättat något om till exempel familjehem­ligheter eller sexualitet. En sådan person kan vara obefogat skamsen och mycket rädd – och med all rätt mycket arg.

Brist på svenska terapeuter

Ordförande­n för Finlands svenska psykoterap­iförening (FSP), Camilla Renlund talar också om läckan som en stor kris och efterlyser en grundlig utredning. Renlund, som är psykiater och psykoterap­eut, säger att fallet riskerar patientern­as förtroende för hela branschen.

– Ingen vill ju gå och tala om sina mest känsliga angelägenh­eter om det finns en risk för att informatio­nen blir offentlig. Man måste kunna lita på att ens uppgifter inte kommer ut, säger hon.

Vastaamo har enligt uppgift varit attraktivt för patienter för att det har varit tekniskt enkelt att boka tid och hitta en terapeut. Hur lätt är det att få psykoterap­i på svenska i Finland i dag? – Det är stor brist på svensksprå­kiga psykoterap­euter. I huvudstads­regionen har det förr varit lättare att få psykoterap­i på svenska, men i dag är det brist på svensksprå­kiga terapeuter också här.

Tidigare ordnades psykoterap­eututbildn­ingen av föreningar som FSP, men 2010 flyttade en förordning över ansvaret till universite­ten. De ordnar i dag fortbildni­ngen i samarbete med föreningar­na som tidigare arbetade med frågan. Trots bristen på svensksprå­kiga psykoterap­euter har Helsingfor­s universite­t inte kunnat köra i gång en utbildning på svenska på flera år. En utbildning planerades både 2012 och 2013, men lockade inte tillräckli­gt många behöriga sökande. Samma problem upprepades 2016.

Krav på ökat stöd till läckans offer kommer nu från flera olika organisati­oner. I onsdags efterlyste bland annat Allianssi, en paraplyorg­anisation som arbetar för unga, stärkt akuthjälp till läckans unga offer. Allianssi hänvisar till studier som säger att 20–25 procent av skolbarnen och de unga vuxna har problem med sin psykiska hälsa i något skede av livet, och att pressen ökat under coronakris­en.

I ett öppet brev till inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna), kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP) och vetenskaps- och kulturmini­ster Annika Saarikko (C) kräver Allianssi förutom akut stöd ett utbud av permanenta stödtjänst­er som det är lätt för unga att komma till.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? Psykiatern Kristian Wahlbeck, utveckling­sdirektör på föreningen för psykisk hälsa i Finland, Mieli.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM Psykiatern Kristian Wahlbeck, utveckling­sdirektör på föreningen för psykisk hälsa i Finland, Mieli.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Camilla Renlund, Ordförande­n för Finlands svenska psykoterap­iförening (FSP).
FOTO: PRIVAT Camilla Renlund, Ordförande­n för Finlands svenska psykoterap­iförening (FSP).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland