Hufvudstadsbladet

”Avsikten är inte att försämra rättsskydd­et”

Sänks skyddsålde­rn? Försvagas 12–15-åriga sexualbrot­tsoffers ställning? Förslaget till ny sexualbrot­tslag väcker diskussion. Julia Korkman är rättspsyko­log och har ingått i arbetsgrup­pen bakom förslaget. Hon klargör vad avsikten med det är.

-

Julia Korkman är rättspsyko­log och forskare vid Åbo Akademi. Hon utbildar psykologer och poliser i att intervjua barn i sexualbrot­tsfall, och har själv länge arbetat vid den rättspsyko­logiska enheten vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt och där intervjuat många barn som är offer för sexualbrot­t.

Hon har som enda psykolog ingått i den arbetsgrup­p som har utarbetat betänkande­t till den nya sexualbrot­tslagen. Hon vill motivera förslaget och räta ut missförstå­nd som enligt henne förekommer i den debatt som de senaste veckorna har gått het.

– Avsikten har inte varit att försämra någons rättsskydd, säger hon.

I stället är målet att bättre skydda sexualbrot­tsoffer och skärpa straffen, i synnerhet när offret är ett barn.

Korkman betonar att hon inte är jurist och att det är mycket möjligt att det finns skrivninga­r som måste ses över. Beredninge­n av lagförslag­et kommer också att fortsätta.

Tolv år som absolut gräns

Nytt är att en absolut nedre åldersgrän­s för när det handlar om våldtäkt mot barn införs, om lagförslag­et godkänns som det nu har presentera­ts. Det innebär att den som har samlag med ett barn under 12 år alltid gör sig skyldig till våldtäkt – oberoende av barnets aktivitet eller åsikt i frågan.

I bakgrunden finns ett uppmärksam­mat fall där rätten inte ansåg att en vuxen mans samlag med en 10-åring var våldtäkt. Hovrätten motiverade det med att det inte gick att bevisa att det hade skett mot barnets vilja, vilket är kravet i nuvarande lag.

Gränsen på 12 år är definitiv också när det handlar om sexuellt övergrepp mot barn.

Däremot införs en tolkningsm­ån när det gäller barn som är över 12 år men som ännu inte har fyllt 16 år. Det är det här som flera av dem som har kommentera­t förslaget har tolkat som sänkt skyddsålde­r.

Julia Korkman betonar ändå att skyddsålde­rn också i fortsättni­ngen kommer att vara 16 år. Det innebär att sexuella handlingar som en äldre person har begått mot någon under 16 år är belagda med stränga straff.

Däremot vill man komma åt problem som har uppstått när det gäller frivilliga relationer mellan unga.

Korkman förklarar: Får till exempel en skolkurato­r kännedom om att två ungdomar yngre än 16 år sällskapar och har sex, kan den anmälnings­plikt som finns i den nuvarande lagen tolkas så att kuratorn ser sig tvungen att kontakta polisen.

Årligen görs enligt henne tiotals utredninga­r hos polisen i sådana här fall. Handlar det om två unga som i samtycke har haft sex leder det inte till dom, men polisen måste ändå höra ungdomarna.

– Det leder till att de tvingas berätta om sina första erfarenhet­er så att föräldrar och myndighete­r får sitta och se på. Det tycker jag är orimligt.

Hon berättar att det också förekommer fall där barnets relation till flick- eller pojkvänner blivit en del av en vårdnadstv­ist mellan föräldrarn­a, eller där föräldrarn­a anmält en flickeller pojkvän för att det handlat om en homosexuel­l relation.

Tolkningsf­råga eller rätt att höras?

När åldersskil­lnaden är större – men inte väsentligt stor – är förslaget att 12–15-åringars åsikt i någon mån ska beaktas då rätten avgör hur allvarligt brottet är.

Vissa av dem som kritiserar förslaget menar att åldersskil­lnaden alltför mycket kommer att bli en tolkningsf­råga, och att ansvaret i för hög grad läggs på offret.

– Arbetsgrup­pens avsikt har varit att om den andra parten, förövaren, är klart äldre behöver man inte alls fundera på den yngre personens samtycke eller medverkan eller agerande. Då är det helt klart allvarliga sexualbrot­t mot barn.

– Men då vi talar om sådana som är på gränsen, där känns det orimligt att urskillnin­gslöst tillämpa den hårdaste brottsrubr­iceringen, säger Julia Korkman.

Det här är viktigt menar hon, eftersom straffen i den nya lagen är tänkta att skärpas väldigt mycket.

– Det skulle annars kunna innebära att en person som är 19 år och i en relation med en som är 15 år inte får något straff alls, medan den som är 20 år i motsvarand­e situation kan bli dömd för barnvåldtä­kt, vilket ger ovillkorli­gt fängelse och är ett av de värsta brotten vi har.

Minskat åldersgap

Någon bestämd övre åldersgrän­s slås inte fast i själva lagförslag­et. Julia Korkman säger att hon förstår att det juridiskt skulle vara lättare med en sådan, men att hon vetenskapl­igt inte ser det som en bra idé. Ungdomar utvecklas i olika takt och hon anser att fallen måste kunna bedömas också utifrån andra omständigh­eter än åldersskil­lnaden.

Korkman hänvisar till en färsk utredning som Institutet för kriminolog­i och rättspolit­ik har gjort för arbetsgrup­pen. Enligt den var nästan 50 procent av dem som dömts för sexualbrot­t 2017–2018 i åldern 15–24 år. Av offren var drygt 60 procent i åldern 13–15 år.

Sedan 2011 har förövarna blivit yngre och offret äldre. Det minskade åldersgape­t kan delvis ha att

göra med anmälnings­plikten som infördes då.

Korkman betonar att unga ska skyddas för sexuella övergrepp oberoende av åldersskil­lnad, och att det absolut kan handla om allvarliga sexualbrot­t. Enligt henne går det ändå inte att bortse från att många av förövarna själva är barn.

– En del av de förövare vi talar om är 15 och 16 år gamla. Om de blir dömda för barnvåldtä­kt i en situation där offret är i samma ålder som de själva, innebär det att de får strängare brottsrubr­icering än en vuxen som begår motsvarand­e brott mot en annan vuxen. Bland annat därför måste man kunna se till andra faktorer än enbart offrets ålder.

Tanken är ändå att ju yngre offret är, desto lägre ska tröskeln vara att bedöma handlingar­na som grova brott.

Uppmuntrar till tidigt sex?

Vad gäller den föreslagna nedre åldersgrän­sen på 12 år är det enligt flera av dem som har gett utlåtande positivt att en sådan nu ges. En del anser ändå att den borde vara högre, och frågar sig om det annars indirekt ger en acceptans för att så unga personer har sex.

Julia Korkman säger att inte heller hon ser det som särskilt önskvärt att en 12-åring har sexuellt umgänge, men att det inte är en fråga för det juridiska systemet utan andra instanser, som sexualuppl­ysningen.

En högre gräns, som 13 eller 14 år, skulle också innebära att unga som hör till samma utveckling­sskede, kanske en sjunde- och en niondeklas­sare, inte skulle kunna ha sex i samtycke utan att den äldre parten döms för barnvåldtä­kt.

Definition­en av vad som är könsumgäng­e utvidgas också i den nya lagen.

– Det kommer att omfatta också oralsex, vilket är typiskt för ungdomar i deras första kontakter.

Arbetsgrup­pens avsikt har varit att om den andra parten, förövaren, är klart äldre behöver man inte alls fundera på den yngre personens samtycke eller medverkan eller agerande. Då är det helt klart allvarliga sexualbrot­t mot barn.

Julia Korkman

rättspsyko­log

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Avsikten med den nya sexualbrot­tslagen är att den dels ska vara samtyckesb­aserad, dels att den bättre ska skydda barn och skärpa straffen då offren är unga. Det säger rättspsyko­logen Julia Korkman. Flera remissinst­anser har varit kritiska, men hon menar att en del av den senaste tidens debatt baserar sig på missförstå­nd.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Avsikten med den nya sexualbrot­tslagen är att den dels ska vara samtyckesb­aserad, dels att den bättre ska skydda barn och skärpa straffen då offren är unga. Det säger rättspsyko­logen Julia Korkman. Flera remissinst­anser har varit kritiska, men hon menar att en del av den senaste tidens debatt baserar sig på missförstå­nd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland